Nå er snart høsten kommet på ordentlig! Endelig kan man nyte de vakre fargene, herlige
sopp turene, tenne lys og god mat fra naturens eget spiskammer. Vi hilser på hos norr-
ländingen og grisebonden Emilia Nilsson som tok hjem bronsemedaljen i Sveriges Mesterkokk 2019.
Hun byr på en risotto med tre ulike sopper, et luksuriøst kantarellbrød og sine beste sopp-tips!
Jeg heter Emilia Nilsson å bor og jobber på min familiegård i Silsjönäs, som har vært i familien siden 1815. Jeg er til vanlig grisebonde og jobber i familiebedriften innen skogsbruk. Men jeg driver også eget med maten - min store interesse! Mat har alltid hatt en spesiell plass i mitt hjerte! Siden jeg var med på Sveriges Mesterkokk så er det nå en del av min hverdag og yrke. Det finnes ikke noe bedre enn å jobbe med sitt interesse!
At jeg elsker matlaging så mye kommer nok mest fra min oppvekst tror jeg. Det overflødet av råvarer vi har her oppe i nord, viltkjøtt gjennom jakt, bær og sopp. Også de råvarene som vi har her på gården med flesk og oksekjøtt og alt det som vi gror! Det driver en til å ville ta vare på råvarene på den beste mulige måten.
Jeg har alltid elsket å ta vare på det naturen gir, alt fra vårt eget ville spiskammer - og der hører soppen til!
Når man har fylt spiskammeret med tørket sopp for vinteren så kjenner man seg - RIK!
Å følge med på sopptur som liten med farmor og plukke med seg til kveldsmat med smørstekte kantareller er noe jeg har med meg fra jeg var liten! Men faktumet er at soppinteresset har vokst de senere årene fordi min kjæreste John har vokst opp i en familie som elsker sopp!. Så vi reiser ofte på sopptur på høsten til våre ulike sopp steder!
Sopp kan man finne i mange ulike skoger.
Den kanskje mest populære matsoppen, kantarell finner man ofte i blandingsskog. Løvskog med innslag av gran bruker kantarellen å stortrives i. Også traktkantarellen trives her. I de nordligste delene av landet så finnes kantarellene i gammel og høyt plassert gran og bjørkskog under høsten, gjerne i sør der solen står mot.
4 porsjoner
Til servering
Emilia tipser: Vil man så kan man servere elgekjøtt til, da blir det enda mer mettende! Velg alltid kjøtt med bra kvalitet (jeg bruker å steke elgkjøtt til ca 54 grader, da blir det perfekt rosa! La de også hvile i ca 5 min etter at de har kommet opp i temperatur)
2 brødskiver