Vi hilser på hjemme hos norrlänningen og mesterkokken Emilia Nilsson som har tatt fram grillen til ære for oss. I dag byr hun på en treretters meny laget på kullgrillen og tar hjelp fra diverse smarte grilltilbehør - resultatet blir fantastisk godt!
Til forrett blir det en sotet carpaccio på gravat renindrelår som hun griller lett på en
saltsten (som hun også serverer retten på). Saltstenen gir en naturlig saltighet til
maten om du lager maten direkte på stenen, eller om du serverer noe kaldt på den. Carpaccioen
serveres med blandt annet västerbottenostekrem, syret løk og ruccola.
Oppskriften finner du lengre ned på siden!
Til hovedrett blir den en smashed burger på elgkjøttdeig, som serveres med røkt majones
og grillede poteter. For å kunne "smashe" burgeren på grillen, brukes en grillplate i støpejern
og en grillpress. Da får man fram en skikkelig fin stekeyte på kjøttet.
Oppskriften finner du lengre ned på siden!
Til slutt serveres en grillet pizza med multebærsyltetøy, vaniljemascarpone og hvit sjokolade!
Når du lager pizza på grillen, anbefales det at du investerer i et pizzastål. Det gir en
skikkelig sprø bunn og løfter kantene på deigen, ettersom stålet holder en høy og jevn varme.
Oppskriften finner du lengre ned på siden!
med västerbottenostekrem, syret løk og ruccola
4 porsjoner
Västerbottenkrem
Ristet løk
Syret løk
Servering
Varm opp en saltsten til 275 grader i ovnen, varm den opp stegvis under ca 2 timer, da for store varmeforskjeller kan gjøre at stenen sprekker. Legg stenen på grillen og legg på kjøttbiten, trykk den gjerne litt ned mot stenen sånn at den bryner fort og får en fint farge rundt hele. Ta av saltstenen og la den kjøles ned. Sett inn i fryseren i 40 minutter, så er kjøttet lettere å skive. Skiv tynt og legg ut på den kalde saltstenen.
Västerbottenkrem
Ha i alle ingrediensene til kremen i en skål, miks med en stavmikser til en myk krem. Smak til med salt og pepper.
Ristet løk
Skjær løken i tynne skiver, legg skivene i kaldt vann i 30 min. Hell av vannet og legg på et kjøkkenhåndkle så de tørker. Varm opp olje til ca 150 grader, ta en neve med løkskiver og legg i en skål og pudre over med litt av melet og bland. Fritter dem til de er gyldne, legg de på papir for å renne av og salt dem lett.
Syret løk
Kok opp laken, sett til siden. Legg den skivede løken og sennepsfrøene i, la det stå i kjøleskapet over natten.
Servering
Skjær opp kjøttet i tynne skiver, dryss over med litt olivenolje, ta en klikk västerbottenostkrem på, svartpepper, ruccola, timian, karse og den syrede løken.
med grillede poteter, røkt majones, svinekam og sprø salat
4 porsjoner
Røkt chillimajones
Ristet løk (samme oppskrift som till forretten)
Syret løk (samme oppskrift som till forretten)
Servering
Grillede potetes
Mal opp kjøttdeigen, form små boller på cirka 100 g. Ha salt og pepper på bollene. Legg burgerne på en stekeplate, trykk dem ned med en smasher eller stekespade. Ha salt og pepper på den siden som ikke ble krydret først. La den få en fin stekeyte før du snur den. Legg på osten og la den smelte under lokk.
Røkt chillimajones
Legg røykflis i bløtt i ca 30 min. Tenn grillen og legg den bløtlagte flisen på gløden. Sett en form med olje på risten og ha på lokket, la det stå å røke i ca 5-10 min. La oljen avkjøles. Visp sammen alle ingrediensene og visp oljen sakte i. Smak til med salt og pepper.
Servering
Varm brødene, legg på majones, salat, hamburgeren. ristet løk, tomat, syret løk og svinekam.
Grillede poteter
Bruk kokte poteter. Strø over med olje og flaksalt, bland det inn sammen med potetene. Legg i en grønnsaksgrillform og grill til. defår en fin farge.
med multebærsyltetøy, vaniljemascarpone og hvit sjokolade
4 pizzaer
Vaniljemascarpone
Topping
Pizzadeig
Hell lunket vann i en stor bakeskål og rør i gjæren til den er oppløst. Bland i mel og salt. Rør til deigen er jevn. Du skal ikke kna! Dekk over med plastfolie og la det heve i romstemperatur i 8 timer. Hell deigen på en melet overflate og del den opp i 4 biter. Form dem til runde boller. Legg dem i hver sin plastskål. Sett dem i kjøleskapet og la det kaldheves i 2-4 dager. Det går å bruke samme dag, men jo lenger den får heve, desto bedre.
Vaniljemascarpone
Rør sammen mascarponen og vaniljepulveret.
Matlagingstid og topping
Varm opp grillen til 200 grader og legg på kullstålet. Trykk ut pizzaen, men unngå å trykke luften ut av kantene. Ha på kremen og topp med sjokoladedråpene. Stek i ca 10 min. Topp med syltetøy, mer krem, sitronskall og sitronmeliss.