Japanske kniver
)
Både proffer og hjemmekokker velger i stadig større grad å bruke japanske kniver, noe som ikke er helt vanskelig å forstå.
De japanske kjøkkenknivene tilbyr en over tusen år lang tradisjon for kvalitet, og det er fantastisk at vi i dag kan ta del i den kunnskapen.
og det håndverket som har blitt forfinet over så lang tid.
Utvalgte FAVORITTER
DE FORSKJELLIGE MODELLENE
I den japanske knivfloraen finnes det en mengde forskjellige typer kniver. Noen av de vanligste er:
Gyoto (kokkekniv)
Skal du bare satse på en kniv, så er dette modellen for deg. Denne kniven er hva kokker pleier å referere til som kokkekniv. Det er en allsidig kniv med bladlengde fra 18 cm og oppover. Signaturen for denne kniven er en god høyde i bladet og en lett oppadgående profil.
Santoku (kokkekniv)
Santokukniven er kanskje den vanligste kniven av de japanske knivene. "San" betyr tre på japansk og "Toku" omtrent oppgaver, noe som kan tolkes som at en santokukniv er egnet for tre oppgaver; terning, strimle, hakke, eller kjøtt, fisk, grønnsaker. Det er med andre ord en veldig allsidig kniv. En santoku er som regel mellom 14 og 18 cm lang.
Nakiri (grønnsakskniv)
Den tydelig rette profilen til en Nakiri kan ikke misforstås. Med sitt rette blad treffer en Nakiri en stor del av underlaget på en gang. Dette gjør kniven nesten uslåelig til å hakke mengder av grønnsaker og lignende råvarer som krever mye hacking.
Sujihiki (skjærekniv)
Et langt blad er en forutsetning når du trancherer. Et smalt blad slipper lett fra råvaren du skjærer. Sujihiki er det japanske navnet for trancheringskniv eller forskjærer. Steken, laksen eller skinken håndterer denne kniven med glede.
Kiritsuke/Bunka
Denne kniven har en veldig spiss tupp som gjør den bra å jobbe presist med, siden man hele tiden ser tuppen når man skjærer. Bladets skjærende profil ligner mest på en Gyoto. Den korte varianten av denne modellen kalles Bunka, mens den lengre ofte kalles Kiritsuke.
Petty / Utility (liten kniv)
Petty er navnet på små kniver. Ved ca 10 cm og oppover får kniven ofte navnet Utility. Felles for de små knivene er at de brukes til presisjonsarbeid ofte fritt i luften uten skjærebrett.
Fuglebeak (skalkniv)
Et navn som tydelig sier noe om formen på denne lille skalkniven. Kniven faller også under navnet Petty.