Lakrisrot tilhører ertefamilien og er en busk med lange røtter (8-10 m lange), som høstes hvert tredje år. Lakrisroten males og kokes for å produsere lakrisekstrakt. Rå lakris er 100 % ren lakris, et naturprodukt utvunnet fra roten. Den er bittersøt og inneholder ikke tilsatt sukker.
Salmiakk er et hvitt salt med en veldig intens smak, som du kjenner igjen fra mange søtsaker. Mens lakris er brun og har en litt rundere og søtere smak.
Lakris med salmiakk = salt lakris
Lakris uten salmiakk = søt lakris
Den mest klassiske lakrisen er den søte varianten. For en klassisk søt lakris vil vi anbefale "Söt" fra Haupt Lakrits eller "Söta fiskar" fra Kolsvart. Carbon black har også en søt lakris med smak av fersk ingefær.
Hvis den klassiske saltlakrisen er din greie, vil vi anbefale "Salt" fra Kolsvart. Tør du smake på verdens salteste lakris? "Svenske jævler!" består av en lakris- og salmiakk-krem omgitt av mer lakris og salmiakk. Den finnes også i en variant med melkesjokoladetrekk. "Fucking Fabulous" er en salt lakris dekket av deilig dulce de leche!
Klassiske smakstilsetninger som er morsomme å prøve, hvis du ikke allerede har gjort det, er kaffe, bringebær og mange varianter av sjokoladelakris. For dem som liker varme, finnes det lakriskarameller med chili og cayenne. For fiolelskeren er det "Ultra Violet" som er saken og om du liker drinken Gin & Tonic, finnes det lakris smaksatt med den.
Haupt Lakrits produserer lakris med omhu og med hensyn til opprinnelse, produksjonsmetoder og ingredienser. Selskapet drives av Rasmus Ragnarsson og hans ansatte, og har en liten fabrikk i Jordbro, like sør for Stockholm.
Kolsvart er svensk lakris med fokus på rene, naturlige og innovative smaker. En del av inntektene fra godterifisken deres går til organisasjonen Sportfiskarna, som jobber for å forbedre Sveriges vannmiljøer.