Kjøkkenkniver

En skarp kniv er en sikker kniv

Har du prøvd å jobbe med en sløv kniv vet du akkurat hvor frustrerende det er. Grønnsakene blir mos, kjøttet blir tråete og bladet glir på løken. Men hva mange ikke vet er at det faktisk er veldig enkelt å ta vare på kniven sin for å beholde den sylskarpe skarpheten du opplevde første gang du brukte kniven.

Er kniven virkelig sløv, anbefaler vi å investere i en slipestein med doble sider. Med denne kan du arbeide opp eggene til perfeksjon igjen. Men i mange tilfeller holder det å bruke skjerpestål eller knivsliper. Oppdag utvalget av knivslipere her.

Skjær på riktig underlag

Det kan være en selvfølge – men unngå å skjære uten skjærebrett! Det skader eggen hver gang du berører underlaget, og du sliter ut kniven din raskt. I stedet bør du bruke skjærebrett av enten tre eller plast. Men det er ikke bare for knivens skyld, det er også mye mer hygienisk å skjære på riktig underlag.

Vi anbefaler at du har et sett med skjærebrett for ulike formål. Skjær for eksempel aldri opp brød på et skjærebrett du bruker til løk. Brødet vil ta en ramsløk smak av løken. Utforsk utvalget av skjærebrett.

Oppbevar knivene riktig

Ikke la knivene dine ligge og skramle i en skuff, de fortjener bedre! Det finnes flere alternativer av innsatser til kjøkkenskuffer som gjør at knivene ligger stille og sikkert. Vi foretrekker imidlertid å bruke knivlist eller knivblokk. Knivlisten er veldig enkel å bruke da du kan plassere den nær arbeidsområdet ditt og alltid ha knivene lett tilgjengelig.

Det samme gjelder et knivblokk, men her kan du trenge litt større plass. Har du et kjøkken som kan romme et knivblokk, bør du se etter en modell som har plass til alle knivene og et skjerpestål. Det gjør det enkelt å velge riktig kniv for oppgaven og å gjøre det til en vane å skjerpe kniven med skjerpestålet når det er nødvendig. Ta vare på knivene dine på best mulig måte og finn knivoppbevaringen din her.

LÆR DEG Å SLIPE KNIVENE DINE

Slipe kniv med slipestein i 5 enkle steg

  1. Bløtlegg slipesteinen – Legg steinen i et vannbad og la den ligge til det slutter å komme luftbobler.

  2. Hold en 15-graders vinkel – Dra kniven frem og tilbake noen ganger på slipesteinen.

  3. Fjern "råeggen" – Snu kniven og dra forsiktig av den grove kanten som dannes under slipingen.

  4. Bruk den finere siden – Snu slipesteinen og gjenta prosessen på den finere siden for en ekstra skarp egg.

  5. Tørk av kniven – Bruk en kjøkkenhåndduk for å fjerne fukt og slipestøv.

Edins beste knivtips

Edin Dzemat er en kokk med en solid merittliste. Han har jobbet på Noma i København, vært
lagkaptein for det svenske kokkelandslagetog vinner av Kokkekamp 2016. Her har han samlet sine tre
beste tips når det kommer til å ta vare på knivene sine, velge riktig skjærebrett og knivsett.

Japansk eller europeisk kjøkkenkniv?

Japanske kniver er tradisjonelt laget av hardere stål enn det som brukes ved knivproduksjon i Europa. En japansk kniv slipes med en brattere vinkel, 12–15 grader, enn de europeiske, noe som gjør bladet tynnere. De fleste av dem er ensidige – og er derfor kun slipte på den ene siden. Een kniv med en slik sliping presterer bedre når du vil skjære virkelig tynt.

En vestlig og europeisk kniv er altså tykkere og laget av et mykere stål enn den japanske – noe som gjør den første mindre skjør. Slipningsvinkel: 20-25 grader.

Gode kniver er skarpe, ligger godt i hånden og skjærer med presisjon. Hos Bakeren og Kokken finner du et bredt utvalg av kjøkkenkniver fra anerkjente leverandører som Global, Fiskars, Satake og Victorinox. I butikken finner du også et nøye utvalgt sortiment av tilbehør som knivslipere og skjærebrett, slik at du kan holde dine verdifulle kjøkkenredskaper i topp stand. Når du skal velge kniv, kan det være mange faktorer å vurdere. Vårt mål er å gjøre valget både enkelt og inspirerende, slik at det å kjøpe kjøkkenkniv hos oss blir en positiv opplevelse. Vi tilbyr et stort utvalg, slik at du kan finne akkurat dine favoritter – med rask levering!

Lurer du på noe om kjøkkenkniver?
Ta gjerne kontakt med kundeservice, eller les mer i vår knivblogg, der vi har samlet detaljerte guider med all informasjon du trenger.