Med en kokkekniv kommer du langt på vei og skal du starte knivsamlingen din anbefales kun én. Men, for å ta deg av oppgavene på kjøkkenet med finesse. anbefaler vi minst ett sett på fire kniver: kokkekniv, skallkniv, brødkniv og grønnsakskniv. I tilfeller hvor du trenger å oppdatere hele knivbeholdningen på en gang, er et knivsett en perfekt løsning. Slik får du raskt en god samling kniver til en god pris. Det er, som sagt, fullt mulig å starte med en kniv. Start i slike tilfeller med en kokkekniv som du føler ligger rett i hånden. Bygg deretter på, en kniv om gangen, for å tilføre litt glans og skarp det til med en knivsliper.
Nedenfor kan du lett filtrere og spare på kjøkkenkniver som du ønsker å se nærmere på og handle. Under kategori finner du populære knivtyper, slik som brødkniv, kokkekniv, knivsett, skallkniv, santoku med mer. Ønsker du å lese mer om de ulike knivtypene, har vi samlet informasjon om dem i knivbloggen. Ved å trykke på et merke sorterer du raskt ut kjøkkenkniver fra kjente merker som Global, Fiskars, Satake, Miyabi og Victorinox.
Hvilke kniver trenger man egentlig på kjøkkenet? Hvordan tar jeg best vare på mine kniver? Hvordan
bør jeg oppbevare knivene når jeg ikke bruker dem? Spørsmålene er mange når det kommer til kjøkkenets kanskje viktigste redskap.
Her har vi samlet en liten guide som hjelper deg langt på vei med alle de spørsmål som du måtte ha når det gjelder innkjøp av
kniver, hvilket underlag som er best å jobbe på, hvordan du sliper knivene dine og hvordan du oppbevarer dem.
Les vår knivguide, vi skal forsøke å svare på det du lurer på og forklare litt nærmere begrep.
Man kommer ganske langt hvis du har en god kokkekniv. Men skal du ta på deg kjøkkenets alle utfordringer med ekstra finess, anbefaler vi at du har som minimum en kokkekniv, en skallkniv, en brødkniv og en grønnsakskniv. Føler du at du vil oppdatere hele knivsamlingen din en gang for alle, er dette knivsettet perfekt.
Her får du en god kombinasjon til en god pris. Har du allerede noen av knivene men du føler at du saver litt skarphet, så anbefaler vi at du kjøper en kniv om gangen. Begynn med en kokkekniv som du føler ligger rett i hånden og så bygger du videre på det.
Har du noen gang forsøkt å jobbe med el sløv kniv, så vet du nøyaktig hvor frustrerende og farlig det kan være. Grønnsaker blir til mos, kjøttet blir feilskjært og knivbladet glir på løken. Men hva mange faktisk ikke vet, er det utrolig enkelt å ta vare på kniven for å beholde knivens sylskapre egg – akkurat slik du opplevde det når du brukte kniven første gangen.
Er kniven virkelig sløv anbefaler vi at du investerer i en slipesten med oble sider. Med denne kan du arbeide opp knivseggen til prefeksjon igjen. Men i de fleste tilfeller er det nok å bruke en normal knivsliper. Enklest er det å bruke en våtsliper so du kan ha på kjøkkenet og du gjør det til en vane å dra kniven i våtslipen noen drag etter at du har brukt den, så kommer kniven til å være sylskarp i laaaaang tid fremover.
Det er kanskje en selvfølge, men unngå å skjær uten skjærebrett. Å ikke bruke skjærebrett skader knivseggen hver gang du drar den mot underlaget, og du bryter ned knivseggen utrolig raskt. Istedenfor skal du bruke deg av et skjærebrett i enten tre eller plast. Men det sier vi ikke bare for knivens skyld – det er mye mer hygienisk å skjære på det rette underlaget.
Vi anbefaler at du har forskjellige skjærebrett til forskjellig bruk. Skjær eksempelvis aldri opp brød på et skjærebrett du bruker til løk, ettersom brødet automatisk suger til seg syrene fra løken.
La ikke knivene dine ligge i en haug i en skuff, de fortjener bedre. Det finnes flere alternativer for å legge ned innsatser i skuffene som gjør at knivene ligger i ro og er sikret. Men vi foretrekker å bruke en knivlist eller en knivblokk. Knivlisten er utrolig enkel å bruke, ettersom du kan plassere den nær din arbeidsoverflate, slik at du alltid har knivene for hånden.
Det samme gjelder en knivblokk, men her trenger du kanskje litt plass på benken. Har du et kjøkken som er romslig, er det å anbefale en knivblokk som har plass til alle knivene dine – og som i tillegg har plass til en knivsliper, slik at du alltid har den i nærheten av knivene dine og er klar til bruk.
Edin Dzemat er en svensk kokk med en utrolig merittliste. Han har jobbet blandt annet på Noma i København,
vært lagkaptein for det Svenske Kokkelandslaget og er vinneren av Kokkenes Kamp 2016. Han har samlet sine
tre beste tips når det kommer til å ta vare på sine kniver, om å velge rett skjærebrett og knivoppsetning.
Japanske kniver er tradisjonelt laget av hardere stål enn det som brukes i knivproduksjon i Europa. En japansk kniv slipes i en brattere skråning enn de europeiske, 12–15 grader, og det gjør bladet tynnere. De fleste er enkeltslipte - de sliper derfor kun på den ene siden. En kniv med en slik sliping yter bedre når du vil skjære veldig tynne biter.
En vestlig og europeisk kniv har tykkere blad og er laget av et mykere stål enn den japanske – noe som gjør den første mer robust og mindre skjør. Den har en slipevinkel på 20-25 grader.
Gode kniver er skarpe, ligger godt i hånden og skjører med presisjon. Bakeren og kokken tilbyr et bredt utvalg av kjøkkenkniver fra kjente leverandører som Global, Fiskars, Satake og Victorinox. I butikken vår finner du et passende utvalg av tilbehør som knivslipere og skjærebrett som holder dine verdifulle kjøkkenredskaper i best form.
Når du skal velge kniv, står du raskt overfor mange valg. Vårt mål er å gjøre disse valgene så interessante som mulig og at det å kjøpe en kjøkkenkniv fra oss er forbundet med glede. Vi tilbyr et stort utvalg av kjøkkenkniver. slik at du kan velge og finne akkurat dine favoritter som du får hjem med rask levering.
Har du spørsmål om kjøkkenkniver? Ta gjerne kontakt med vårt kundeservice. Hvis du vil vite mer, finner du flere gode knivguider i knivbloggen vår.