Hvis det er én ting som pandemien har lært oss, så er det at det ikke finnes noe bedre enn lukten av hjemme-
laget brød. Her kommer oppskrifter på tre forskjellige brød, som er laget på en god basisdeig. Denne kan være
formet som vanlig brød, fletter, boller, og kan varieres med forskjellige topping.
Hvis det er én ting som pandemien har lært oss, så er det at det ikke finnes noe bedre enn lukten av hjemmelaget brød. Her kommer oppskrifter på tre forskjellige brød, som er laget på en god basisdeig. Denne kan være formet som vanlig brød, fletter, boller, og kan varieres med forskjellige topping.
Det er få ting som slår lukten av nybakt brød. Når du baker ditt eget brød, har du full kontroll over ingrediensene, noe som ikke
bare garanterer ferskhet, men også gir deg muligheten til å bake akkurat det brødet du har lyst på. Å bake brød hjemme kan
være både hyggelig og kreativt. Enten du er nybegynner eller erfaren baker, er det alltid noe nytt å oppdage. Kanskje er du
tiltrukket av klassiske oppskrifter som surdeigsbrød med sin karakteristiske sprø skorpe og saftige innside, eller kanskje vil
du eksperimentere med ulike meltyper og smakstilsetninger som frø, nøtter og tørket frukt. Her gir vi også tips
om flettet gårdsbrød og det trendy Fougasse-brødet!
Fougasse er et fransk brød. Det er formet som en hveteøks, og er ikke bare vakkert,
men også lekkert å servere i et middagsselskap, der gjestene selv kan bryte brødet.
Du trenger:
Slik gjør du:
Tilbudet gjelder fargene Mineral White, Glossy White, Black og Black Diamond
Tilbudet gjelder fargene matt black og grå
Tilbudet gjelder på KSM185 i fargene Creme, Rød, Rød Metallic, Svart, Cast Iron, Pebble Palm, Medallion Silver & Kyoto Glow
Alt-i-ett-bakeskål for brød som er utformet for å passe kjøkkenmaskiner fra KitchenAid med avtagbart drivhode. Takket være materialet i keramikk fanges dampen som oppstår ved bakingen opp, som skaper et lignende miljø som i en tradisjonell dampeovn. Brødskålen har en kapasitet på 4,7 liter og er oppmerket på innsiden for å gjøre prosessen enklere og tydeligere. Skålen tåler opp til 260°C og kan også være i fryser, mikro og oppvaskmaskin.
Vårt første brød er et surdeigsbrød, som bakes i en støpejernsgryte. Her former vi deigen for hånd - deigen
skal ikke eltes. Den røres rett og slett sammen og så bretter man deigen to-tre ganger, før den formes til et
brød og settes i kjøleskapet for å utvikle seg. På verktøyfronten er dette et ganske overkommelig prosjekt.
Egentlig kreves det bare en bolle, en deigkutter til å skjære deigen, en hevekurv og en gryte å bake i. Men
til gjengjeld krever prosessen litt tålmodighet, da det faktisk tar to dager fra du starter til du står med brødet
i hånden. Det er ikke mye arbeid i prosessen og når man først kommer inn i rytmen, er det fort over.
Det er enklere enn du kanskje tror. Faktisk er det bare vann, mel og noen av de gode bakteriene som allerede finnes i luften. Når du starter på surdeigen kan du gjerne bruke fullkornshvetemel, den er enklere å bake med og vil øke ditt inntak av fiber. Har du en deig som er litt sliten, kan det også være lurt å friske opp surdeigen med halvtgrovt hvetemel.
Selve surdeigstarter tar 3-5 dager å gjøre ferdig og så trenger den bare å friskes opp. Har du tenkt å bake ca. en gang i uken, kan du bare la den stå lett lukket på kjøkkenbenken og friske den opp før baking. Hvis det går lengre tid mellom bakingen din, oppbevar den kjølig til du frisker opp den rett før baking.
Surdeigsstarteren består av 100 g vann, 50 g hvetemel og 50 g fullkornshvetemel. Rør det lett sammen og ha i et stort syltetøyglass som er litt åpent slik at oksygenet kan sirkulere. La det stå i 3-5 dager til det kommer bobler på toppen og det begynner å lukte litt surt. Kast halvparten og fyll på med 50 g vann og 50 g mel.
To dager før du skal bake tar du av slik at det er ca 2 ss igjen i glasset, og tilsetter 50 g mel og 50 g vann. La det stå på bordet til neste dag. Nå trenger du bare å tilsette ytterligere 50 g mel og 50 g vann ca 2 timer før du slår opp deigen.
Baker du ofte, altså mer enn en gang i uken, kan du bare friske opp deigen noen timer før baking.
Du kan teste om din surdeigstarter er klar for baking ved å ha litt i et glass vann. Hvis deigen flyter, er den klar til å brukes. Hvis du nettopp har frisket den opp, la den stå litt lenger.
Du har nå en bakeklar surdeig. I denne porsjonen er det ca 2 brød + man arbeider videre med resten.
I settet her får du en perforert bagettform med plass til to klassiske baguetter. Settet inkluderer også en skrap kniv, slik baguettene dine kan få det klassiske smilet som gir dem sitt gjenkjennelige uttrykk. I tillegg inneholder settet en tradisjonell brødform på 30 cm, hvor du kan bake franskbrød, rugbrød eller luftige kaker.
Brødform i silikon fra Blomsterbergs. Formen har et innvendig mål på 30 cm. Passer perfekt til å bake formbrød, kaker og liknende. Formen tåler temperatur opptil 220 grader celsius i stekeovn og -20 grader celsius dersom du vil fryse inn kaken eller brødet. Formen er utstyrt med en stabiliserende stålkant.
Surdeigen krever tid og flettebrødet trenger litt teknisk assistanse, for den skal knas ordentlig. Det kan selv-
følgelig gjøres med hendene, men du kan alltid etterlate arbeidet til din Teddy.
Denne deigen er den klassiske myke bolledeigen som kan brukes til det meste. Tilsetter du litt kardemomme,
kan du lage skillingsboller. Form den til boller eller små avlange pølsebrød, og ta din hjemmelagde junkfood til
nye nivåer. Tilsett enten rosiner eller sjokolade, så får du nydelige bursdagsboller. Bak den eventuelt i en form
og få en skikkelig god toast.
Hvis du ikke tåler gluten – eller bare prøver å kutte ned, så er det håp. For det er så mye godt glutenfritt mel
tilgjengelig og du kan få et resultat som er veldig likt det du vil få med tradisjonelt mel. Det vil imidlertid ikke være
samme elastisitet i deigen og den trenger ikke å heve for å utvikle glutennettverket i deigen, så du kan faktisk bake
den ganske raskt etter at den er rørt sammen – og den skal heller ikke eltes. Deigen er litt mer klissete, så den
egner seg best til baking i form. Ellers kan du også forme den til boller og legge på et stekebrett.