Champagneglass

Champagneglass

Tre typer av glass

Fløyteglass (flute)

Et langt glass med en smal omkrets og lang eller middels lang stilk. Et elegant glass som tydelig viser drikkens bobler. I kupa kan man ofte kjenne en grov overflate der boblene samles og heves til toppen av glasset. Det er utformet for å øke strømmen av bobler i drikken. Dette glasset brukes ofte til musserende viner av yngre årgang, siden formen på kupa ikke hjelper så mye med å bevare duften av en god champagne.

Tulpanglass (tulipan)

Tulpanglasset er veldig likt fløytelasset, forskjellen er at åpningen buer innover med en bredere midje. Utformingen på dette glasset gjør at duftene fanges og føres opp til nese og munn når man drikker. Den smale åpningen gjør at drikken når tungens fremre del, og da fremheves søtheten i drikken. Derfor er dette et populært glass blant eksperter. I sin utforming ligner glasset et hvitvinsglass, så mange finsmakere kan velge å servere champagnen i hvitvinsglass fremfor i coupe- eller fløytelass.

Tefatglass (coupe)

Et estetisk tiltalende grunt glass med bred kant. Dette er et stilfullt glass som passer veldig bra til bryllup og festlige anledninger på grunn av dets fine design. I tillegg er dette glasset perfekt for et mektig glastårn. Dog har boblene og duftene en tendens til å smette ut i den store åpningen, så er du ute etter et ekspertglass bør du sikte deg inn på et tulipanglass.

CHAMPAGNE, CAVA, PROSECCO?

Hva er egentlig forskjellene på alt boblevin? De forskjellige musserende vinene skiller seg faktisk mye fra hverandre når det gjelder både produksjonsmetoder, druer og smak.

Champagne – nord-Frankrike

  • Smak:Produseres i et kjølig klima og kalkrikt jord som bidrar til et karakteristisk bobler med tydelig syre.

  • Jasning:To jæringer i flasken

  • Lagring:Må ha lagret minst 15 måneder sammen med gjæren som deretter blir igjen i flasken (gjærfallet).

  • Område:Kun champagne-distriktet i Frankrike.

  • Druer:Hovedsakelig pinot meunier, pinot noir og chardonnay. Men også arbanne, petit meslier, pinot blanc og pinot gris kan brukes. Druene forekommer både enkeltvis og som blanding.

Cava – Spania

  • Smak:Tørr stil, middels høy syre

  • Jasning:To jæringer i flasken

  • Lagring:Må ha lagret minst 10 måneder sammen med gjæren som deretter blir igjen i flasken (gjærfallet).

  • Område:Produseres i seks tillatte vinområder i ulike deler av Spania.

  • Druer:macabeo (viura), parellada, xarel-lo, garnacha, monastrell, grenache, malvoisie, trepat, pinot noir eller chardonnay

Prosecco – nordøst Italia

  • Smak:Fruktig

  • Jasning:En gjæring på flaske og en gjennom charmatmetoden i ståltank eller trykktank

  • Lagring:Minimaltiden er 30 dager, men gjæringen kan også vare i flere måneder.

  • Område:Produseres hovedsakelig til regionen Veneto

  • Druer:Glera

  • Øvrig:Hvis det står frizzante på etiketten, så er det prosecco i lett perlende stil, og står det spumante, så er det mer bobler lik champagne og cava.