Lettlaget i naturen

Lettlaget i naturen – en smaksrik opplevelse

Å lage mat utendørs er så mye mer enn bare en måte å stille sulten på – det er en opplevelse. Duften av smør som freser i panna, lyden av en knitrende ild og følelsen av å skape noe godt under åpen himmel gjør måltidet til noe helt spesielt. Enten du befinner deg dypt inne i skogen, ved et fjellvann eller på en klippe ved havet, blir matlaging i naturen en nytelse i seg selv. Det handler om å ta vare på øyeblikket, nyte enkelheten og oppdage hvor utrolig godt det kan være å lage mat ute i det fri.

Nedenfor byr vi på gnocchi på trangiakjøkken og vafler over åpen ild. Til det – en forfriskende skogslemonade.

Utvalgte produkter

Se alle produkter

Enkle gnocchi på trangia-kjøkkenet

Med brunet smør, vintersquash, spisskål, einerrøkt svinekjøtt og tyttebærsyltetøy.

Vafler over åpen ild

Med krem, multebær og hyllebærsirup

Skogens limonade

Med epple, vintergran og fjellfuru.

Ta med kaffekannen ut

1 liter kaffekanne

Koking av kaffe i åtte enkle trinn

Å lage kaffe ute i det fri er uovertruffent. Fra Trangia finner du kaffekanner som kan brukes både på stormkjøkken og over et knitrende bål. 

Slik gjør du:

  1. Fyll kaffekannen med ca. to tredjedeler vann.

  2. Hell kokekaffen, ca. 2 dl, slik at den danner en haug i midten av kaffekannen.

  3. La kaffen sakte stige i temperatur.

  4. Ta kaffen av varmen like før kokepunktet. Hvis du koker kaffen, kan den bli bitter.

  5. Snurr kaffekannen et par ganger og dunk den i bakken et par ganger.

  6. La deretter kjelen stå i noen minutter slik at kaffekornene synker til bunns.

  7. Hell av den første skvetten, da det kan være slam i tuten.

  8. Sett kaffekannen på et brett og nyt den kaffen.

Bål til matlaging

Nyt rykende varm mat midt i naturen, tilberedt på tradisjonelt vis over åpen ild. Følg de sju enkle trinnene nedenfor for å få det beste bålet for matlaging. 

Slik gjør du

  1. Start med tre grove vedkubber og plasser dem loddrett ved siden av hverandre med litt mellomrom.

  2. Stable neste lag horisontalt med tre litt mindre vedkubber med mellomrom. Legg deretter to små vedkubber på ytterkanten av neste lag, slik at det blir et mellomrom i midten.

  3. Legg opptenningsved, f.eks. bjørkebark eller en bunt tørre, små grangrener, i midten av det stablede bålet.

  4. Sørg for å ha opptenningsved i to størrelser. En haug med små, tynne splinter og en haug med litt større splinter.

  5. Tenn på opptenningsveden, og når de har satt seg, kan du først mate dem inn i bålet med de minste flisene og deretter med de litt grovere.

  6. Ilden vil nå spre seg nedover og skape en fin glød å lage mat på.

  7. Legg til mer ved etter hvert etter behov

Her er en påminnelse til deg som er ny på å lage bål i naturen. La bålet brenne helt ut. Gløder kan gå ned i bakken, så slukk bålet grundig med vann og rør rundt slik at alle glørne slukkes. Bålplassen skal alltid settes tilbake i opprinnelig stand. 

De ville råvarene

Elgurt

Elgurt er vanlig i hele Sverige. Den trives på fuktige eller våte, lyse vekststeder med et moldrikt vekstunderlag med lavere PH-verdi som fuktige enger, grøfter, strandenger, fuktige lunder og myrer.

Elgurt har blitt brukt som naturlig medisin da den inneholder salisylsyre, et stoff vi ser i hverdagen i reseptfrie legemidler. Elgurt er også populært i kulinariske sammenhenger, gjerne som drikke eller sirup laget av plantens blomster.

Fjellkvanne

Kvanne har sitt opphav i nordlige Skandinavia, og i Norge anses den å ha overlevd istiden. Den forekommer først og fremst på fjellet (fjellkvanne) og langs kyststripen (strandkvanne). Begge er flerårige, men blomstrer bare én gang, hvoretter de dør etter blomstringen.

Kvanne har vært viktig som fødegrønnsak i Norden, men har også blitt brukt i medisinske sammenhenger. Kvanneroten brukes ved produksjon av benediktiner- og chartreuse-likør og også somIngrediens innen spritproduksjon.

Vintersopp

En matsvamp vel verdt å merke seg i vintermånedene!
Vinterkjuke vokser på død ved av diverse løvtrær om senhøsten og vinteren, der den trives på både stubber og stammer. Som dyrket er den godt kjent som Enoki og har da et annet utseende, da den dyrkes i mørke og dermed mangler fargepigment helt. Det finnes flere arter i komplekset vinterkjuker og alle er heldigvis spiselige. Soppen klarer minusgrader uten problemer og kan plukkes gjennom hele vinteren.