Kjøpsguide – hvilken gryte skal jeg velge?
Kapasitet: Skal du kun lage en tilhørende saus til maten, eller skal du koke masse poteter? Det finnes gryter for hvert behov samt en mengde forskjellige størrelser å velge mellom. Et godt utgangspunkt for det vanlige husholdningen er å ha minst tre forskjellige størrelser. Det vanligste er å ha en kjele som man kan lage sauser eller mindre porsjoner i. Til kjelen passer en vanlig gryte på omkring 2 liter godt, i den kan du koke pasta, poteter og lignende. Sist men ikke minst er en gryte på 3,5–4 liter perfekt for kjøttdeigsaus og mye annet.
Induksjon: I løpet av årene har flere og flere gryter begynt å fungere på induksjon. Velger du mellom gryter laget av ren aluminium eller ren kobber, vil disse ikke fungere på induksjon, da de ikke har noen magnetiske egenskaper, noe som er nødvendig for at induksjonsplaten skal fungere. Alternativt kan man velge å investere i en induksjonsplate. Denne legges mellom induksjonsplaten og gryten, slik at gryten og komfyren blir kompatible.
Varmefordeling: Noen material leder varme bedre enn andre. Det trenger nødvendigvis ikke å bety at noen materialer er dårligere. For eksempel har kobbergryter en god varmefordeling, noe som resulterer i et jevnere resultat. Kobber reagerer også raskt ved temperaturforandringer, uansett om temperaturen heves eller senkes. Også støpejern er en god varmeleder, samtidig som fordelen med støpejern er at det holder temperaturen veldig godt. Dette gjør støpejern svært bra for servering.
Materiale: Kjeler kan kjøpes i en mengde forskjellige materialer som alle har sine ulike fordeler. Mange ganger er spørsmålet også hvilket materiale man foretrekker å jobbe med på kjøkkenet. De vanligste materialene å velge mellom er: støpejern, rustfritt stål, kobber, aluminium, karbonstål eller keramikk. Støpejern og kobber utmerker seg med sine gode varmefordelingsmuligheter som skjer gjennom hele kjelen. Rustfritt stål passer perfekt til supper og for å koke både pasta og poteter. Aluminium passer best til retter med egg og melk, men har også en tendens til å enklere brenne ved en risotto. Karbonstål er utmerket til steking og når du vil få en fin stekeskorpe på råvarene.
Lokk: Hva du skal tilberede i gryten din er en avgjørende faktor for om du trenger et lokk eller ikke. Når du skal koke matvarer kan det være en fordel med et lokk, da man raskere kan få vannet til å koke. Et lokk er også bra å ha under kokingen. Hvis muligheten finnes til å velge din utvalgte gryte med lokk, er det beste alternativet å velge med lokk. På den måten vil lokket være der den gangen du trenger det.
Rengjøring:Hvordan du ønsker å rengjøre gryten avgjøres mye av hvilket materiale du velger. Ønsker du å kunne rengjøre gryten i oppvaskmaskin, bør du vurdere materialer som rustfritt stål, aluminium eller keramikk. For å oppnå den lengste levetiden anbefales det imidlertid alltid å rengjøre gryter for hånd. Kobber og støpejern bør håndvaskes for best vedlikehold. Men da vil du også ha gryter som vil vare gjennom flere generasjoner.