Kjøpsguide – Hvilken stekepanne skal jeg velge?
Type: Det finnes mange typer panner, så du bør virkelig velge etter behov og formål. Det finnes både vanlige stekepanner, grillpanner og traktørpanner, noe som betyr at du bør vurdere hva den skal brukes til. Den vanlige stekepannen passer utmerket til hverdagsbruk og er perfekt når du skal steke kjøttboller, biffer eller lignende. Den flate overflaten gjør det enkelt å snu maten, og du oppnår lett et perfekt resultat. Traktørpannen har høyere kanter, noe som gjør den perfekt til rask steking og retter med saus. Du kan enkelt steke grønnsaker slik at de får en fin stekeskorpe uten at de faller fra hverandre. Grillpannen gjør det enkelt å oppnå herlige, grillinspirerte resultater innendørs. Takket være rillene på pannens overflate får kjøttet en perfekt stekeskorpe, og du kan med fordel også grille grønnsaker.
Størrelse: Du kan velge stekepanner fra 20 cm til 32 cm i diameter. De minste størrelsene passer godt til for eksempel pannekaker og omeletter, mens de større er bedre egnet til retter som skal kokes i saus. Hvis du ikke ønsker å ha mange forskjellige panner, kan du med fordel velge en på 26–28 cm i diameter. Du bør imidlertid være oppmerksom på hvordan en stekepanne måles. De fleste mål er fra ytterkant til ytterkant, noe som betyr at selve stekeflaten ofte er litt mindre.
Belegg: Du kan velge stekepanner med eller uten belegg, og begge variantene har sine fordeler. Hvis du velger en panne i jern uten belegg, passer den perfekt dersom du ønsker en god stekeskorpe. Fordelen med å velge en panne med belegg er at maten ikke så lett brenner seg fast. Belegget gjør også at du kan bruke mindre stekefett.
Fungerer på induksjon: Hvis du har en induksjonstopp, er det viktig å velge en panne som fungerer på induksjon. De fleste materialer fungerer, men for eksempel ren kobber og aluminium gjør det ikke. Hvis du likevel ønsker en stekepanne i et av disse materialene og har en induksjonstopp, må du forsikre deg om at stekepannen er laget med flere lag, hvorav ett er magnetisk. På våre stekepanner har vi angitt om de fungerer på induksjon eller ikke. Du kan også kjøpe en induksjonsplate som fungerer som et mellomledd mellom induksjonstoppen og stekepannen, dersom den ellers ikke er kompatibel.
Rengjøring: Panner holder generelt sett lenger hvis de vaskes for hånd. Det betyr imidlertid ikke at det ikke finnes stekepanner som tåler oppvaskmaskin. Hvis stekepannen tåler maskinvask, vil det stå oppgitt på produktsiden. Hvis du vasker den for hånd, skal du bare bruke varmt vann og litt oppvaskmiddel. Tørk deretter av pannen med kjøkkenpapir. Hell aldri kaldt vann på en varm panne, da dette kan føre til at den blir skeiv og mister formen.