Hvilke kniver trenger man egentlig på kjøkkenet? Hvordan tar jeg best vare på mine kniver? Hvordan bør jeg oppbevare
knivene når jeg ikke bruker dem? Spørsmålene er mange når det kommer til kjøkkenets kanskje viktigste redskap. Her
har vi samlet en liten guide som hjelper deg langt på vei med alle de spørsmål som du måtte ha når det gjelder innkjøp
av kniver, hvilket underlag som er best å jobbe på, hvordan du sliper knivene dine og hvordan du oppbevarer dem.
Man kommer ganske langt hvis du har en god kokkekniv. Men skal du ta på deg kjøkkenets alle utfordringer med ekstra
finess, anbefaler vi at du har som minimum en kokkekniv, en skallkniv, en brødkniv og en grønnsakskniv. Føler du at du
vil oppdatere hele knivsamlingen din en gang for alle, er dette knivsettet perfekt. Her får du en god kombinasjon til en
god pris.
Vår egen knivekspert Maria anbefaler:
Med dette settet fra Miyabi kan du skjære alt som om det var en lek! Settet består av en Gyutoh 20 cm kokkekniv og en Shoroh 13 cm urte- eller universalkniv. Kjenn hvor hard, skarp og holdbar den japanske kniven er. Når du skjærer, hakker eller filéer gjøres det uten problemer. Skaftet på BIRCH knivene er laget i Masur-bjørk og skaftet har også en klassisk japansk D-form som gjør at kniven ligger godt i hånden.
Har du noen gang forsøkt å jobbe med el sløv kniv, så vet du nøyaktig hvor frustrerende og farlig det kan være. Grønnsaker blir til mos, kjøttet blir feilskjært og knivbladet glir på løken. Men hva mange faktisk ikke vet, er det utrolig enkelt å ta vare på kniven for å beholde knivens sylskapre egg – akkurat slik du opplevde det når du brukte kniven første gangen. Er kniven virkelig sløv anbefaler vi at du investerer i en slipesten med oble sider. Med denne kan du arbeide opp knivseggen til prefeksjon igjen. Men i de fleste tilfeller er det nok å bruke en normal knivsliper. Enklest er det å bruke en våtsliper so du kan ha på kjøkkenet og du gjør det til en vane å dra kniven i våtslipen noen drag etter at du har brukt den, så kommer kniven til å være sylskarp i laaaaang tid fremover.
La ikke knivene dine ligge i en haug i en skuff, de fortjener bedre. Det finnes flere alternativer for å legge ned innsatser i skuffene som gjør at knivene ligger i ro og er sikret. Men vi foretrekker å bruke en knivlist eller en knivblokk. Knivlisten er utrolig enkel å bruke, ettersom du kan plassere den nær din arbeidsoverflate, slik at du alltid har knivene for hånden. Det samme gjelder en knivblokk, men her trenger du kanskje litt plass på benken. Har du et kjøkken som er romslig, er det å anbefale en knivblokk som har plass til alle knivene dine – og som i tillegg har plass til en knivsliper, slik at du alltid har den i nærheten av knivene dine og er klar til bruk.
Knivsliperen fra Tormek lar deg grunnslipe alle dine kniver på et profesjonelt nivå, hjemme i ditt eget kjøkken. Takket være den unike patenterete styringsmetoden på slipevinkelen, får du også en separat slipemetode som gjør stålet tynnere og gir knivene dine en ekstraordinær og holdbar skarphet. Du sliper bare en side av knivbladet om gangen, som gjør at du kan stille inn ulike vinkler sånn at du får den rette vinkelen for slipingen. Knivsliperen er lydsvak og holder temperaturen nede, sånn at knivens hardhet ikke endres. Maskinen har et fint industrielt design. Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener kan ta seg av knivblad som er 12-60 mm høye og opp til 5 mm tykke. Diamantslipeskiven tar seg av alle typer av stål å kan også slipe keramiske kniver.
Bruk den grove slipestenen først for å ta bort de rå kantene som oppstår når du sliper kniven, samtidig som knivbladet blir polert. Mellom grunnslipingene er det lett å vedlikeholde knivbladet ved å kun bruke den grove slipestenen. Når kniven ikke oppnår samme skarphet ved å bruke den grove slipestenen lenger, gir du den en ny grunnsliping på diamantslipeskiven.
En bra knivsliper er verdt investeringen ettersom du øker livslengden på knivene dine og du har fordelen med at du alltid kan nyte nyslipte kniver på kjøkkenet ditt. Registrer din knivsliper hos Tormek for å få 8 års garanti.