Grillkull, briketter & trepellets

Grillkull, briketter & trepellets

Fordeler og ulemper

Det er selvsagt både fordeler og ulemper med ulike typer tenning. Kull er lett å jobbe med og kan raskt tennes. Det kan som regel brenne ved 400 grader, og grillkull kan bli varmere enn briketter. Briketter kan være vanskelige å tenne, men brenner til gjengjeld lenger og med en jevn temperatur. Med briketter er varmen lett å kontrollere, noe som kan være vanskeligere når man bruker kull. Trepellets er enda lettere å kontrollere da det som regel finnes en temperaturkontroll. Du kan således få til akkurat den temperaturen du ønsker. Trepellets er i tillegg veldig lett å tenne og blir raskt klar til bruk.

Ulempen med kull er at det blir skrøpelig, brenner raskt ut og etterlater mer aske og smuss. Briketter tar lengre tid å nå riktig temperatur, og akkurat som kullet etterlater materialet en del aske. Ulempen med trepellets er at det i begynnelsen av grilling dannes mye røyk, noe som også bidrar til en røykere smak. Du må også være oppmerksom på at de pelletsene du bruker er egnet til matlaging. Du kan nemlig ikke bruke vanlige trepellets.

Hvilken type tenning?

Grillkull

Kort brenntid
Gir høy varme
Rask tenning

Grillkull kalles i enkelte sammenhenger også for trekull. Denne typen tenning passer perfekt når du skal grille pølse, steak, fisk eller grønnsaker. Det er ideelt til mindre råvarer som ikke trenger like lang tid på grillen. Det bidrar også til en lett røkt smak.

Trepellets

Raskt klar til bruk
Gir god røkt smak
Ofte med temperaturkontroll

Trepellets kan brukes til alle typer råvarer. Det beste med trepellets er at du får en virkelig røykfylt smak, noe som gjør at det passer utmerket til ribbe og lignende kjøtt. Det er også lett å oppnå et perfekt resultat da du enkelt kan justere temperaturen.

Briketter

Lang brenntid
Gir jevn varme
Ideell for store mengder mat

Briketter er den typen tenning som passer best til en saftig oksestek eller andre råvarer som passer på julebordet. Brikettene holder varmen lenge, noe som selvfølgelig passer bra hvis det du griller har lengre tilberedningstid. Grillbriketter består av presset steinkull, trekull eller rester av kokosnøtter.