Vinglass
Når man skal velge riktig
kan det være en hel vitenskap i seg. Smaken i vinen kan endre seg drastisk mellom forskjellige glass. Derfor gjelder det å virkelig velge riktig glass til riktig vin. Hvis du gjør det, vil det gjøre mye for vinopplevelsen. Vi har mange vakre vinglass, forhåpentligvis kan du finne glass som er perfekte for deg.
Vi tilbyr vinglass fra merker som Bodum, Eva Solo, Iittala, Orrefors, Rice, Rosendahl, Spiegelau og Rosenthal. Blant dette store utvalget har vi flere typer vinglass. Her finner du rødvinsglass, hvitvinsglass og champagneglass. Det er veldig moro å samle på fine vinglass. Det er også en mye verdsatt gave som varer livet ut.
Du finner også vinglass i plast som finnes i ulike varianter. Disse er veldig fine og praktiske å ta med seg i piknikkurven, ved bassenget, i båten eller på campingferien! Plastglassene er av meget høy kvalitet og kan ikke gå i stykker.
)
RIKTIG VIN I RIKTIGT GLASS MED JENS DOLK
VELGE RIKTIGT GLASS
)
Sauvignon Blanc
Druen:Sauvignon Blanc er en av verdens mest populære grønne druer. Vinene skiller seg litt i stil avhengig av dyrkingsland, men felles har de en frisk og aromatisk karakter. Vanlige innslag er grønne epler, stikkelsbær, hylleblomst, gress, nesler.
Glasset:Et vinglass med en stor, høy kuppel og relativt liten åpning er å anbefale. Formen forsterker friskheten i druen og intensiteten i duften. I tillegg gir det vinen en god balanse mellom frukt, syre og mineralitet.
)
Riesling
Druen:Riesling er en populær grønn drue, og rieslingviner finnes i mange forskjellige former. Unge viner har ofte en tydelig tone av sitrus, mens lagrede viner er mer generøse med toner av bl.a. honning, aprikos og petroleum. Felles for vinene er at de faller under kategorien frisk og fruktig.
Glasset:En liten, høy kopp med relativt lukket åpning som balanserer syren i vinen ved å fremheve druens fruktighet. Av samme grunn passer dette glasset til rødviner med fin syre og balanserte tanniner, for eksempel Zinfandel og Chianti.
)
Pinot Noir
Druen:Pinot Noir er en populær blå drue med opprinnelse i Frankrike. Pinot Noir fra den nye verden (vinland utenfor Europa) er ofte søtere og mer komplekse enn den franske. Pinot Noir fra Bourgogne er kjent for sin friskhet og mørkebæraktige aroma.
Glasset:En stor, generøs kupa passer perfekt. Et glass for New World Pinot Noir har en rett del (leppe) øverst som styrer vinen forbi tungespissen, noe som gjør at søtheten i vinen blir mindre påtagelig. Et glass for Old World Pinot Noir styrer derimot vinen til tungens fremre del og fremhever fruktsøtheten i den syrlige vinen.
)
Zinfandel
Druen:Zinfandel er en blå drue som har blitt dyrket i USA og California siden 1800-tallet. På 80-tallet bestemte et par vinprodusenter seg for å lage et kvalitetsrødvin av druen. Det er denne vinen som kjennetegner Zinfandel i dag. En fyldig, fruktig vin med middels høy stramhet og toner av solmodne bær.
Glasset:Her passer et relativt lite glass med en langsmal kupa og en lukket åpning. Formen demper syren og alkoholen i drikken og fremhever i stedet vinets bærhet. Derfor fungerer glasset også til hvite viner med frisk syre og frukt, f.eks. Riesling.
)
Shiraz/Syrah
Druen:Shiraz- og syrahviner lages av den samme blå druen. Navnet avslører hvilken stil vinen har. Syrah er stramme viner med en frisk syrlighet og smak av plommer og kirsebær. Shiraz er varmere og mer generøs, har en pepperaktig tone og smak av villbringebær og bjørnebær.
Glasset:Et glass for syrah har en rund kupa med en ganske liten åpning. Kuppens form forsterker duften i vinen og gir den en rundere, mindre stram smak. Et glass for shiraz har en stor, høy kupa med en vid åpning.
)
Cabernet/Merlot
Druen:Cabernet Sauvignon er en av verdens mest kjente blå druer. Viner laget av disse druene har ofte en kraftig smak med mye tanniner og høy syre, samt toner av svarte solbær.
Glasset:En stor, høy kopp med forholdsvis vid åpning hever opplevelsen av vinen ved å dempe stramheten og syren. Det gjør at fruktsødmen i druen kommer frem og smaken av vinen blir både rundere og fyldigere.
)
Chardonnay
Druen:En av vinverdenens mest kjente grønne druer. I vindistriktet Chablis i nord-Bourgogne er chardonnayvinene som regel sprø og fruktige med tydelig tone av sitrus. I øvrige Bourgogne og i den nye verden er vinene mer fyldige og smakfulle. Det skyldes at klimaet er varmere – men først og fremst at chardonnayviner utenfor Chablis lagres på eikefat.
Glasset:Økt chardonnay gjør seg best i et glass med en liten åpning som styrer vinen til tungens fremre del. Da trer fruktsødmen frem og vinen får en rundere smak med mindre syre. Eikfatlagret chardonnay passer bedre i et glass med stor kuppel og vid åpning, som gir vinen mer luft. Det forsterker vinens aroma og generøse eikfatstoner.
)
Champagne
Druen:Champagne er verdens mest kjente musserende vin. En klassisk champagne fremstilles av saft fra druene Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Kun musserende viner som produseres i distriktet i Frankrike får kalles champagne. Vinene fremstilles gjennom tradisjonell champagnemetode: en vanlig vin produseres av druesaften, som deretter får gjære en gang til på flaske. Vinen får en rikelig mengde bobler, som kommer av det høye trykket som dannes i flasken, og den karakteristiske brødaktigheten kommer frem.
Glasset:Kupan fremhever en spesifikk drikke og ikke en spesifikk drue. Champagneglasset passer utmerket til alle typer musserende vin. Den store kupen løfter aromene og fremhever på den måten vinens brødaktighet og friskhet. Den avsmalnende åpningen konsentrerer duftene mot nesen og styrer dessuten drikken til tungens fremre del, noe som gjør at opplevelsen av sødme blir større.
Champagnens ABC
Blanc de Blancs:Champagne som er laget utelukkende av Chardonnay. Den har en god holdbarhet.
Brut:Tørr champagne.
Blanc de Noirs:Champagne fremstilt av kun blå druer, det vil si Pinot Noir eller Pinot Meunier.
Cuvée:En blanding av stille viner.
Dosering:Tilsetning av en liten mengde søt væske.
Demi-sec:Halvsøt/Søt champagne.
Ekstra brut, brut non dosé, brut nature, ultra brut:Ekstra tørr champagne.
NV, Non vintage, Non millésimé:Champagne blandet av vin fra flere årganger.
Prestige:Luksuschampagne fra de store husene. Lages på stille basisvin av høyeste kvalitet.
Rosé:Champagne i ulike rosa nyanser.
I'm sorry, but it seems that the text you provided is incomplete. Could you please provide the full product information that you would like translated from Swedish to Norwegian?Halvtørr champagne.
Vintage, Millésimé:Årgangschampagne lages som regel bare i gode vinår.
CAVA & PROSECCO
Prosecco og cava – hvorfor smaker de forskjellig?
Det er ikke bare druesorter og produksjonsland som gjør at cava og prosecco smaker forskjellig! Fremstillingsmetodene skiller seg på en avgjørende måte og gir opphav til viner med ulike fortjenester.
Cava
Cava lages etter den tradisjonelle metoden med en andre gjæring på flaske. Man utgår fra et ferdiggjæret vin, tilsetter ny gjær og sukker og fyller på flasker som forsegles. Når vinen gjærer kan karbondioksiden ikke slippe ut, og vinen blir boblende - musserende. Etter den andre gjæringen får vinen ligge lenge med gjærresten, og det er da de typiske brødaktige og mangefasetterte smakene i cavan oppstår. Champagne og cremant fremstilles etter samme metode.
Prosecco
Proseccons andre gjæring skjer i stedet i trykktank og går betydelig raskere. Så snart gjæringen er ferdig tappes vinen på flaske, og kontakten med gjærbunnen blir dermed veldig kort. Det gjør at de opprinnelige vinens aromaer bevares i mye høyere grad, og de brødaktige, mer komplekse smakene uteblir.
)
)
Karafler, vakuumpumper, kjølere og alt som hører til!
Lufting av vin er viktig, og det er ikke nok å bare åpne korken på vinflasken, den er for liten. For å fremheve vinets rette karakter trengs det mye luft for å få bort sulfater. Jo yngre vinen er, desto større volum trengs på karaffen. Å bruke en karaff er ikke bare bra for å heve smakene, det hever også opplevelsen rent visuelt. Et virkelig godt tips er å oppbevare vinen med hjelp av en vakuumpumpe!
)
)