Herlig stemning, god mat & kald øl

 
Hvis du besøker München i slutten av september vil du bli møtt av en festlig og herlig stemning som kalles Oktoberfest. En tradisjonell tysk ølfestival som gjerne kombineres med nydelige små retter og hyggelig selskap.

Dette gjør en Oktoberfest til en perfekt tilstelning selv om du ikke er så glad i øl.  Lag klassikere som sauerkraut eller pretzels – og husk å servere øl i riktige glass, for den beste smaksopplevelsen. 
 
 

Dekk opp til Oktoberfest

 

Velg riktig ølglass

Write text here...
 

Hveteøl - en riktig klassisker

Eller Weissbier som de sier i Tyskland, hvor hveteølet kommer fra.  Når man ser på bilder av folk med lederhausen fra Oktoberfesten i München kan man ofte se et digert glass, som ganske sikkert inneholder weissbier. Hveteøl er ofte litt grumsete i fargen sammenlignet med en vanlig lys lager men kan også være mørkere eller klarere.
 
Det unike med hveteøl er selvfølgelig at det inneholder hvete. De fleste andre øltyper inneholder kun byggmalt mens hveteøl også inneholder hvetemalt. Hvetemalt gir ølet en mildere og ofte mer fruktpreget smak enn andre øltyper. Det finnes flere ulike typer hveteøl, hvor de ofte deles inn i belgisk og tysk hveteøl
 
Da det finnes så mange forskjellige typer av hveteøl kan det være vanskelig å velge riktig glass. Et tips er å velge store glass til et lyst hveteøl, som på bilder fra oktoberfesten i München. Det tradisjonelle hveteølglasset er avlangt og går fra smalt i bunnen til bredt i åpningen. Dette for at man skal kunne oppleve smaken både med munnen og nesen. Hveteøl bør serveres ganske kaldt, med en temperatur på cirka 8°C.
 

IPA - en favoritt blant ølelskere

Indian Pale Ale som det egentlig heter har blitt veldig populært, også i Norge. En IPA er ofte søt og har mye humlebitterhet. Øltypen ble først fremstilt når England under 1700-tallet handlet mye med India. Den lange båtreisen krevde at man hadde et øl med lang holdbarhet. Derfor tilsatte man mer humle og malt, noe som skapte den spesielle IPA-smaken.
 
IPA kan drikkes i glass med en stor kuppel men smaker absolutt best i spesielle IPA-glass, for eksempel fra det tyske selskapet Spiegelau. IPA-glass har en ganske spesiell form, hvor det er smalt nederst og den øverste halvdelen går ut og blir bred. Det ser nesten ut som et vinglass med en bred fot. IPA-glasset fremhever det beste i ølet i form av sitrusaromaer og sødme.  
 
Temperaturen en IPA bør ha ved servering varierer med tanke på hvor mørk, lys, bitter eller søt den er. Men lys IPA bør ha en temperatur på 8-12°C og mørkere IPA mellom 10-16°C.
 
 

Velg etter smak

 
 

Velg etter design

 

Oppskrift & inspirasjon

 
Sauerkraut med gulrot

Ingredienser:
En hel hodekål
2 gulrøtter
1 ss Kummenfrø
1 ss Havsalt
 
Antall:
ca 24 porsjoner
 
Fremgangsmåte:
1. Skyll kålen og gulrøttene. Del kålen i fire og fjern ”stammen” i midten. Skjær gulrøttene i små staver.  
 
2. Legg cirka 5 dl kål og gulrøtter i din blenderkanne og tilsett så mye vann at det dekker kålen. Sikre lokket og trykk på " Pulse " 8-12 ganger. Hell av vannet og legg alt i en stor bolle, gjenta prosedyren med resten av  kålen/gulrøttene.
 
3. Tilsett kummen og salt og bland det sammen med hendene. La det stå i romstemperatur i 20 minutter og oppbevar deretter kålen i en stor bolle.  Dekk bollen med folie og legg på en tyngde for at kålen skal dekkes helt av vann. 
 
4. Oppbevar kålen mørkt i minst 6 uker. Skum av den cirka en gang i uken. Når den smaker slik du ønsker kan du oppbevare kålen i en vanlig lufttett beholder i kjøleskapet. Der kan den holde seg inntil et halvt år.