Gryter

En god gryte er et must i ethvert kjøkken! Enten du lager langtidskokte retter, supper, pastasauser eller baker brød, gjør en kvalitetsgryte matlagingen både enklere og morsommere. Med riktig materiale, som støpejern, rustfritt stål eller emaljert overflate, bevares smakene, og du får jevn varmefordeling for perfekte resultater.

Hos Bakeren og Kokken finner du et bredt utvalg av gryter i ulike størrelser og modeller, tilpasset all slags matlaging. Invester i en gryte som varer i mange år, og la kreativiteten blomstre på kjøkkenet. Utforsk vårt sortiment og finn din nye favorittgryte i dag!

Hvilke størrelser trenger du?

Gryten er en uunnværlig hjelper på kjøkkenet og finnes i flere størrelser til ulike formål. Skal du bare lage en saus til maten, eller skal du koke store mengder poteter? Det finnes gryter for ethvert behov, og du kan velge mellom en rekke ulike størrelser. En god grunnregel for et vanlig husholdning er å ha minst tre forskjellige størrelser. Vanligvis har man en liten gryte eller kasserolle på ca. 1,3 liter, perfekt til sauser eller mindre porsjoner. Ved siden av kasserollen passer det godt med en vanlig gryte på rundt 2 liter, som egner seg til å koke pasta, poteter og lignende. Til slutt er en større gryte på 3,5–4 liter ideell for kjøttsaus og mye annet.

Kjøpsguide – hvilken gryte skal jeg velge?

Kapasitet: Skal du kun lage en tilhørende saus til maten, eller skal du koke masse poteter? Det finnes gryter for hvert behov samt en mengde forskjellige størrelser å velge mellom. Et godt utgangspunkt for det vanlige husholdningen er å ha minst tre forskjellige størrelser. Det vanligste er å ha en kjele som man kan lage sauser eller mindre porsjoner i. Til kjelen passer en vanlig gryte på omkring 2 liter godt, i den kan du koke pasta, poteter og lignende. Sist men ikke minst er en gryte på 3,5–4 liter perfekt for kjøttdeigsaus og mye annet.

Induksjon: I løpet av årene har flere og flere gryter begynt å fungere på induksjon. Velger du mellom gryter laget av ren aluminium eller ren kobber, vil disse ikke fungere på induksjon, da de ikke har noen magnetiske egenskaper, noe som er nødvendig for at induksjonsplaten skal fungere. Alternativt kan man velge å investere i en induksjonsplate. Denne legges mellom induksjonsplaten og gryten, slik at gryten og komfyren blir kompatible.

Varmefordeling: Noen material leder varme bedre enn andre. Det trenger nødvendigvis ikke å bety at noen materialer er dårligere. For eksempel har kobbergryter en god varmefordeling, noe som resulterer i et jevnere resultat. Kobber reagerer også raskt ved temperaturforandringer, uansett om temperaturen heves eller senkes. Også støpejern er en god varmeleder, samtidig som fordelen med støpejern er at det holder temperaturen veldig godt. Dette gjør støpejern svært bra for servering.

Materiale: Kjeler kan kjøpes i en mengde forskjellige materialer som alle har sine ulike fordeler. Mange ganger er spørsmålet også hvilket materiale man foretrekker å jobbe med på kjøkkenet. De vanligste materialene å velge mellom er: støpejern, rustfritt stål, kobber, aluminium, karbonstål eller keramikk. Støpejern og kobber utmerker seg med sine gode varmefordelingsmuligheter som skjer gjennom hele kjelen. Rustfritt stål passer perfekt til supper og for å koke både pasta og poteter. Aluminium passer best til retter med egg og melk, men har også en tendens til å enklere brenne ved en risotto. Karbonstål er utmerket til steking og når du vil få en fin stekeskorpe på råvarene.

Lokk: Hva du skal tilberede i gryten din er en avgjørende faktor for om du trenger et lokk eller ikke. Når du skal koke matvarer kan det være en fordel med et lokk, da man raskere kan få vannet til å koke. Et lokk er også bra å ha under kokingen. Hvis muligheten finnes til å velge din utvalgte gryte med lokk, er det beste alternativet å velge med lokk. På den måten vil lokket være der den gangen du trenger det.

Rengjøring:Hvordan du ønsker å rengjøre gryten avgjøres mye av hvilket materiale du velger. Ønsker du å kunne rengjøre gryten i oppvaskmaskin, bør du vurdere materialer som rustfritt stål, aluminium eller keramikk. For å oppnå den lengste levetiden anbefales det imidlertid alltid å rengjøre gryter for hånd. Kobber og støpejern bør håndvaskes for best vedlikehold. Men da vil du også ha gryter som vil vare gjennom flere generasjoner.

Materiale på gryter

Aluminium

√ God varmefordeling
√ Perfekt til retter som inneholder melk og egg
√ Reagerer raskt ved temperaturforandringer

Her får du god varmefordeling til en rimelig pris. Produktene er ofte lette, noe som gjør dem enkle å bruke for alle. De er ikke tunge på samme måte som en støpejernsgryte kan være. En grunn til å avstå fra aluminium er at det kan misfarge lyse matvarer samt gi dem en bitter smak. Løsningen på dette er å velge en aluminiumsgryte med belegg, da dette motvirker disse ulempene.

→ Aluminiumsgryter

Rustfritt stål

√ God varmefordeling i bunnen
√ Ideell for å koke pasta og lignende
√ Motstandsdyktig mot matvareksyre

Det er bunnen på karet som skiller en bedre kjele fra en dårligere. En tykkere bunn pleier å være 5-7 lag stål - varmen fordeles bedre, holder temperaturen lenger og reduserer risikoen for at råvarene brenner seg fast. Gryter i rustfritt stål tåler som regel opp til 240 grader i ovnen og veier relativt lite, og er derfor lettere å håndtere enn f.eks. støpejern. Du rengjør det enkelt med varmt vann og litt oppvaskmiddel!

→ Rustfritt stål-gryter

Kobber

√ Varmefordeling
√ Ideell for flambering og sautering
√ Reagerer raskt ved temperaturforandringer

Koppergrytene er både vakre og har fantastiske egenskaper. Kobber har enestående varmeledningsevne, noe som gjør at vannet koker raskere - maten kan nytes tidligere! Men husk å være forsiktig så ingenting brenner seg fast. Rengjør med varmt vann og oppvaskmiddel. Reduksjoner blir perfekte i et kokekar av kobber. Kobber reagerer raskt på temperaturskiftninger - det varmes opp og avkjøles veldig raskt, noe som er en egenskap som er vanskelig å slå i et kokekar av annet materiale!

→ Kobbergryter

Støpejern

√ Fantastisk varmefordeling
√ Perfekt for brødbaking
√ Skal rengjøres for hånd

Fungerer på alle varmekilder og har en meget god varmefordelingskapasitet. Emaljert støpejern er lett å ta vare på og er spesielt egnet for steking og langtidskoking. Hvis du tar godt vare på emaljen på din støpejernsgryte, kan gryten gå i arv gjennom flere generasjoner. Det er en god idé å bruke en skrubbe- eller stålsvamp ved rengjøring av emaljen, for deretter å smøre den inn med matolje. Prøv å unngå bruk av oppvaskmiddel. Hvis gryten er emaljert, kan du bruke et mildt oppvaskmiddel, men sørg for at gryten får kjøle seg helt ned først.

Gryter i støpejern

Karbonstål

√Perfekt for steking og for å få fin stekeskorpe
√ Ideell for kjøtt og grønnsaker
√ Krever håndrengjøring

Mange velger karbonstål da det er ekstremt effektivt. Karbonstål er svært verdsatt av proffer over hele verden da de er designet for å tåle høye temperaturer. Denne typen gryte fungerer på alle slags varmekilder og har en god varmefordeling. Ofte kan man skape en naturlig non-stick belegg som forlenger levetiden. Etter hvert som gryten brukes, vil dette belegget dannes. Karbonstål er et materiale som bare blir bedre med tiden. Du bør være oppmerksom på at den kun skal rengjøres for hånd da den ikke tåler oppvaskmaskin. Den klarer imidlertid litt mild oppvaskmiddel og en børste uten problemer.

→ Kullstål gryter

Keramikk

√ Tåler høye temperaturer
√ Perfekt til koking og gryter
√ Må vedlikeholdes både før og etter

Nå til dags er utvalget av gryter laget av keramikk relativt lite sammenlignet med de andre materialene. Mer spesifikt er produktene laget av leire. Det anses imidlertid som et veldig godt valg når man diskuterer stekegrytter. For eksempel er de velkjente Römertopf fortsatt laget av leire. Dette er et materiale som tåler å bli skikkelig varmt. Sørg for at gryten er ordentlig fuktet før bruk, på den måten blir ikke leiren porøs og sprekker. Den skal også rengjøres for hånd da den ikke tåler oppvaskmaskin.

→ Keramiske gryter

Vanlige spørsmål

🤔 Hvilken gryte skal jeg velge?
Dette avhenger mye av hvordan du har tenkt å bruke gryten. Det er også viktig å vite hvilken type komfyr du har, da ikke alle gryter fungerer på induksjon. Et godt utgangspunkt er å skaffe tre forskjellige størrelser på gryter; en kasserolle, en mellomstor gryte på rundt 2 liter og deretter en større gryte på rundt 3,5 liter. Da er du klar for det meste.

🤷🏼Hvilke gryter fungerer på induksjon?
De fleste gryter fungerer på induksjon. Du bør avstå fra gryter laget av ren kobber eller aluminium da disse ikke har de magnetiske egenskapene som kreves for å fungere på en induksjonsplate. Derimot kan du bruke alt fra støpejern og rustfritt stål til karbonstål og keramikk.

🥘Hvilke gryter tåler å brukes i ovnen?
Langt fra de fleste gryter tåler å brukes i ovnen, men det avhenger mye av temperaturen. Det finnes imidlertid noen materialer som uten bekymringer klarer de høye temperaturene. Så hvis du vil ha en gryte som uten bekymringer kan brukes i ovnen, bør du velge en støpejernsgryte.

Møt ovnsgryten

Den enkle veien til bedre mat

I dag kan du få mange forskjellige typer ovnsgryter. Noen er laget av leire, som i gamle dager, andre er i støpejern eller steingods. Hvilken modell som fungerer best er en smaksak. Kanskje har du erfaringer med en i leire, og mener derfor at den er best, men mange ganger kan en av f.eks. støpejern være minst like bra.

Kjært barn har mange navn

Ordspråket "kært barn har mange navne" kommer virkelig til sin rett i forbindelse med ovnsgryten. Noen kjenner dem kanskje bedre som en cocotte eller tangine - ideen er den samme, uansett hva den kalles. Det vil også være en del av dere som kjenner den igjen som Römertopf - men det er faktisk bare et varemerke.

Römertopf er den velkjente gryten laget av leire. En stor fordel med den er at du kan bruke den både i mikrobølgeovnen og i en vanlig ovn. Samtidig tåler den også oppvaskmaskin. Den fås i to forskjellige størrelser - så selv i den lille familien er den en løsning. En ulempe er imidlertid at den må bløtlegges i ca. 10 minutter før bruk, for å unngå at leiren blir porøs. Det er en av de tingene man bør ha med i beregningene.

Få ut mest mulig av din ovnsgryte

Ingen fett- Ta f.eks. en stek og noen grønnsaker og legg det i en gryte for ovnen. Mange ganger kan retten faktisk klare seg uten fett hvis det er nok væske i kjøttet. Føler du at du bør tilsette noe, kan du med fordel tilsette litt buljong.

Vitaminer og mineraler bevares- Når den arbeider under lokk kan disse ikke dampes bort. Dermed forblir vitaminene og mineralene i retten!

Smaken forsterkes- Igjen - retten tilberedes under lokk. Smakene kan da ikke forsvinne fra maten, og dermed forsterkes smakene.

Bruker egen saft og kraft- Tilbake til at smaken forsterkes, så bruker dine råvarer sin egen saft og kraft, og denne bygges opp. Ingen tilsetningsstoffer eller smakforsterkere er nødvendige.

Du kan bruke tiden din- Bruk ventetiden på noe du kanskje ikke ville hatt tid til ellers. Med en stekegryte skal du bare legge ingrediensene i stekegryten og sette den i ovnen, så klarer den resten selv.

Behagelig og enkel rengjøring- De fleste stekegryter tåler oppvaskmaskin, noe som gjør rengjøringen enda lettere. Men samtidig er det også et eneste redskap du bruker - mindre oppvask!

Populære merker

Danske Eva Trio er en velkjent aktør på markedet for kjøkkenprodukter. Derfor er det også et av de mest populære merkene. Fokuset ligger på design og kvalitet, noe som gjør at grytene passer inn i ethvert kjøkken. Samtidig tåler de også bruk og leverer et fantastisk resultat. Det finnes flere serier fra Eva Trio, så det er noe for alle smaker. Det finnes også flere ulike materialer å velge mellom, så man kan få akkurat det man ønsker.

Når man skal investere i gryter, bør man vurdere WMF. Den tyske produsenten har vært på markedet i mange år, og dette med god grunn. De har fokusert på bærekraft og kvalitet. Derfor kan du trygt kjøpe gryter og regne med at de tåler å brukes. Det enkle designet i rustfritt stål gjør at grytene passer inn i alle kjøkken. WMF-gryter kjøpes for å brukes daglig. Du kan også velge et grytesett fra WMF, så får du alle delene du trenger på en gang.

Tyske Zwilling er også et velkjent merke som mange velger, og dette med god grunn. Utvalget er stort, og det finnes noe i hver prisklasse slik at alle kan finne noe som passer dem. Den klassiske og enkle designen passer inn i hvert kjøkken, og det finnes flere serier å velge mellom. En ting er sikkert; design og holdbarhet stråler gjennom alle de ulike modellene. Fra Zwilling kan det også være en god idé å velge et grytesett, så får du alle delene du trenger med en gang.