Stjernens mål: D: 25 cm H: 4 cm.
Eggost er en spesialitet fra Rogaland, men som vi også kan finne i ulike varianter i andre nordiske land. Nedenfor nevner vi en variant fra Sverige.
Eggoststjernen stammer fra nabolandet Sverige og den lille øya Flatön som ligger idyllisk til i Bohuslän.
Eggoststjernen er en eggostform der den gamle tidens vakre, historiske mønster kombineres med de moderne materialenes lettstelte egenskaper. For å lage eggost på den tradisjonelle måten kreves spesielle former. En eggostform må nemlig ha hull slik at mysen kan renne ut. Før i tiden var formen som oftest laget av tre - håndskåret i et vakkert mønster. Eggoststjerne og eggosterøse var vanlige navn på formene. I dag er de kulturredskaper, og finnes på museum - eller oppbevares varsomt med omsorg innen familien.
Originalen til denne eggostformen kommer fra Flatön, og er i bjørk. Den ble laget på slutten av 1800-tallet av Martin Andersson, fra gården Väster. Der har den blitt brukt i flere generasjoner, og har med tiden fått en blank overflate. "Ikke til salgs", skrev farmor. Den oppfordringen følger vi gjerne, og isteden har vi nå laget en eksakt kopi av formen - av et lettstelt materiale som er tilpasset dagens hushold.
Oppskrift medfølger.
Oppskrift på Karl Alfreds Eggost.
Oppskriften kommer fra Orust i Bohuslän.
2 l helmelk
3 dl kremfløte
6 dl rømme
10 stk egg
Varm melk og kremfløte varsomt, den skal ikke kokes.
Visp sammen egg og rømme til en fin masse.
Når melken og kremfløten har oppnådd rett temperatur helles eggblandingen i. Rør til det begynner å skjære seg. Når massen begynner å klumpe seg tas kasserollen av platen.
La stå i 5-10 minutter.
Bruk en hullsleiv og øs halvparten av massen i en eggostform, strø over 2 spiseskjeer sukker og legg i resten av massen. Avslutt med å strø over ytterligere 2 spiseskjeer sukker.
La stå over natten.
Nyt eggosten med bringebær, moltebær eller blåbærsyltetøy.
Stjernens mål: D: 25 cm H: 4 cm.
Eggost er en spesialitet fra Rogaland, men som vi også kan finne i ulike varianter i andre nordiske land. Nedenfor nevner vi en variant fra Sverige.
Eggoststjernen stammer fra nabolandet Sverige og den lille øya Flatön som ligger idyllisk til i Bohuslän.
Eggoststjernen er en eggostform der den gamle tidens vakre, historiske mønster kombineres med de moderne materialenes lettstelte egenskaper. For å lage eggost på den tradisjonelle måten kreves spesielle former. En eggostform må nemlig ha hull slik at mysen kan renne ut. Før i tiden var formen som oftest laget av tre - håndskåret i et vakkert mønster. Eggoststjerne og eggosterøse var vanlige navn på formene. I dag er de kulturredskaper, og finnes på museum - eller oppbevares varsomt med omsorg innen familien.
Originalen til denne eggostformen kommer fra Flatön, og er i bjørk. Den ble laget på slutten av 1800-tallet av Martin Andersson, fra gården Väster. Der har den blitt brukt i flere generasjoner, og har med tiden fått en blank overflate. "Ikke til salgs", skrev farmor. Den oppfordringen følger vi gjerne, og isteden har vi nå laget en eksakt kopi av formen - av et lettstelt materiale som er tilpasset dagens hushold.
Oppskrift medfølger.
Oppskrift på Karl Alfreds Eggost.
Oppskriften kommer fra Orust i Bohuslän.
2 l helmelk
3 dl kremfløte
6 dl rømme
10 stk egg
Varm melk og kremfløte varsomt, den skal ikke kokes.
Visp sammen egg og rømme til en fin masse.
Når melken og kremfløten har oppnådd rett temperatur helles eggblandingen i. Rør til det begynner å skjære seg. Når massen begynner å klumpe seg tas kasserollen av platen.
La stå i 5-10 minutter.
Bruk en hullsleiv og øs halvparten av massen i en eggostform, strø over 2 spiseskjeer sukker og legg i resten av massen. Avslutt med å strø over ytterligere 2 spiseskjeer sukker.
La stå over natten.
Nyt eggosten med bringebær, moltebær eller blåbærsyltetøy.