Hva passer vel bedre enn en herlig gryterett i den kjølige høstluften? Vi har bedt Thomas Alcayaga lage
to smaksrike gryteretter - begge med gresskar som hovedingrediens! Han byr på Lapskaus med gresskar
og en kremet gresskarsuppe med blåmuggost som kan også lages lakto-ovo-vegetarisk!
Nå er tiden endelig inne for gresskar igjen. Når høsten kommer snikende, finner vi de grønne og oransje grønnsakene på kjøkkenbordet. Gresskar er en allsidig ingrediens som metter godt, er rimelig, og kan brukes i både søte og salte retter. Faktisk, gresskar er ikke engang en grønnsak. Det er egentlig et veldig stort bær.
Det finnes mange typer gresskar, noen egner seg best som Halloween-lykter. Men de fleste kan brukes til matlaging. De mest kjente gresskarene du finner på butikken er Hokkaido og Flaskegresskar. Senere har spagettigresskar, blue ballet og crown prince også blitt tilgjengelige. Så det er på tide å finne din egen favoritt.
Bør gresskaret skrelles?
Det kommer litt an på hva du skal bruke det til. Hvis du for eksempel skal lage suppe, kan du la skallet være på. Det samme gjelder for salater eller når du skal bake gresskaret i små biter. Hvis du ønsker at gresskaret skal koke helt gjennom uten bruk av en stavmikser, kan det være lurt å skrelle det, da skallet bidrar til å holde kjøttet sammen. Så skallet påvirker mer konsistensen enn smaken.
Gresskar er generelt ganske harde, så vær forsiktig når du skjærer dem. Ha et stort skjærebrett tilgjengelig for å ha nok plass til å arbeide. Bruk også en stor kniv når du deler gresskaret. Sett kniven inn i kjøttet og vugg den frem og tilbake for å få gresskaret til å gi etter.
Gresskar inneholder mye mat. Etter at du har åpnet gresskaret, kan du dekke til det ubrukte og oppbevare det i kjøleskapet. Hvis du vet at du ikke kommer til å bruke det med det samme, kan gresskar også fryses. Skrell det og skjær det i mindre biter før du pakker det i porsjonsposer.
4 personer
Slik gjør du
4 personer
Slik gjør du