Knivspesial

 
Hvilke kniver trenger man egentlig på kjøkkenet? Hvordan tar jeg best vare på mine kniver? Hvordan bør jeg oppbevare knivene når jeg ikke bruker dem?

Spørsmålene er mange når det kommer til kjøkkenets kanskje viktigste redskap. Knivene. Her har vi samlet en liten guide som hjelper deg langt på vei med alle de spørsmål som du måtte ha når det gjelder innkjøp av kniver, hvilket underlag som er best å jobbe på, hvordan du sliper knivene dine og hvordan du oppbevarer dem. Du finner også tre knivtips fra Mesterkokken Edin!
 
 

Hvilke kniver trenger jeg?

Man kommer ganske langt hvis du har en god kokkekniv. Men skal du ta på deg kjøkkenets alle utfordringer med ekstra finess, anbefaler vi at du har som minimum en kokkekniv, en skallkniv, en brødkniv og en grønnsakskniv. Føler du at du vil oppdatere hele knivsamlingen din en gang for alle, er dette knivsettet perfekt.

Her får du en god kombinasjon til en god pris. Har du allerede noen av knivene men du føler at du saver litt skarphet, så anbefaler vi at du kjøper en kniv om gangen. Begynn med en kokkekniv som du føler ligger rett i hånden og så bygger du videre på det.

En sikker kniv

Har du noen gang forsøkt å jobbe med el sløv kniv, så vet du nøyaktig hvor frustrerende og farlig det kan være. Grønnsaker blir til mos, kjøttet blir feilskjært og knivbladet glir på løken. Men hva mange faktisk ikke vet, er det utrolig enkelt å ta vare på kniven for å beholde knivens sylskapre egg – akkurat slik du opplevde det når du brukte kniven første gangen.

Er kniven virkelig sløv anbefaler vi at du investerer i en slipesten med oble sider. Med denne kan du arbeide opp knivseggen til prefeksjon igjen. Men i de fleste tilfeller er det nok å bruke en normal knivsliper. Enklest er det å bruke en våtsliper so du kan ha på kjøkkenet og du gjør det til en vane å dra kniven i våtslipen noen drag etter at du har brukt den, så kommer kniven til å være sylskarp i laaaaang tid fremover. 

Skjær på rett underlag

Det er kanskje en selvfølge, men unngå å skjær uten skjærebrett. Å ikke bruke skjærebrett skader knivseggen hver gang du drar den mot underlaget, og du bryter ned knivseggen utrolig raskt. Istedenfor skal du bruke deg av et skjærebrett i enten tre eller plast. Men det sier vi ikke bare for knivens skyld – det er mye mer hygienisk å skjære på det rette underlaget.

Vi anbefaler at du har forskjellige skjærebrett til forskjellig bruk. Skjær eksempelvis aldri opp brød på et skjærebrett du bruker til løk, ettersom brødet automatisk suger til seg syrene fra løken.

Oppbevar dine kniver rett

La ikke knivene dine ligge i en haug i en skuff, de fortjener bedre. Det finnes flere alternativer for å legge ned innsatser i skuffene som gjør at knivene ligger i ro og er sikret. Men vi foretrekker å bruke en knivlist eller en knivblokk. Knivlisten er utrolig enkel å bruke, ettersom du kan plassere den nær din arbeidsoverflate, slik at du alltid har knivene for hånden.

Det samme gjelder en knivblokk, men her trenger du kanskje litt plass på benken. Har du et kjøkken som er romslig, er det å anbefale en knivblokk som har plass til alle knivene dine – og som i tillegg har plass til en knivsliper, slik at du alltid har den i nærheten av knivene dine og er klar til bruk. 
 

Lær deg å slipe kniver

Edins beste knivtips!

Edin Dzemat er en svensk kokk med en utrolig merittliste. Han har jobbet blandt annet på Noma i København, vært lagkaptein for det Svenske Kokkelandslaget og er
vinneren av Kokkenes Kamp 2016. Som ambassadør for knivmerket GLOBAL, hjelper Edin med å spre sin knivkunnskap slik at du lykkes bedre på kjøkkenet.
Han har samlet sine tre beste tips når det kommer til å ta vare på sine kniver, om å velge rett skjærebrett og knivoppsetning.