Skjærebrett er et av kjøkkenredskapene som bare MÅ finnes på kjøkkenet! Uten ett eller flere skjærebrett, blir det litt som å lage mat med kneblede hender. Det er nemlig få retter som ikke starter på skjærebrettet. Å ha et skjærebrett på kjøkkenet sitt er en selvfølge, noe de fleste sikkert er enige i. Men hvilket skjærebrett du skal ha, er ikke alltid en lett avgjørelse. Det finnes jo så utrolig mange slags skjærebrett! I forskjellige materialer, størrelser og farger. Det er fint å finne et skjærebrett som passer kjøkkenet ditt rent visuelt, men det må jo også passe godt til kjøkkenknivene dine. Uansett om det handler om skjærebrett av plast, akasietre, teak, bambus, bøk eller et annet treslag, så finnes de her online hos Bakeren og Kokken.
Vi har også fine brett som egner seg utmerket til servering. Både brett og skjærebrett kan brukes til en populær og stilren servering! Vi liker når man tenker litt utenfor boksen når det kommer til servering. Det føles moderne og friskt å servere på brett og skjærebrett. Med skjærebrett og brett fra oss, blir både matlagingen og serveringen flottere, morsommere og enklere! Dessuten har våre skjærebrett en god kvalitet, og varer derfor lengre enn et dårlig skjærebrett.
Når man skal hakke små ulike matvarer, til en gryte eller lignende, er det deilig med en stor skjærefjøl. Samtidig er det bra om skjærefjølen når plass i vasken/oppvaskmaskinen når du skal rengjøre den. Et tredje aspekt er hvor mye du er forberedt på å betale for skjærefjølen. Når du kjøper en skjærefjøl av tre eller plast er prisen ofte relatert til størrelsen på produktet. Et tips er å tegne opp ca hvor stor du syns at fjølen skal være, før du kjøper den. Tenk også over tykkelsen. En tykk skjærefjøl går an å høvle ned og bruke i tiår, men de skal ikke være så høye at du får vondt i skuldrene når du skal bruke den.
En skjærefjøl av tre kan du ha hele livet, om du tar vare på den. En skjærefjøl bambus er populært akkurat nå, blant annet for at materialet er miljøvennlig. Eik og teak er eksempel på bra trematerialer, ettersom de er harde tre typer som ikke slites ned fort. Se bare til at treet kommer fra holdbart, CST-merket skogsbruk, sier Magnus Sundqvist, tre fra bok, valnøtt, kirsebær, or, lønn, bjørk og ask funker også bra. Et annet spørsmål er om man skal kjøpe en skjærefjøl av endetre eller ab liggende tre. I en skjærefjøl av liggende tre løper fiberretningen hos treet paralellt med skjærebrettets yte. Skjærebrett av endetre er litt vanskeligere å produsere, ettersom det kreves flere trebiter- som skal komplettere hverandre så en sånn måte at fjølen ikke bøyer seg. Dette gjør at skjærefjølen koster noe mer. De har også en tendens til å suge opp mer væske. Fordelen er at yten “helbreder seg selv”: fiberne deler seg når du skjærer på den og så drar den seg tilbake igjen, forteller Magnus Sundqvist- Man trenger derfor å høvle eller bruke sandpapir på yten oftere.
Plast skjærefjøler har en livstid på max noen år. Siden tanker er at man skal levere de til gjenvinning, Til en start, så er de lette å rengjøre, og kan vaskes i oppvaskmaskin, men etter en stund så er hakkene i dem så dype at det blir vanskelig å få bort alle bakteriene etter bruk, sier Magnus Sundqvist. Andre fordeler er at de er billige og ikke krever noe vedlikehold.
I senere tid har det kommet flere miljøvennlige alternativ. Global og Daloplast har laget skjærefjøler laget av polyeten fra Brasilianske sukkerrør, som går å gjenvinne om du skulle ville det! Combekk har nå også lansert stilrene skjærebrett laget av gjenvunnet papir som man faktisk kan vaske i oppvaskmaskin.
Før første bruk: Stryk ut et lag med olje med litt kjøkkenpapir. Du kan bruke vanlig, neutral matolje. Enda bedre er lin eller parafin olje, som herder og bidrar til bedre beskyttelse av skjærefjølen. Best av alt er parafinolje med tilsatt bivoks, da bivoksen bidrar til en enda sterkere yte. La det virke i 15 minutter og tørk av. Ved hvert bruk; Vask av skjærefjølen med oppvask såpe og varmt vann så fort du er ferdig. Man skal aldri drukne en skjærefjøl i vann og spyl ikke vann på den lengre enn nødvendig.
Rask vask: Hell desinfiserende hvit eddik eller 5-prosent eddik i en sprayflaske. Spray på brettet og tørk av med kjøkkenpapir.
Ved behov: Olje inn skjærefjølen rikelig og la det stå under natten, tørk så av overflødig olje.