Press din egen superjuice

 
Fordelene ved å spise mer grønt og frukt er mange. Du vil føle deg bedre, du vil få en friskere hud og du hjelper vår planet. Alt dette ved å bare sette litt farge på det du spiser – kan det bli bedre?

Men vi vet at det kan være vanskelig å komme i gang. Hvor begynner man når det er så mye som er nytt…. Her har vi samlet produkter, fakta om superfoods og inspirasjon som vil gjøre fermentering til en ny hobby hjemme.
 

Utvalgte favoritter

Hva er superfoods? 

Perfekt i juice & smoothie

Presset og stresset? En smoothie eller juice med superfoods er en perfekt måte å starte dagen på. Smoothie og juice er populærere enn noensinne og stadig flere av oss besøker juicebarer eller trendige kafeer med smoothies på menyen. Forskjellen mellom juice og smoothie er først og fremst fibrene. Når du lager en smoothie mikser du frukt og grønnsaker hele, noe som gjør at man bevarer fibrene. Du blir mettere og får i deg mer næring mens en juice som hverken inneholder skall eller fruktkjøtt kan være en utmerket og sunn måte å slukke tørsten på i stedet for brus eller smaksatt vann på flaske. 
 
Vi tror at forandringen begynner på kjøkkenet. Vil du spise mer superfoods? Bli sunnere? Prøve å detoxe eller henge på de siste trendene?  Her finner du svar på alle spørsmål!
 
 

Bær

I fargene blått, rødt og lilla indikerer at de inneholder antioksidanter. Fargen kommer fra antocyaniner (fra flavonoid-familien) og studier viser at et høyt inntak av antocyaniner fra bær har en positiv effekt på hjertet og helsen samt reduserer risikoen for kreft. 
 

Sitrusfrukter

De er mest kjent for sitt innehold av C-vitaminer og en eneste appelsin inneholder 1,5 ganger dagsbehovet. Fordi C-vitamin er vannløselig kan de ikke lagres i kroppen og vi må derfor få i oss dagsbehovet hver dag for å holde oss friske. C-vitamin gir sterkere hud og skjelett og er nødvendig for å holde nervesystemet og immunforsvaret på topp. 
 

Eksotiske bær

Som goji- og acaibær må ha fantastiske antioksiderende egenskaper, men det finnes en mengde av bær her hjemme som er minst like sunne. Nyt dem friske eller frosne og velg sorter som finnes der du bor. Gjør bær til et sunt innslag i din hverdagsmat. 
 

Tangeriner

Og appelsiner topper listen over matvarer som inneholder en karotenoid-antioksidant som kalles betakryptoxanthin. Det finnes studier som viser på redusert risiko for lunge- og tykktarmkreft, og forskere kobler antikrefteffekten til beta-kryptoxanthinets antioxiderande egenskap. Tangeriner inneholder også høye halter vitamin A.
 

Grapefrukt

Den blonde grapefrukten er rik på den flavonoide antioksidanten naringin som beskytter lungene fra celleskader årsaket av luftforurensinger. Naringin kan også redusere risikoen for tykktarmkreft. Den rosa grapefrukten og blodgrapefrukten har antioksidantiske egenskaper. 
 

Spinat

Er en av de mest allsidige grønne bladgrønnsakene og den er enkel å bruke som en daglig næringsboost. Den inneholder mange av de samme næringsstoffene som finnes i grønnkål selv om det er i mindre mengder. Spinat inneholder imidlertid med folsyre, som er spesielt viktig for gravide da det bekytter fosterets celler og DNA fra missdannelser.
 

Grønne blad

Er noe av det beste du kan tilføre hverdagsmaten. De er noe av de mest næringsrike råvarene som finnes, samtidig som de er kalorifattige og har anti inflammatoriske egenskaper. Gode nyheter for alle som tenker på helsen og vekten!
 

Grønnkål

Er en riktig superhelt blant superfoods. Den er spesielt rik på karotonoider som omvandles til vitamin A i kroppen. To av grønnkålens karotonoider spiller en livsviktig rolle for øynene og et høyt inntak kan redusere risikoen for aldersrelaterte øyesykdommer som forandringer i gule flekken og grå stær.  
 
 
Grønn frokostsmoothie
Start dagen med en riktig energikick, rik på fiber. Full av A, C og K-vitamin samt kalsium!
 
2 porsjoner
 
1 middels stor lime (90 gr)
1 middels stort eple 150 gr)
½ agurk (130 gr)
½ middels stor avokado (125 gr)
320 ml kokosvann
30 gr babyspinat
50 gr grønnkål
1 ts frisk, finrevet ingefær
 
 
Fremgangsmåte:
1. Skrell og fjern stenene i limen. Hakk fruktkjøttet grovt og gjør det samme med  eplet, agurken og avokadoen.
 
2. Miks ingrediensene til en glatt smoothie. Fordel den i to glass og legg gjerne litt knust is på toppen. Server straks.  
 
 

Smarte ting til kjøkkenet

 
 

1. Slowjuicer

Med en slowjuicer får du ut 30% mer juice av frukten og grønnsakene enn med en juicesentrifuge. Juiceskruen snurrer med en lav hastighet på 43 omdreininger/minutt. Det gjør at vitaminer og enzymer bevares i juicen. Med silikonbørster i silen får du også renere juice.
 

2. Stavmikser

Med en praktisk kvalitetsstavmikser kan du mikse smoothies og puréer, male nøtter eller hakke grønnsaker rett ned i en kasserolle eller bolle. Med sine mange bruksområder blir stavmikseren uunnværlig på kjøkkenet, om den ikke er det allerede!
 

3. Ingefær

Holder forkjølelsen på avstand og forbedrer fordøyelsen! De mange næringsstoffene i ingefær kan redde deg fra forkjølelse og virker anti- inflammatorisk. Den er dessuten fantastisk god i alt fra smoothies og juicer til supper og wok!