Baktilbehør
Hva blir det i dag? K
Endelig tid for å bake - bli med og bli inspirert!
Lag noe raskt og enkelt som pannekaker til familien, en deilig kladdkake for å stille søtsuget med, eller tips og inspirasjon til din neste kake – et kommende mesterverk?
Her finner du alt fra brukervennlige kake- og brødformer som tåler oppvaskmaskin, gode bakematter som ligger stille på bordet til stabile boller. Kort sagt – alle bakeverktøyene som hjelper deg med å få til en herlig fika.
Rull ned og finn gode og enkle oppskrifter samt for å ta del av de beste teknikkene og lykkes med din dekorering!
)
POPULÆRE KATEGORIER
POPULÆRE VAREMERKER
INSPIRASJON
Dekoreringstips
Flormelis
Florsukker kan brukes til mye innen baking. I sin enkleste form ved å drysse over bakverk, det blir både fint og kan skjule skavanker. For å lage et mønster kan du dekke deler av kaken med for eksempel et hjerte klippet ut av papir. Legg hjertet på kaken, dryss rikelig, ta bort papiret og du har et mønster. En enkel glasur består av florsukker og en væske som vispes sammen. Drypp eller skje over bakverkene dine, og det meste føles nybakt.
Lag interessante dekorasjoner med ulike størrelser
Når du dekorerer kaken din, kan du velge å ha dekorasjonene i flere forskjellige størrelser, litt som tripp, trapp, trull. Hvis det skulle være nøtter i en sirkel, så begynn med å legge hele nøtter i midten, fyll på med hakkede nøtter i et lag rundt og avslutt med et smuld. Det trenger selvfølgelig ikke å være en sirkel, men prinsippet er det samme.
Dekorer med frukt og bær
Frukt og bær er veldig fine å bygge på høyden. Det finnes masse å dekorere med der bare fantasien setter stopp. Sørg bare for at det er spiselig eller i det minste informer gjestene om hva som ikke skal spises.
Sjokolade
For å lage enkle sjokolade-dekorasjoner heller du smeltet sjokolade i en sprøytepose. Legg et bakepapir på et fat som får plass i kjøleskapet. Klipp et lite hull i posen og tegn ønskede dekorasjoner på papiret. Sett i kjøleskapet for å stivne og legg deretter på bakverket ditt.
Bra redskap å ha på kjøkkenet
Elvisp- for alle slags myke kaker og fyllinger er en god håndmikser nesten uunnværlig.
Palett- den gir jevne og fine resultater og gjør det lett å komme til.
Slikkepott- bra å vende ned ingredienser, jevne ut og selvfølgelig få ut all røre fra bollen.
Sil- en finmasket sil for å sikt mel, presse bær gjennom og drysse melis med.
Kjevle- en marmor kjevle gir et godt ekstra trykk ved hjelp av sin vekt og kan kjevle ut det meste.
Dekkspade- en høy rett deigskrape er bra å bruke til å sparkle med når du vil at kaken din skal ha en jevn overflate.
)
)
)
De beste hjelperne i brødbakingen
Hevekurv- La deigen heve i en hevekorg for å få god høyde på brødet. Du får i tillegg en fin overflate med et mønster på.
Brødpensel- En brødpensel er det perfekte verktøyet å bruke når du trenger å pensle på blant annet egg for å få en fin farge og sprø overflate på brødet. Du kan også pensle på vann for å få en mykere overflate på brødet i stedet for en hard skorpe.
Baksten- Med en bakestein kan du bake pizza med sprø og gjennomstekt bunn, myke tortillas og herlige brød i din vanlige ovn eller på grillen!
Brødform- Bak et saftig rugbrød eller kanskje et bananbrød i en brødform for en perfekt fasong på brødet!
Dekkspade- Den allsidige deigskrapen kan brukes til mange forskjellige ting, som å skjære deig til boller, forme runde brød eller surdeigsbrød, blande ingredienser til for eksempel gulrotkake, skrape bordflaten ren for mel og mye mer.
)
Beste hjelpere i kakebaking
Bunke- Et must på bakrommet er boller i forskjellige størrelser.
Kakeform- Så mange forskjellige typer kaker det finnes, akkurat så mange bakeformer finnes det som passer til hver og en. Bakeformer i metall, silikon og papir. Store bakeformer til sukkerkake, spesifikke sukkerkakeformer og små former til pepperkaker og kjeks.
Slikkepott -Perfekt å bruke når du vil skrape ut det siste fra bollen, omrøring, blanding og sautering av retter og bakverk.
Bakduk/Bakmatte- Bakematter av høy kvalitet har en kombinasjon av glassfiber og silikon med non-stick-overflate. Overflaten gjør at småkakene enkelt løsner fra matten, og glassfiber gir en eksepsjonell varmefordeling, slik at kakene blir jevnt stekt.
)
Beste hjelpere i kakebaking
Sprits og tyll- Dekorer bakverkene dine som en ekte proff med ulike sprøytetipper!
Tårring- Bygg kaken din direkte i ringen! Den holder fyllet på plass slik at fyllet ikke har noe sted å gå, og slipper å bli klemt ihjel av bunnene.
Palettkniv- Bruk palettkniven for å få et pent og profesjonelt resultat når du har på krem på kaken.
Springform- Med en springform tar du enkelt av hele kanten på bakeformen, og tårtbotten er derfor nesten umulig å mislykkes med!
Kjevle- Bakerens beste venn! Kjevle ut marsipanen til prinsesstårta på et blunk.
OPPGRADER KLEKKAKEN TIL EN LUKSURIØS KAKE
Et av våre aller enkleste bakverk er kladdkake. Den serveres ofte med pisket krem, men hvis man vil ta
den ett steg lenger så kan man velge å smakssette og toppe den med en mengde godsaker.
Test ut å lage en kake av den ved å bake to kladdkaker og legge dem oppå hverandre. Den kan fylles med
kun fløte, frukt og bær eller som denne; hasselnøttkrem, fløte og granateplekjerner. Det går også
fint å lage to kaker i forskjellige størrelser og sette den mindre oppå som en veldig enkel dåpskake. Smørkrem
med sjokolade eller krem, topp med frukt og bær, så har du en rask, god og lettbakt kake.
)
)
)
Dobbelt kladdkake med hasselnøttkrem
Du trenger
10 biter
Kake
150 g smør
3 dl sukker
2 dl mel
1 dl kakao
½ ts vaniljepulver eller 3 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
2 stk egg
Smør til formen
Hasselnøttkrem
75 g smør
100 g ferskost, naturell
2½ dl melis
2 dl hasselnøttkrem
)
)
Instruksjoner
Kake
Sett ovnen på 175 grader og kle en springform, 20 cm, med bakepapir i bunnen og smør kantene med smør.
Smelt smøret og tilsett sukker, la det avkjøles litt.
Bland mel, kakao, vanilje og bakepulver i en bolle.
Tilsett smørblandingen og visp sammen.
Tilsett eggene og visp glatt.
Hell opp røren i formen og jevn ut.
Stek midt i ovnen i ca 25 minutter, midten skal ha hevet seg og være noe bevegelig, kantene har satt seg.
Ta ut og trykk forsiktig ned kantene med en skje. Gjenta mens kaken avkjøles, jevn ut hele kaken ved å forsiktig presse baksiden av en skje mot overflaten. La den avkjøles helt.
Gjenta trinn 1-9 for å bake en dobbel kladdkake.
Hasselnøttkrem
Ta frem smør og kremost slik at de blir romtempererte
Visp smør hvitt, tilsett melis og visp til en krem.
Tilsett ferskost og hasselnøttkrem og bland til en jevn krem.
Montering
Legg en kladdkake på et fat, dekk med halvparten av kremen og legg den andre kaken oppå. Bre eller sprøyt på resten av kremen. Server gjerne med iskrem, bær, frukt eller nøtter.
)
)
BEMESTRE PRINSESSTORTEN - EN RIKTIG KLASSIKER
Prinsesstårta består av luftige bunner, er fylt med syltetøy og vaniljekrem og ofte toppet med et grønt
marsipanlokk. Akkurat som de fleste bakverk kan denne kaken varieres i det uendelige. Her har vi blandet
tre forskjellige farger av marsipan og kjevlet det til et lokk. En veldig enkel måte å følge et festtema eller
liknende. Det er mulig å blande farger i alle mulige mønstre, tvinn og skape en marmorering eller stanse.
ut ett ord og kavel det inn. Marsipan er også takknemlig å bruke om du helst unngår å sparkle eller
dekorere kaker, her blir lokket en dekorasjon.
Tips!Når du kjevler marsipan, anbefaler jeg at du gjør det mellom to bakepapir. Løsne
marsipanen mellom gangene
)
)
)
Prinsessekake - steg for steg
Du trenger
8-10 biter
Tårtbotn
4 stk egg
2 dl sukker
2 dl potetmel
2 ts bakepulver
½ ts vaniljepulver eller 2 ts vaniljesukker
Smør til formen
Fylling
1 dl bringebærsyltetøy
2 dl vaniljekrem
2 dl krem
Topping
ca 300 g marsipan
flormelis
Instruksjoner
Kakebunn
Sett ovnen på 175 grader.
Klem fast et bakepapir i bunnen av en springform, 20 cm, og smør innsiden av kantene med smør.
Bland potetmel, bakepulver og vanilje.
Visp egg og sukker hvitt og luftig med en elektrisk visp.
Tilsett de tørre ingrediensene og vend glatt.
Hell røren i formen og stek midt i ovnen i ca 25-30 minutter, kaken skal være helt stivnet og en prøvestikke skal komme ut tørr.
Skjær forsiktig kaken så den løsner fra kantene. Snu kaken direkte opp på et bakegitter og åpne låsen på formen for å slippe ut fukt.
La kaken avkjøle helt under den åpne formen.
Del kaken i tre eller fire like store deler.
Montering
Legg den første bunnen på et fat og dekk med syltetøy.
Legg på neste bunn og dekk den med vaniljekrem.
Legg på det siste laget og smør pisket krem, tynt rundt hele kaken og som en topp på midten.
Kjevle ut marsipan tynt og dekk kaken. Følg forsiktig med marsipanen med hendene ned mot fatet og strekk den ut nederst slik at det ikke blir noen folder. Skjær bort overflødig marsipan og dryss med melis.
)
)
PERFEKTE MINIKAKER MED EN UTSTIKKER
Utskjærerer en enkel måte å variere kaffen på, å by på runde brownies i stedet for firkantede, gjør at
det føles straks litt festligere. Med utstikkere kan du også lage minikaker. Bak rullekakebunn eller vanlige
tårtbotnene, som deles, og ta ut rundler. Det er passe med tre små botner som fylles med for eksempel smørkrem,
sylt eller frosting. Utsiden kan sparkles, etterlates bar eller kanskje dekkes med marsipan som her. På minikaker
man kan velge hvor avansert topping eller dekorasjon man vil ha, men det er noe spesielt med miniatyrer
som gjør at det blir fint.
De herminikakenehar toppet med sjokoladefyll og marengs, bjørnebær og pistasjnøtter og den tredje
med krem og pasjonsfrukt. Entyllsetter bra å ha når noe skal dekoreres med krem. Velg gjerne et
med tyllkobling så du enkelt kan bytte tyll uten å bytte sprøytepose.
Rullekakebunn til minikaker
Du trenger
3 stk egg
1½ dl sukker
1 ts vaniljesukker
2 dl potetmel
1 ts bakepulver
½ dl vann, varmt
Smør til formen
Strøsukker til vending av bunnen
Instruksjoner
Bunn
Sett ovnen på 250 grader.
Kle et stekebrett med bakepapir og pensle smør på papiret.
Visp egg og sukker luftig.
Bland mel og bakepulver, vend det inn i røren.
Tilsett kokende vann og rør sammen.
Hell røren i pannen og fordel jevnt.
Stek midt i ovnen i ca 4 minutter, følg med for det går raskt.
Strø sukker over kaken, legg et bakepapir over og snu bunnen opp på et gitter.
Dra forsiktig bort bakepapiret som har vært i ovnen. La bunnen avkjøle helt under et bakeklede.
Velg størrelse på utstikkeren og ta ut små kakebunner.
)
)
JEVN KAKER OG PERFEKT RESULTAT
En av de tingene som pleier å skille hjemmebakere sine kaker fra proffenes er de jevne bunnene. Gjennom å
bruke entårtdelerså får du helt rette og jevne bunner. Du kan eventuelt måtte jevne til den øverste
delen innen om kaken har blitt toppet i ovnen.
Når du deretter skal fylle kaken og vil ha jevne lag,sprøyte fyllinglangs kanten av kaken og fyll deretter på i
mitten. Da har du en jevn ring som retningslinje for hvor tykt laget skal være. Sørg for at du har litt av fyllet igjen,
bruk det for å jevne ut yttersiden av kaken og kapsle inn smuler fra bunnene. Sett i kjøleskapet en stund før
Det er på tide med sparkling. Entårtsnurragjør at du enkelt kan rotere kaken mens du smører, og på den måten
få et flyt, slipper hakker og får en helt glatt utside.
Maffig sjokoladekake
Du trenger
14 biter
Kake
2 dl rapsolje
3 dl yoghurt, ca 10% fettinnhold
3 stk egg
5 dl mel
2½ dl sukker
1½ dl kakao
½ ts vaniljepulver eller 2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 ts bikarbonat
½ ts salt
Smør til formen
Fylling
400 g sjokolade, lys
3½ dl krem
15 g smør
Frosting
75 g smør
200 g ferskost
ca 3-4 dl melis
1 ts lime
2 ss kakao (kan utelates)
1 ts vaniljepulver
)
)
)
)
)
Instruksjoner
Kake
Sett ovnen på 150 grader. Klem fast et bakepapir i bunnen av en springform, 20 cm, og smør kantene med smør.
Visp sammen yoghurt, olje og egg.
Bland hvetemel, sukker, kakao, salt, natron og bakepulver. Tilsett og rør glatt.
Hell røren i formen og bank formen mot bordet så røren kommer ordentlig ned.
Stek i nedre del av ovnen i ca 60-70 minutter eller til kaken har satt seg og en prøvestick kommer ut tørr.
Løs forsiktig kantene og vend kaken direkte på et gitter, lukk igjen og la den avkjøle helt under formen.
Fylling
Finhakk sjokoladen og legg i en bolle sammen med smør.
Varm opp fløten og hell i bunnen, rør om til all sjokoladen er smeltet og du har en jevn krem. La stå og tykne noe.
Frosting
Ta frem smøret så det blir romtemperert. Visp det luftig og hvitt.
Tilsett melis, kakao, vanilje og lime. Visp kremet.
Tilsett kremost og visp til en fast krem. Visp så lite som mulig til du har ønsket tekstur.
Hell i en sprøytepose
Montering
Jevn eventuelt ut toppen på kaken. Del kaken i tre like bunner, legg den første på en kakesnurrer.
Sprøyt en ring av fylling langs kanten av bunnen og fyll opp midten. Legg på neste bunn og gjenta. Legg på den siste bunnen og dekk hele kaken med den fyllingen som er igjen. Jevn ut og sørg for at eventuelle smuler er kapslet inn. Sett i kjøleskapet i et kvarter.
Sprøyt et lag av frosting utenpå kaken og smør et jevnt lag rundt og oppå.
Dekorer med sprøytet glasur med ulike tupper. Server kaken romtemperert og gjerne med syrlige bær.
)
)