En god saus kan spille hovedrollen i måltidet – så hvorfor ikke legge til litt ekstra kjærlighet i selve
sausen? For å få den perfekte sausen anbefaler vi at du får deg en god sauteuse, som gjør prosessen mye
enklere. Proff-kokken Thomas Sjögren tipser også om to gode saus-oppskrifter du kan prøve!
En sauteuse er det perfekte valget når du skal lage en god saus. Sauteuse er delvis en stekepanne med
en stor flat bunn, men de dypt skrånende sidene gir en veldig stor væskekapasitet. Den har buet innside
uten skarpe kanter, som gjør at du kan røre langs hele bunnen og unngå at sausen ikke brenner seg. Her
anbefaler vi tre av våre favoritt-sauteser!
Beurre blanc er en klassisk fransk smørsaus som passer ideelt til fisk og skalldyr. Det som er viktig å
huske på med en Beurre blanc er at den skal være lett, så svett derfor løken forsiktig. Dessuten, går det
an å smaksette den litt ekstra slik du vil. Thomas Sjögren avslutter sin Beurre blanc med gressløk og sitron,
men noen dråper rom er heller ingen dårlig idé – spesielt hvis du skal servere smørsausen til fisk.
4 porsjoner
1. Reduser sausen for å fjerne syren og la vinen oppta smaken av hvit pepper og løk.
2. Salt sausen litt før du tilsetter smøret – da binder sausen seg lettere. Er du fortsatt redd for at
sausen skal dele seg, kan du helle i litt fløte før du tilsetter smøret
3. Når du legger i smøret, skal sausen holde en temperatur på 80 grader C – ikke la den koke for
da skiller den seg.
Den klassiske rødvinssausen er en skikkelig favoritt hos mange. Det finnes uendelig mange oppskrifter
på den, men her har du Thomas Sjögrens tolkning av denne klassikeren. Rødvinsaus fungerer utmerket
til glasering av rotgrønnsaker, som gulrøtter og pastinakk, i tillegg til dens trofaste følgesvenn – et fint
stykke stekt kjøtt.
4 porsjoner
1. Skallet på rødløken kan beholdes på for å oppnå enda mere smak
2. La sausen redusere skikkelig for å fjerne syren fra vinen og få frem sødmen fra løken
3. Tilsett eventuelle friske urter mot slutten av tilberedningen – ellers er det risiko for at smaken
bare koker bort