Amerikanske Baratza er for den dedikerte hjemmebaristaen. De ble raskt kjent for sine kvalitets- og innovative espressomaskiner. Det finnes flere modeller fra Baratza slik at du kan finne den som passer dine ønsker. Man har lagt stor vekt på produktutviklingen for de ulike modellene slik at du kan stole på kvernen. Baratza er derfor ofte et veldig populært valg når man snakker om espressokverner.
Fordelene med en espressokvern
Å lage den perfekte koppen espresso kan være en utfordring, men investerer du i en espressokvern, vil du gjøre oppgaven mye enklere.
En av de viktigste ingrediensene til en god espresso er ferskmalt bønner. Sørg for å male bønnene rett før de skal brukes, så bevares mer smak og aroma. Smaken og aromaen vil deretter bli overført til den ferdig bryggede espresson. Med en espressokvern kan du male direkte i bajonetten, slik at du alltid er klar til å lage en velsmakende espresso.
Med en espressokvern kan du ofte stille inn malingsgraden slik at den kan brukes til forskjellige typer kaffe. På den måten får du flere muligheter med espressokvernen enn bare espresso. Det er en investering, men hvis du verdsetter en virkelig god kaffe høyt, er espressokvernen et utmerket alternativ.
Kjøpsguide – hvilken espressokvern skal jeg velge?
Kvernblad:Som utgangspunkt finnes det to typer av kvernblad; flate og koniske. De flate kvernbladene ligger oppå hverandre. For å justere malingsgraden flyttes disse fra hverandre. Med koniske kvernblad er det en akse i midten av avstanden mellom disse som bestemmer malingsgraden. Det er en smakssak om man velger koniske eller flate kvernblad. De flate kvernbladene er ofte større og kan male flere bønner, noe som gjør dem raskere. Prisen på de flate kvernbladene er også ofte høyere enn de koniske.
Filter:Espressokvernene er utstyrt med et bajonettfeste slik at du kan male bønnene direkte. Det kan være en fordel å kunne male direkte i bajonetten hvis du først og fremst skal brygge espresso på de malte bønnene. Velger du derimot en kaffekvern, kan man male i en beholder, men dette egner seg ikke like godt hvis du foretrekker espresso.
Innstillinger:Det er ikke nødvendig at espressokvernen din har massevis av forskjellige innstillinger. Det kan imidlertid være bra å ha litt forskjellige funksjoner hvis du ofte maler kaffe. Vanligvis har espressokvernen en puls-funksjon. Du trykker, og den maler da bønnene. Noen er også utstyrt med en auto-funksjon der du slipper å holde inne knappen for å male. Da kan du selv velge å slå den av når ønsket mengde er oppnådd. De avanserte modellene har ofte en timer-funksjon som du bare trenger å sette på, så løser kvernen resten. Om disse funksjonene er nødvendige eller ikke, avhenger av hvor ofte du planlegger å bruke kvernen.
)
)
Kvernsorter
Nesten alle espressokverner er elektriske. Så hvis du spesifikt ser etter en espressokvern, bør du se etter en elektrisk. Det finnes imidlertid vanlige kaffekverner som både finnes som manuelle og elektriske.
Manuell kvern:Skal du kun male bønner av og til, anbefaler vi en manuell. En manuell kvern kan være slitsom i lengden hvis den skal brukes ofte. En manuell kvern har ofte et litt mer retrodesign, hvis dette ønskes. På de fleste modeller kan du velge malingsgrad slik at du kan male til den kaffen du ønsker.
Elektrisk kvern:Hvis du derimot har planlagt å male kaffe ofte, er en elektrisk å foretrekke. Det finnes et hav av forskjellige elektriske kverner, hvor alle har enten puls-, auto- eller timer-funksjon. I de fleste tilfeller får du mer nøyaktige innstillinger på malingsgraden med en elektrisk kvern. Du kan også stille inn hvilken type kaffe du har tenkt å lage, som for eksempel espresso, presskanne eller filter.
Populære merker
)
)
Italienske Anfim har mer enn 50 års erfaring innen espressokverner. De har fokusert på funksjonell design og høy kvalitet. Selskapet er basert i Milano, og hvis det er noe italienerne setter høyt, så er det en god kopp kaffe. Den enkle og tidløse designen passer inn i ethvert hjem samtidig som den viktige kaffearomaen bevares når du maler bønnene. På denne måten kan du nyte en perfekt kopp espresso hver gang.
)
Et selskap som har fokusert på å fremme den italienske espressokulturen er Rancilio. Fokuset ligger på det gode kaffen hele veien gjennom bryggingen. Derfor produserer de både espressokverner og espressomaskiner. Det fokuset som er lagt på den banebrytende teknologien og designen gjør at Rancilio er elsket både i det private og profesjonelle. Ønsker du en espressokvern med en profesjonell touch, bør du absolutt vurdere Rancilio.
)
Et av de mest kjente merkene innen kaffeverdenen er Rocket. De håndlagde maskinene utstråler den beste italienske kvaliteten. Stort fokus ligger på detaljene og kvaliteten, slik at du alltid skal få den beste koppen kaffe. Rocket er for den ultimate kaffeelskeren som ønsker å ha en finger med gjennom hele bryggeprosessen. Derfor er espressokvernene fra Rocket også elsket over hele verden og bør vurderes som et sterkt valg.
Brygg-guide
Selv om den perfekte espressoen er en smakssak, finnes det noen enkle triks du kan følge for alltid å kunne lage en velsmakende kopp. Ut fra dette kan du alltid justere litt slik at espressoen blir akkurat slik du vil ha den.
Begynn med å forvarme espressomaskinen din og la vannet gå gjennom både maskinen og filteret. Mens maskinen varmes opp, maler du kaffen din i espressokvernen. Teksturen er det absolutt viktigste for å lage en god espresso. Blir det for fint malt, risikerer du at espresson blir overekstrahert og vil da smake bittert og brent. Er den derimot for grovt malt, vil espresson bli underekstrahert, noe som gjør at smaken blir svak og vassen med en sur ettersmak. Den perfekte teksturen minner om rørsukker.
Med en espressokvern kan du dosere direkte ned i bajonetten slik at portafilteret blir klart for brygging umiddelbart. Du kan ha som grunnregel å stille inn kvernen på en eller to shots. En dobbelshot ligger normalt mellom 14–18 gram. Sørg for å tampe kaffen ordentlig og jevnt slik at vannet sikkert renner gjennom med en jevn fart.
Deretter plasserer du portafilteret i maskinen, og du er klar til å begynne å brygge. Den optimale bryggetiden er mellom 20–30 sekunder.
Nå er du klar til å nyte en kopp velsmakende, nybrygget espresso.
)
)