Slow cooker

slow cookers – den bästa vännen för dig som älskar matlagning utan stress! Med en slow cooker kan du förbereda dina favoriträtter på ett enkelt sätt och låta dem tillagas medan du gör annat!

Därför ska du ha en slow cooker

Med en slow cooker lager du mat på en sunn og enkel måte. Legg i kjøtt, grønnsaker og vann om morgenen, og når du kommer hjem fra jobb, har du en fantastisk god gryte som venter på deg. Maten tilberedes på lav temperatur over lang tid, og det gjør at råvarene dine blir saftige og møre under kokingen.

Bra å vite er også at de er svært energieffektive, og sammenlignet med en vanlig komfyr sparer du mye energi. Litt slurvete kan vi forklare en slow cooker som “en elektrisk gryte som lager maten for deg mens du har annet for deg”. Oppskrifter og inspirasjon på ulike retter som kan tilberedes i en slow cooker finnes det rikelig av, vi tipser om noen her litt lenger ned på siden.

Det er enkelt å lykkes med matlagingen når man har en slow cooker - maten blir samtidig både god og næringsrik! Allerede på 70-tallet lanserte Crock-Pot sin Slow Cooker. Den har siden da vært veldig populær i USA, og populariteten har siden spredt seg til resten av verden. Hos Bagaren og Kokken mener vi at en slow cooker er et selvklart kjøkkenredskap i hjemmet!

Kjøpsguide - når du velger slow cooker

Gryte:De aller fleste slow cooker gryter er ovale i formen for å romme store steker og grønnsaker i alle former. Oval er å foretrekke fremfor en sirkelformet.

Lokk:Et gjennomsiktig lokk i glass eller gjennomsiktig plast er et pluss fordi du kan se hvordan matlagingen skrider frem uten å løfte på lokket. Hvis du vil kunne transportere gryten din til festen, kan det være fordelaktig med et lokk som kan låses fast og som har et håndtak på toppen, slik at du enkelt kan bære din slow cooker.

Kapacitet:Våre slow cookere rommer alt fra rundt 2 liter til litt over 6 liter, og i porsjoner kan det oversettes fra alt mellom 3 til over 10 porsjoner. Noen hevder at det beste resultatet får du hvis du kun fyller din cooker til halvparten, og i så fall også reduserer antallet porsjoner. Her må man rett og slett teste seg frem, for det er dine smaksløker som avgjør hvor mye du mener at din slow cooker rommer for best resultat.

En populær størrelse på slow cooker er 5,7 liter, da den gir flere porsjoner og at det dessuten kan bli mat over til lunsjbokser. Men noen foretrekker mindre cookere, siden jo større gryte, desto mer plass kreves i skapene... Kanskje vil du nyte den gode kosten som en slow cooker gir og samtidig få plass til den i kjøkkenskapet, da kan en mindre modell passe bedre.

Temperaturinnstillinger:Når det gjelder temperaturinnstillinger for slow cookers, er det nok slik at det ikke skjer noen stor utvikling, og de er som regel utstyrt med to valg: høy eller lav temperatur. Hvilket ikke er dårlig, men helt passende for å tilberede maten. Derimot utvikles teknologien på kjøkkenapparatene slik at noen har temperaturmålere både i bunnen og i lokket, og til andre følger det med et termometer. Begge metodene er ment for å sikre at maten ikke overstiger den temperaturen du ønsker. Still inn hva du vil at f.eks. fisken skal oppnå av gradetall, og når det er gjort, endrer slow cookeren modus til "hold varm" slik at maten ikke tilberedes videre og blir overkokt.

Rengjøring:Kan gryten vaskes i oppvaskmaskin, og hva er den laget av for materiale - er den for eksempel ripebestandig? Til slutt, glem ikke at det er lettere å rengjøre en skjerm enn knottene.

Tipset!- Stabile håndtak som ikke leder varme er et hett tips - hold utkikk etter det når du leser produktspecifikasjonene. Med enkelte slow cookers følger det også med gode tilbehør som stekestativ (for å steke kjøtt, fisk og fugl eller dampe grønnsaker), oppbevaring til ledninger samt varmeisolerende bæreveske. Disse redskapene er på ingen måte et must for å lykkes med maten, men kan være vel så verdt det likevel.

Vanlige spørsmål

Hvordan fungerer en slow cooker?
Som navnet avslører, handler slow cooking om langsom matlaging. Ved at maten tilberedes sakte og ikke overskrider enten 100 grader eller den temperaturen du på forhånd stiller inn. På denne måten bevares næringsstoffene, og råvarene beholder dessuten sin saftighet. Du bestemmer hvor lenge maten skal tilberedes, og jo lavere temperatur og jo lengre tid, desto mørere resultat.

En av de fremste fordelene med en slow cooker er at den gjør jobben for deg - du stiller inn tid og temperatur. Du kan deretter dra på jobb, og maten er klar til servering når du kommer hjem. Med en slow cooker kan du lage alt fra lettere måltider til festmåltider, og det går helt fint å bake desserter i den også (vi har lagt ut noen oppskrifter her for inspirasjon).

Hvilken slow cooker er best?
Som for så mye annet går meningene isär, og hva som er best for deg er kanskje ikke optimalt for noen andre. Der noen mener at Crock pot er best, mener andre i stedet Hamilton Beach eller at den høyteknologiske slow cookeren fra Sage er det. På Bagaren og Kokken har vi derfor flere merker og modeller i sortimentet - vi vil jo at du skal kunne velge en modell som passer for nettopp deg. Bruk gjerne vår kjøpsguide for å kartlegge hvilke funksjoner som er viktigst for deg. Tenk på hvilket budsjett du vil bruke på din slow cooker - er dette en mindre eller større investering for deg?

Hva er forskjellen på slowcooking sammenlignet med tilberedning i trykkoker eller leirgryte?
En trykkoker tilbereder maten din raskt og bevarer i tillegg næringsstoffene bedre enn det "vanlig" matlaging i ovn eller kjele gjør. Leirgryten har en tradisjon som strekker seg langt tilbake i tid og ble allerede brukt under romertiden. Fordeler med en leirgryte er dels dens evne til å bevare næringsstoffer og fremheve gode smaker i maten, samt at den er pen å ha fremme men samtidig ikke tar så mye plass i skapet.

Slow cookeren, derimot, tilbereder ikke maten raskt (som trykkokeren gjør), men bevarer næringsstoffene like godt som både en trykkoker og leirgryte. Derimot er slow cookeren best i klassen når det kommer til å "klare seg selv", og det er derfor du trygt kan overlate ansvaret for matlagingen til slow cookeren din. Dette mens du er på jobb, trener eller tilbringer tid med venner - rett og slett mens du bruker verdifull tid på noe annet.

En kunst som bare har blitt bedre

En slow cooker er egentlig ikke noe nytt fenomen. Å lage mat på denne måten har vært med mennesket lenge, men under andre navn, fra kokegroper dekket av steiner til den nordafrikanske leirgryten tagine. Slow cookers tok imidlertid USA med storm første gang på 70-tallet, såkalte crock pots dukket opp i hverandres hjem. Siden den gang har langkok gått i perioder, men har de siste årene blitt enda mer populært.

Kanskje høres pulled pork eller chili kjent ut? Det er utmerkede oppskrifter å slenge sammen i en slow cooker. Men det er så mye mer å utforske, det er nesten bare fantasien som setter grenser. Og best av alt? Å lage mye mat samtidig er økonomisk, en perfekt løsning for deg som vil lage ukens matbokser eller har en stor familie. Og så blir det jo også både bedre og mer næringsrikt når maten får koke på lav temperatur og beholde sine næringsstoffer.

Fikser biffen mens du gjør annet

Slow cookeren elsker å putre og koke i flere timer. Ofte er alt du trenger i tillegg til en slow cooker et godt oppskrift, gode råvarer, en kniv og skjærebrett - så er det bare å begynne! Enkeltheten appellerer til oss i dag når det lett skjer at vi ikke har den tiden på kjøkkenet vi ønsker, men samtidig vil ha skikkelig mat etter jobb eller til helgens lange kvelder.

Med en slow cooker får du virkelig begge deler helt uten krøll. Mange gode oppskrifter i en slow cooker passer seg selv mens du er borte og jobber, gjør ærender i byen eller bare nyter å være ledig. Når du kommer hjem igjen, møtes du av en duft av ferdiglaget mat, finnes det noe bedre?

Hvilken slow cooker skal jeg velge?

Har du gått i tankene at kjøpe slow cooker? Da kan det være bra å vite hvilke forskjeller som skjuler seg under overflaten. Alle slow cookere har rent faktisk én ting til felles, og det er at de er verdens beste på å tilberede mat over lang tid.

Men hvis du har litt flere behov enn det, kan det være utmerket å se etter detaljene. Trenger du en slow cooker som kan holde maten varm etter at den er ferdig? Vil du ha en som ikke tar så mye plass? En som du lett kan ta med deg? Skal den kunne kjøres i oppvaskmaskinen? Vi har alle varianter i vårt sortiment, slik at du kan velge slow cooker etter nettopp dine behov.

Inspirasjon

Hva du skal lage først i din slow cooker? Vi har samlet oppskrifter som vi håper skal inspirere deg. Nedenfor finner du en god oppskrift på tacos med kylling. Du finner flere velsmakende oppskrifter og tips om hvordan du lykkes med din slowcooking på bloggen vår, klikk her for å lese videre!

Tacokylling i Crock Pot

Du trenger:

1 kg benfrie, skinnfrie kyllingbryst
2 ts anchosjokoladepulver
1 ts malt spisskummen
½ ts malt koriander
1 fedd hvitløk, skivet
1 kopp tacosaus eller hjemmelaget salsa
Salt og nykvernet svart pepper

Server med varme tortillas, rømme, lime og salsa!