Stekepanner
En god stekepanne er nøkkelen til vellykket matlaging. Hos Bakeren og Kokken finner du et bredt utvalg av stekepanner i høy kvalitet – fra robuste støpejernspanner og keramiske alternativer til profesjonelle panner i karbonstål eller rustfritt stål. Enten du vil brune kjøtt, steke pannekaker eller tilberede delikate råvarer, har vi stekepannen som passer dine behov. Våre panner gir jevn varmefordeling, har ergonomiske håndtak og er laget av slitesterke materialer for best mulig resultat. Velg riktig panne til din komfyr og matlagingsstil – og nyt perfekt stekeskorpe hver gang! Utforsk utvalget vårt og finn din nye favorittstekepanne i dag!
)
Kjøpsguide – Hvilken stekepanne skal jeg velge?
Type: Det finnes mange typer panner, så du bør virkelig velge etter behov og formål. Det finnes både vanlige stekepanner, grillpanner og traktørpanner, noe som betyr at du bør vurdere hva den skal brukes til. Den vanlige stekepannen passer utmerket til hverdagsbruk og er perfekt når du skal steke kjøttboller, biffer eller lignende. Den flate overflaten gjør det enkelt å snu maten, og du oppnår lett et perfekt resultat. Traktørpannen har høyere kanter, noe som gjør den perfekt til rask steking og retter med saus. Du kan enkelt steke grønnsaker slik at de får en fin stekeskorpe uten at de faller fra hverandre. Grillpannen gjør det enkelt å oppnå herlige, grillinspirerte resultater innendørs. Takket være rillene på pannens overflate får kjøttet en perfekt stekeskorpe, og du kan med fordel også grille grønnsaker.
Størrelse: Du kan velge stekepanner fra 20 cm til 32 cm i diameter. De minste størrelsene passer godt til for eksempel pannekaker og omeletter, mens de større er bedre egnet til retter som skal kokes i saus. Hvis du ikke ønsker å ha mange forskjellige panner, kan du med fordel velge en på 26–28 cm i diameter. Du bør imidlertid være oppmerksom på hvordan en stekepanne måles. De fleste mål er fra ytterkant til ytterkant, noe som betyr at selve stekeflaten ofte er litt mindre.
Belegg: Du kan velge stekepanner med eller uten belegg, og begge variantene har sine fordeler. Hvis du velger en panne i jern uten belegg, passer den perfekt dersom du ønsker en god stekeskorpe. Fordelen med å velge en panne med belegg er at maten ikke så lett brenner seg fast. Belegget gjør også at du kan bruke mindre stekefett.
Fungerer på induksjon: Hvis du har en induksjonstopp, er det viktig å velge en panne som fungerer på induksjon. De fleste materialer fungerer, men for eksempel ren kobber og aluminium gjør det ikke. Hvis du likevel ønsker en stekepanne i et av disse materialene og har en induksjonstopp, må du forsikre deg om at stekepannen er laget med flere lag, hvorav ett er magnetisk. På våre stekepanner har vi angitt om de fungerer på induksjon eller ikke. Du kan også kjøpe en induksjonsplate som fungerer som et mellomledd mellom induksjonstoppen og stekepannen, dersom den ellers ikke er kompatibel.
Rengjøring: Panner holder generelt sett lenger hvis de vaskes for hånd. Det betyr imidlertid ikke at det ikke finnes stekepanner som tåler oppvaskmaskin. Hvis stekepannen tåler maskinvask, vil det stå oppgitt på produktsiden. Hvis du vasker den for hånd, skal du bare bruke varmt vann og litt oppvaskmiddel. Tørk deretter av pannen med kjøkkenpapir. Hell aldri kaldt vann på en varm panne, da dette kan føre til at den blir skeiv og mister formen.
)
)
Utvalgte favoritter
Størrelser
Husk å kjøpe stekepanner i ulike størrelser! I produktlisten ovenfor kan du selv filtrere etter størrelse, men her kommer noen forslag på de vanligste størrelsene for å gjøre valget litt enklere for deg.
Psst! Husk at størrelsen på stekepannen alltid måles ovenfra, altså fra kant til kant, og ikke etter stekeflaten.
30-32 cm - For mer enn 4 porsjoner
30-centimeterspannen er stor og rommer mye mat. Den passer for deg som skal lage mat til den store familien, steke masse råvarer eller lage en skikkelig sausete rett som krever mye plass!
)
)
28 cm - for 4 porsjoner
Dette er den aller vanligste størrelsen, og disse pannene pleier å ha en bunndiameter på 20 cm. Den passer perfekt for familien eller den som ønsker å lage omtrent fire porsjoner. Ofte selges denne sammen med en panne på 20 centimeter da de kompletterer hverandre godt.
)
)
24-26 cm - For 2 til 3 porsjoner
Denne størrelsen passer for deg som har et hushold med 2-3 personer. Den er litt lettere å håndtere enn de store og stor nok til å lage et ordentlig måltid i.
)
)
20 cm - For omelett, tilbehør eller forrett
Den lille pannen på 20 cm er nok nest viktigst på kjøkkenet! Det er veldig vanlig å kunne kjøpe ferdige pakker med en 28 cm og en 20 cm. Den store pannen fikser hovedrollen på middagen, og den lille står for det herlige tilbehøret!
)
)
Lær deg mer om ulike tilbehør
)
Støpejern – En venn for livet
Støpejernspannen blir bare bedre med tiden! En trofast følgesvenn som vil gi deg matlagingsglede i mange år fremover. Porene i overflaten lar fettet trekke seg inn og fordele seg jevnt over bunnen, noe som gir en fin og jevn stekeskorpe! Den passer til det meste og fungerer best hvis du steker i rikelig med fett. En annen fordel er at du kan bruke redskaper i alle materialer.
Ta vare på støpejernspannen
Vask for hånd i varmt vann (aldri oppvaskmiddel!) og tørk av.
Smør med fett ved behov.
Gi pannen nytt liv: Dekk bunnen med ca. 5 mm grovt salt, sett pannen på komfyren på høy varme. La stå i ca. 2 minutter og rist av og til. Saltet vil trekke til seg alt fastbrent fett. Kast saltet og la pannen avkjøles før du brenner den inn på nytt. (For å brenne inn: Dekk bunnen med olje og la stå på lav varme i en halvtime. Hell av oljen og tørk med litt kjøkkenpapir – ferdig!)
)
Karbonstål – Magisk matlaging
Karbonstål er en blanding av teflon og støpejern – den har en god slippfunksjon som en teflonpanne, samtidig som den varer lenge og gir en like god stekeskorpe som en støpejernspanne (men er lettere i vekt). Holdbarheten er like god som støpejern – en karbonstålpanne er en trofast følgesvenn i kjøkkenet!
Du kan bruke pannen uten å brenne den inn først, men resultatet blir ikke like bra. Pannen blir mørkere og mørkere over tid – det er non-stick-effekten som forbedres! Jo mer du bruker den, desto mindre fett trenger du. Vær forsiktig med syrlige ingredienser, da de kan tære bort innbrenningen! Karbonstål reagerer raskt på temperatursvingninger, så hvis du vil ha full kontroll på omeletten, er dette pannen for deg.
Ta vare på karbonstålpannen
Brenn inn pannen før du bruker den.
La alltid stekepannen avkjøles før du vasker den i varmt vann (unngå oppvaskmiddel).
Tørk pannen etter rengjøring slik at den ikke ruster.
Gi pannen nytt liv: Dekk bunnen med ca. 5 mm grovt salt, sett pannen på komfyren på høy varme. La stå i ca. 2 minutter og rist av og til. Saltet vil trekke til seg alt fastbrent fett. Kast saltet og la pannen avkjøles før du brenner den inn på nytt. (For å brenne inn: Dekk bunnen med olje og la stå på lav varme i en halvtime. Hell av oljen og tørk med litt kjøkkenpapir – ferdig!)
)
Rustfritt stål – Restaurantenes favoritt
En stekepanne i rustfritt stål har en enorm holdbarhet sammenlignet med belagte panner og brukes ofte i restaurantkjøkken. Stål har ingen åpne porer, noe som gjør at ingen smak setter seg, men heller ikke at fett lagres i pannen, slik som i en støpejernspanne. Hvis du ikke steker i fett, vil maten brenne seg fast.
Hvis du bruker en panne i rustfritt stål med riktig teknikk, vil den likevel ha en imponerende non-stick-effekt. Når du legger en kjøttbit i pannen, vil den feste seg, men den slipper når stekeskorpen er dannet og porene i råvaren har lukket seg. I en belagt panne kan du snu og vende kjøttbiten når du vil, men i en rustfri panne kreves tålmodighet. Pannekaker kan være litt vanskeligere å lage i en panne av rustfritt stål.
Psst! Se etter en panne med flere lag og en solid aluminiums-kjerne for best mulig varmefordeling!
Ta vare på din rustfrie panne
Rengjør pannen rett etter bruk.
Kan vaskes for hånd med oppvaskmiddel eller i oppvaskmaskin (håndvask anbefales alltid).
)
Belagte panner – For en perfekt stekeflate
Stekepanner med non-stick-belegg har en fantastisk slippfunksjon. De er ofte lette i vekt og enkle å håndtere. Belegget slites naturlig over tid, selv med forsiktig bruk, så vær forberedt på å bytte ut pannen etter noen år.
En keramisk belagt panne har nesten like god non-stick-effekt, men tåler også høyere temperaturer uten at belegget skades!
Ta vare på den belagte pannen
La pannen avkjøles før du vasker den for hånd med varmt vann og oppvaskmiddel.
Ikke bruk metallredskaper eller kniv i pannen!
)
Kobber
Stekepanner i kobber har fantastiske egenskaper og et stilrent, elegant design. Materialet fordeler varmen jevnt og sikrer et jevnt og pent stekeresultat. Kobber reagerer raskt på temperaturendringer, så du må være oppmerksom for å unngå å brenne maten, enten du øker eller senker varmen.
Denne unike egenskapen gjør kobberpannen til et utmerket valg for presis matlaging. Liker du å flambere, er en kobberpanne ideell, og det samme gjelder sautering. Hvis du velger en panne i ren kobber, vil den ikke fungere på induksjon, men du kan bruke en induksjonsplate.
Ta vare på kobberpannen
Vask alltid for hånd med mildt oppvaskmiddel.
Puss pannen regelmessig hvis du vil bevare den skinnende og pen.
Kobberpanner som ikke poleres, får over tid en matt overflate med patina.
)
Aluminium
Når det gjelder stekepanner i aluminium, brukes sjelden ren aluminium. Ren aluminium fungerer ikke på induksjon, da materialet mangler magnetiske egenskaper. Dette betyr imidlertid ikke at aluminium har dårlig varmefordeling – tvert imot, det er grunnen til at materialet ofte brukes i stekepanner og gryter.
Aluminium reagerer raskt på temperaturforandringer, noe som gjør det velegnet for steking. Materialet kan imidlertid misfarge enkelte matvarer og gi en bitter bismak. Dette kan forhindres ved å velge en aluminiumspanne med belegg.
Stekepanner i aluminium er også perfekte for retter med melk og egg, noe som betyr at du enkelt kan lage en deilig carbonara med en aluminiumpanne!
Ta vare på aluminiumpannen
En aluminiumpanne med non-stick-belegg er enkel å rengjøre.
Vask for hånd med mildt oppvaskmiddel.