Vi ville lære mer om det koreanske kjøkkenet og trengte litt inspirasjon fra en ekspert på området, så vi fikk hjelp av matkreatør og
kokebokforfatter Jennie Walldén, som også valgte ut noen av sine favorittprodukter fra Satake - de nylanserte OMO-knivene.
Hun gir oss sine beste tips og to deilige oppskrifter som du kan prøve på koreansk mat hjemme.
Koreas kanskje mest kjente rett internasjonalt er trolig koreansk BBQ. Ekstremt populært i Korea, men i dag griller man også koreansk i mange andre deler av verden. Ikke så rart, for det er både veldig smakfullt, sunt og en sosial måte å spise sammen på. Kjøtt i skiver grilles ved bordet og spises med ris og små tilbehør med grønnsaker. Det hele legges helst i salatblader og spises med hendene, det kalles da ssam (som betyr "innpakket" på koreansk). Vanligvis verdsatt av alle rundt bordet, både små og store.
Koreansk BBQ, hvor du lager maten på en grill midt på middagsbordet, er vanlig på restauranter i Korea, men hjemme koker koreanerne vanligvis kjøttet på komfyren og serverer det sammen med ris og tilbehør. Alt serveres "familiestil", det vil si at alt legges på bordet og så plukker alle det de vil ha direkte fra bollene. Den vanligste formen for koreansk BBQ er bulgogi, det vil si tynne skiver kjøtt marinert i en smakfull saus laget med soya, hvitløk og stekt sesamolje. Det finnes flere ulike varianter av bulgogi og felles for dem alle er at grunnlaget for krydderet er nettopp soya, hvitløk og sesam, som gir en fantastisk god smak til det du griller eller steker.
Kjøtt:
Spinat i soyavinaigrette:
Sesammarinerte bønnespirer:
Sesamsaus:
Soya-majones:
Til servering:
Kjøtt:
Spinat:
Bønnespirer:
Sesamsaus:
Server det nystekte kjøttet med sesamsaus, soyamayo, spinat og bønnespirer, ris, kimchi og salatblader til å legge alt det gode i. Spis gjerne med hendene!
En annen veldig populær koreansk rett er koreansk stekt kylling! Koreanere elsker stekt kylling til det punktet at de har utviklet sin egen kultur
rundt det som kalles "chimaek", det vil si kombinasjonen av stekt kylling (kylling) og øl (maek-ju). Den koreanske kyllingen er sprø som få og
krydret, uten at den trenger å være sterk. Noe syltet er godt, og i Korea får man ofte syltet reddik. Pommes frites er også populært å spise
med, men jeg synes det er bedre med ris og salatblader, så det hele er litt friskere og renere på smak.
Det finnes forskjellige typer koreansk stekt kylling som er både mild eller sterk. Du kan velge å ha den drysset og dekket
med en varm og søt saus om du vil, og for min egen del synes jeg det er den beste versjonen av Korean Fried Chicken.
Hvorav det er min favorittoppskrift på akkurat denne retten.
Hurtigsyltede grønnsaker:
Røre til frityrsteking:
Kylling:
Saus:
Til servering:
I Korea spiser de mye grønnsaker. Ofte kommer de marinert, stekt, fermentert eller syltet i form av tilbehør. De kaller det "banchan", og serverer ofte flere forskjellige til hvert måltid. I Korea sier de at jo mer banchan du blir invitert til, desto mer velkommen gjest er du! Hvert koreansk måltid inkluderer banchan, ofte flere stykker.
Kimchi er den mest karakteristiske sideretten og er en sterk identitetsbærer av koreansk mat. I gamle dager, før det fantes kjøleskap og frysere, ble høstens rike grønnsaksinnhøsting bevart ved å fermentere den. Det betydde at folk hadde mat å spise gjennom hele den kalde, karrige vinteren, og ble dermed en livsviktig forsyning for et helt folk. Kimchi lages ved å tilsette grønnsaker med chili, hvitløk, ingefær og løk og la den gjære, noe som resulterer i naturlig sylteagurk som blir sprø og syrlig. Hvert år blir Kimchi kåret til verdens sunneste mat, og det er på grunn av de gunstige melkesyrebakteriene, fiber, chili, hvitløk og ingefær som alle har en positiv effekt på helsen. Da er det også veldig bra, så det gjør det hele enda bedre!