Knivspesial

Hvilke kniver trenger jeg?

Hvilke kniver trenger man egentlig på kjøkkenet? Hvordan tar jeg best vare på mine kniver? Hvordan bør jeg oppbevare knivene når jeg ikke bruker dem? Spørsmålene er mange når det kommer til kjøkkenets kanskje viktigste redskap. Her har vi samlet en liten guide som hjelper deg langt på vei med alle de spørsmål som du måtte ha når det gjelder innkjøp av kniver, hvilket underlag som er best å jobbe på, hvordan du sliper knivene dine og hvordan du oppbevarer dem.

Man kommer ganske langt hvis du har en god kokkekniv. Men skal du ta på deg kjøkkenets alle utfordringer med ekstra finess, anbefaler vi at du har som minimum en kokkekniv, en skallkniv, en brødkniv og en grønnsakskniv. Føler du at du vil oppdatere hele knivsamlingen din en gang for alle, er dette knivsettet perfekt. Her får du en god kombinasjon til en god pris.

Knivene som gjør matlagingen enklere

Hvis du ønsker litt mer å velge mellom i knivskuffen enn bare kokkekniven og skrellekniven, finner du her forslag på kniver som gjør matlagingen både enklere og morsommere:

  • Kokkekniv – En allsidig kniv som kan brukes til det meste. Perfekt for å hakke, skjære og dele i terninger.

  • Skrellekniv – En liten, kort kniv. Ideell for å skrelle og utføre presisjonsarbeid.

  • Brødkniv – Lang kniv med tagget egg. Skjærer gjennom brød og tomater uten å mose råvarene.

  • Santoku – Japansk allroundkniv som er litt kortere enn kokkekniven og har et bredere blad.

  • Filetkniv – Svært smal og fleksibel. Brukes til å filetere fisk og skjære i tynne skiver.

  • Utbeningskniv – Smal og stiv, perfekt for å skjære kjøtt tett inntil ben.

  • Grønnsakskniv og Nakiri – Kortere kniv som gjør det enkelt å hakke raskt og jevnt.

Spesialkniver: Tournierkniv, østerskniv, tomatkniv, trancherkniv, kjøttøks, sashimikniv.

Best i test!

Kokkens kniver kåret til best i test! De er favoritter blant både profesjonelle kokker og hjemmekokker som er på jakt etter det beste verktøyet på kjøkkenet.

Ta vare på kniven

En sikker kniv

Har du noen gang forsøkt å jobbe med el sløv kniv, så vet du nøyaktig hvor frustrerende og farlig det kan være. Men hva mange faktisk ikke vet, er det utrolig enkelt å ta vare på kniven for å beholde knivens sylskapre egg – akkurat slik du opplevde det når du brukte kniven første gangen. Er kniven virkelig sløv anbefaler vi at du investerer i en slipesten med oble sider. Med denne kan du arbeide opp knivseggen til prefeksjon igjen. Men i de fleste tilfeller er det nok å bruke en normal knivsliper. Enklest er det å bruke en våtsliper so du kan ha på kjøkkenet og du gjør det til en vane å dra kniven i våtslipen noen drag etter at du har brukt den, så kommer kniven til å være sylskarp i laaang tid fremover. 

Oppbevar dine kniver rett

La ikke knivene dine ligge i en haug i en skuff, de fortjener bedre. Det finnes flere alternativer for å legge ned innsatser i skuffene som gjør at knivene ligger i ro og er sikret. Men vi foretrekker å bruke en knivlist eller en knivblokk. Knivlisten er utrolig enkel å bruke, ettersom du kan plassere den nær din arbeidsoverflate, slik at du alltid har knivene for hånden. Det samme gjelder en knivblokk, men her trenger du kanskje litt plass på benken. Har du et kjøkken som er romslig, er det å anbefale en knivblokk som har plass til alle knivene dine – og som i tillegg har plass til en knivsliper, slik at du alltid har den i nærheten av knivene dine og er klar til bruk. 

Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener

Knivsliperen fra Tormek lar deg grunnslipe alle dine kniver på et profesjonelt nivå, hjemme i ditt eget kjøkken. Takket være den unike patenterete styringsmetoden på slipevinkelen, får du også en separat slipemetode som gjør stålet tynnere og gir knivene dine en ekstraordinær og holdbar skarphet. Du sliper bare en side av knivbladet om gangen, som gjør at du kan stille inn ulike vinkler sånn at du får den rette vinkelen for slipingen. Diamantslipeskiven tar seg av alle typer av stål å kan også slipe keramiske kniver.

Maria anbefaler!

Bakeren og Kokkens egen knivekspert anbefaler sine favoritter.