Med en slow cooker lager du mat på en sunn og enkel måte. Legg i kjøtt, grønnsaker og vann på morgenen og når du kommer hjem fra jobben har du en fantastisk god gryte som venter på deg. Maten lages på en lav temperatur under lengre tid og det gjør at dine råvarer blir saftige og møre under tiden.
Det som også er bra å vite at de er veldig energieffektive og i sammenligning med en vanlig ovn, sparer du mye energi. Kort og godt kan vi forklare en slow cooker som “en elektrisk gryte som lager maten for deg, når du har annet å gjøre”. Oppskrifter og inspirasjon på ulike matretter som kan lages i en slow cooker finnes det masse av, vi tipser om noen her litt lenger ned på siden.
Det er enkelt å få til matlagingen når man har en slow cooker - maten blir både god og næringsrik! Allerede på 70-tallet lanserte Crock-Pot sin Slow Cooker. Helt siden det har den vært veldig populær i USA og populariteten har også spredt seg ut i resten av verden. På Bakeren og Kokken synes vi at en slow cooker er et må-ha til kjøkkenet!
Gryte: De aller fleste slow cooker gryter er ovale i formen for å romme store steker og grønnsaker i alle former. Oval er bedre framfor en som er helt rund.
Lokk: Et gjennomsiktig lokk i glass eller gjennomsiktig plast er et pluss ettersom du kan se hvordan det går med maten, uten å løfte på lokket. Om du vil kunne transportere gryten til festen kan det være en fordel med et lokk som går å låse fast og som har et håndtak på toppen sånn at du enkelt kan være slow cookeren.
Kapasitet: Våre slow cookers rommer alt fra rundt 2 liter til straks over 6 liter og i porsjoner kan det oversettes til alt fra mellom 3 til over 10 porsjoner. Noen hevder at du får det beste resultatet om du bare fyller din slow cooker halvfull og da får du mindre porsjoner også. Her får man helt enkelt teste seg litt fram, for det er dine smaksløker som avgjør hvor mye du synes at du skal ha i slow cookeren for det beste resultatet.
En populær størrelse på slow cooker er 5,7 liter da den gir flere porsjoner og da får du dessuten mat til overs som du kan spare. Men noen foretrekker mindre cookers ettersom jo større gryte, jo mer plass tar det i skapet. Kanskje du vil nyte den gode maten som en slow cooker gir og samtidig få plass med den i kjøkkenskapet. Da kan en mindre modell være bedre.
Temperatur innstillinger: Når det kommer til temperatur innstillingene for slow cookers er det nok sånn at det ikke har skjedd noen kjempestor utvikling og ofte er den utrustet med to valg: høy eller lav temperatur. Det er akkurat passe for å kunne lage maten. Derimot utvikles teknikken på kjøkkenapparatene på den måten at noen har temperaturmålere både i bunnen og i lokket og til andre følger det med et termometer. Begge metodene er til for å forsikre deg om at maten ikke får høyere temperatur enn ønsket. Still inn det du vil f. eks fisken skal opp i x- temperatur og når det er gjort så endrer slow cookeren innstilling til “hold varm” sånn at maten ikke blir overkokt.
Rengjøring: Går det å vaske gryten i oppvaskmaskin og hvilket material er den laget av - får den riper lett? Hel til slutt, ikke glem at det er lettere å rengjøre et display enn en vriknapp.
Tips! Stabile håndtak som ikke er varmeledende er et bra tips - hold utkikk etter det når du leser produktspesifikasjonene. Med visse slow cookers følger det med bra tilbehør som plate (for å steke kjøtt, fisk og fugl eller dampe grønnsaker), oppbevaring til ledninger samt varmeisolersende bæreveske. Dette utstyret er ikke på noen måte noe du må ha for å lykkes med maten, men kan være verdt det alikevel.
Hvordan fungerer en slow cooker?
Akkurat som navnet sier, handler slow cooking om langsom matlaging. Gjennom at maten stekes langsomt og ikke overskrider enten 100 grader eller den temperaturen som du har stilt inn på forhånd. På denne måten bevares mye av næringsstoffer og råvarene beholder også sin saftighet. Du bestemmer hvor lang tid maten skal lages og jo lavere temperatur og jo lenger tid, desto mørere resultat.
En av de beste fordelene med en slow cooker er at den gjør jobben for den - du stiller inn tiden og temperaturen. Etter det kan du reise på jobb og maten er klar til servering når du kommer hjem. Med en slow cooker kan du lage alt fra lettere måltider til festmåltider og det går helt fint å bake desserter i den (vi har lagt opp noen oppskrifter her for inspirasjon).
Hvilken slow cooker er best?
Som for så mye annet finnes det ulike meninger om hva som er best, det du liker kanskje noen andre ikke liker. Noen mener at Crock pot er best, synes andre at Hamilton Beach eller at den høyteknologiske slow cookeren fra Sage er best. På Bakeren og Kokken har vi derfor flere varemerker og modeller i sortimentet - vi vil jo at du skal kunne velge en modell som passer deg. Bruk gjerne vår kjøpsguide for å kartlegge hvilke funksjoner som er viktigst for deg. Tenk over hvilket budsjett du vil legge på din slow cooker - er dette en mindre eller større investering for deg?
Hva er forskjellen på slowcooking sammenlignet med steking i en trykkoker eller terrin?
En trykkoker steker maten din raskt og bevarer dessuten næringsstoffene bedre enn hva “vanlig” matlaging i ovn eller kasserolle gjør. Terrinen har en tradisjon som strekker seg langt bak i tiden og ble brukt allerede under romertiden. Fordeler med en terrin er delvis dens mulighet til å bevare næringsstoffer og får frem de gode smakene i maten, samt at den er fin til å ha ståendes som pynt. Den tar heller ikke så mye plass i skapet.
Slow cookeren derimot lager ikke maten like raskt (som trykkokeren gjør), men bevarer næringsstoffene like bra som både en trykkoker og en terrin. Derimot er slow cookeren best i klassen når det kommer til å “klare seg selv” og det er derfor du med trygghet kan gi ansvaret for matlagingen over til din slow cooker. Dette mens du er på jobb, trener eller bare er med venner - helt enkelt mens du egner din dyrebare tid til noe annet.
Det kan være vanskelig å velge hva man skal starte med å lage i sin slow cooker. Derfor vil vi gjerne gi deg inspirasjon til noen gode retter som er lette å starte med. Nedenfor finner du en velsmakende oppskrift på tacokylling. Du kan også bli enda mer inspirert på bloggen vår - finn flere spennende oppskrifter her.
Du behöver:
1 kg benfrie, skinnfrie kyllingbryst
2 ts anchochilipulver
1 ts malt spisskummen
½ ts malt koriander
1 fedd hvitløk, skivet
1 kopp tacosaus eller hjemmelaget salsa
Salt og nymalt svartpepper
Serveres med varme tortillas, rømme, lime & salsa!
Sånn gjør du:
1. Bland krydrene på et fat. Snu kyllingen i krydrene sånn at den er helt dekt av krydder.
2. Hell på tacosausen på hver eneste kylling bit. La de koke i Crock-Poten i 5-6 timer.
3. Ta opp kyllingen og skjær den i små biter. Legg tilbake kyllingen i sausen.
4. Server i varme tortillas eller tacoskjell med rømme, lime og salsa.