Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter

Vi ville lære mer om det koreanske kjøkkenet og trengte litt inspirasjon fra en ekspert på området, så vi fikk hjelp av matkreatør og
kokebokforfatter Jennie Walldén, som også valgte ut noen av sine favorittprodukter fra Satake - de nylanserte OMO-knivene.
Hun gir oss sine beste tips og to deilige oppskrifter som du kan prøve på koreansk mat hjemme.

Koreansk BBQ - Bulgogi i salatblader

Koreas kanskje mest kjente rett internasjonalt er trolig koreansk BBQ. Ekstremt populært i Korea, men i dag griller man også koreansk i mange andre deler av verden. Ikke så rart, for det er både veldig smakfullt, sunt og en sosial måte å spise sammen på. Kjøtt i skiver grilles ved bordet og spises med ris og små tilbehør med grønnsaker. Det hele legges helst i salatblader og spises med hendene, det kalles da ssam (som betyr "innpakket" på koreansk). Vanligvis verdsatt av alle rundt bordet, både små og store.

Koreansk BBQ, hvor du lager maten på en grill midt på middagsbordet, er vanlig på restauranter i Korea, men hjemme koker koreanerne vanligvis kjøttet på komfyren og serverer det sammen med ris og tilbehør. Alt serveres "familiestil", det vil si at alt legges på bordet og så plukker alle det de vil ha direkte fra bollene. Den vanligste formen for koreansk BBQ er bulgogi, det vil si tynne skiver kjøtt marinert i en smakfull saus laget med soya, hvitløk og stekt sesamolje. Det finnes flere ulike varianter av bulgogi og felles for dem alle er at grunnlaget for krydderet er nettopp soya, hvitløk og sesam, som gir en fantastisk god smak til det du griller eller steker.

Bulgogi i salatblader

Du trenger

Kjøtt:

  • 600 g hel entrecôte
  • 4 ss japansk soya
  • 2 ss sukker 
  • 1 ss sesamolje 
  • 0,5 revet pære
  • 2 ss hvitvin 
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • nøytral rapsolje til steking

Spinat i soyavinaigrette:

  • 150 g fersk spinat
  • 2 ss lys soya
  • 1 ss riseddik
  • 0,5 ss sukker

Sesammarinerte bønnespirer:

  • 150 g ferske bønnespirer (fra mungbønner)
  • 1,5 ts salt
  • 2 ts sesamolje
  • 2 ts ristede sesamfrø

Sesamsaus:

  • 3 ss gochujang
  • 3 ss doenjang
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss vann
  • 1 revet hvitløksfedd
  • 2 hakkede vårløker
  • 1 ss ristede sesamfrø

Soya-majones:

  • 2 dl majones (helst japansk type kewpie)
  • 2 ts japansk soya
  • 1 revet hvitløksfedd

Til servering:

  • Kokt koreansk/japansk ris
  • 3 forskjellige typer salatblader, for eksempel hjertesalat, crispisalat og isbergsalat
  • Kimchi (hjemmelaget eller kjøpt)

Slik gjør du

Kjøtt:

  • Bland alle ingrediensene til marinaden. Skjær kjøttet i så tynne skiver som mulig og legg det i marinaden. La stå i minst 30 minutter, men gjerne over natten. Stek deretter kjøttet, litt av gangen, på en skikkelig varm panne i litt rapsolje. Hvis du steker for mye på en gang, vil det koke i stedet for å steke, så unngå det.

Spinat:

  • Legg spinaten i et dørslag. Kok opp 2 liter vann og hell det over spinaten. Skyll spinaten i iskaldt vann til den er helt kald. Klem vannet ut av spinaten. Bland sammen soya, riseddik og sukker til sukkeret er oppløst. Bland godt sammen med spinaten. Ha over i en bolle.

Bønnespirer:

  • Ha bønnespirene i en bolle. Kok opp 2 liter vann og hell det over bønnespirene. Skyll deretter spirene med iskaldt vann. La dem renne godt av i et dørslag. Bland spirene med sesamolje, salt og sesamfrø. Legg dem i en bolle.

Sesamsaus:

  • Bland alle ingrediensene sammen. Ha over i en bolle.

Server det nystekte kjøttet med sesamsaus, soyamayo, spinat og bønnespirer, ris, kimchi og salatblader til å legge alt det gode i. Spis gjerne med hendene!

UTVALGTE FAVORITTER FRA SATAKE

Korean Fried Chicken

En annen veldig populær koreansk rett er koreansk stekt kylling! Koreanere elsker stekt kylling til det punktet at de har utviklet sin egen kultur
rundt det som kalles "chimaek", det vil si kombinasjonen av stekt kylling (kylling) og øl (maek-ju). Den koreanske kyllingen er sprø som få og
krydret, uten at den trenger å være sterk. Noe syltet er godt, og i Korea får man ofte syltet reddik. Pommes frites er også populært å spise
med, men jeg synes det er bedre med ris og salatblader, så det hele er litt friskere og renere på smak.

Det finnes forskjellige typer koreansk stekt kylling som er både mild eller sterk. Du kan velge å ha den drysset og dekket
med en varm og søt saus om du vil, og for min egen del synes jeg det er den beste versjonen av Korean Fried Chicken.
Hvorav det er min favorittoppskrift på akkurat denne retten.

Korean Fried Chicken

Du trenger

Hurtigsyltede grønnsaker:

  • 1 liten gulrot
  • 10 cm reddik
  • ½ rødløk
  • 1 dl riseddik
  • 3 ss strøsukker
  • ½ ts salt

Røre til frityrsteking:

  • 1 ½ dl hvetemel
  • 1 ½ dl maisstivelse
  • 1 ½ ts bakepulver
  • 3 dl iskaldt vann

Kylling:

  • 2 ½ dl maisstivelse
  • 2 ½ ts hvitløkspulver
  • 2 ts gochugaru
  • 1 ts salt
  • 600 g kyllinglårfilet
  • nøytral matolje til å steke i

Saus:

  • nøytral olje til å steke i
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 ½ dl soya
  • 2-4 ss gochujang (eller 1 ss sriracha + 1 ss honning + 1 ss misopasta)
  • ½ dl honning
  • 2 ss riseddik
  • 1 dl brunt sukker
  • 3 ss ketsjup

Til servering:

  • 2 ss ristede sesamfrø
  • 1 dl hakkede ristede peanøtter
  • nykokt japansk ris

Slik gjør du

  1. Begynn med å hurtigsylte grønnsakene. Skjær gulrot og reddik i fyrstikktynne staver og rødløken i tynne båter. Legg i en bolle. Bland riseddik, sukker og salt til sukkeret har løst seg opp. Hell buljongen over grønnsakene. La trekke i 30 minutter før servering.

  2. Til sausen finhakker du hvitløken og steker den myk i olje i en liten kjele. Tilsett resten av ingrediensene til sausen i kasserollen og kok i ca. 10-15 minutter uten lokk til en klissete saus. Sett sausen til side.

  3. Bland sammen alle ingrediensene til stekerøren.

  4. Ha 2 dl maisstivelse, 2 ts hvitløkspulver, 2 ts gochugaru og 1 ts salt i en bolle og bland godt. Skjær kyllinglårene i 3 biter. Tilsett melet i bollen, snu dem rundt i røren slik at de dekkes, og snu dem deretter en gang til i melbollen.

  5. Varm opp oljen i en wok til 180 grader. Rist melet av kyllingbitene og stek dem i flere omganger i den varme oljen. Legg dem på en kald rist eller på et tredobbelt kjøkkenhåndkle og la dem renne av. Hvis du vil ha ekstra sprø kylling, kan du frityrsteke kyllingen en gang til når den er avkjølt, da blir den superknasende!

  6. Legg kyllingen i en stor bolle og hell på den søte og varme sausen. Snu rundt slik at all kyllingen er dekket av sausen, og dryss over sesamfrø. Server straks med nykokt ris og de syltede grønnsakene.

Grønnsaker i koreansk mat

I Korea spiser de mye grønnsaker. Ofte kommer de marinert, stekt, fermentert eller syltet i form av tilbehør. De kaller det "banchan", og serverer ofte flere forskjellige til hvert måltid. I Korea sier de at jo mer banchan du blir invitert til, desto mer velkommen gjest er du! Hvert koreansk måltid inkluderer banchan, ofte flere stykker.

Kimchi er den mest karakteristiske sideretten og er en sterk identitetsbærer av koreansk mat. I gamle dager, før det fantes kjøleskap og frysere, ble høstens rike grønnsaksinnhøsting bevart ved å fermentere den. Det betydde at folk hadde mat å spise gjennom hele den kalde, karrige vinteren, og ble dermed en livsviktig forsyning for et helt folk. Kimchi lages ved å tilsette grønnsaker med chili, hvitløk, ingefær og løk og la den gjære, noe som resulterer i naturlig sylteagurk som blir sprø og syrlig. Hvert år blir Kimchi kåret til verdens sunneste mat, og det er på grunn av de gunstige melkesyrebakteriene, fiber, chili, hvitløk og ingefær som alle har en positiv effekt på helsen. Da er det også veldig bra, så det gjør det hele enda bedre!

Satake OMO - snart på lager!

Legg i handlekurven
Gå til kassen

Andre kunder kjøpte også:

Vis alt tilbehør
Gå til kassen
Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker