Nyttårsforsett: Lær meg noe nytt

 
Med et nytt år kommer mye ny energi og motivasjon. Det er også en perfekt mulighet til å love deg selv at du vil bli en enda bedre hjemmekokk og finne enda mer glede på kjøkkenet. Kanskje er det på tide å følge trenden med Sous Vide? Finn ut hvilke vinglass som passer til hvilke druer? Eller lære mer om kniver for å finne en ny beste venn på kjøkkenet. Her har vi samlet guider og ekspert tips for å hjelpe deg med å sortere ut mange spørsmålstegn i noen av kjøkkenets viktigste spørsmål.

Favoritter

Lær mer om Sous Vide

 
Nå kan vi alle nyte gourmetmat hjemme. Lag mat som proffene og imponere venner og familie med et perfekt resultat - hver gang. Sous vide er fransk for "under vakuum". Det er en matlagingsteknikk hvor du tilbereder maten på en jevn temperatur i lang tid. Vanligvis pakkes maten i et vakuum som du deretter plasserer i et vannbad med en vann-sirkulator, sous vide, som opprettholder en jevn temperatur gjennom hele tilberedningen. I lang tid var denne teknologien kun for mesterkokker på fine restauranter, men i dag er det høyverdige maskiner som ikke lager hull i lommeboken.

Lær mer om kniver

 
Med en god kniv går matlagingen som en dans. Du hakker, skreller og skjærer terninger som en proff. Men hvordan velger du riktig verktøy til riktig anledning? Vi vil veilede deg! Europeisk eller japansk. Keramikk eller stål. Lang eller kort skaft. Det er veldig mye å tenke på når man skal kjøpe en kniv. Du kommer ganske lang på vei med en god kokkkniv, men hvis du vil takle alle utfordringene i kjøkkenet med finesse, er det på tide å velge riktig kniv for riktig formål. Hvis du allerede har funnet favorittknivene dine, er det vedlikehold som står høyt på listen, og selvfølgelig finner du knivslipetips litt lenger ned på siden.

Kokkekniv

Det fungerer for de fleste ting - splitte, hogge, kutte. Bladet er ca 20-25 cm langt, høyere lengre ned mot håndtaket, slik at du ikke må slå knokene i skjærebrettet når du hugger. Kan brukes til fordel for både kjøtt og grønnsaker.

Skallkniv

Liten kniv med 8-12 cm lang blad, vanligvis i pilformat. Bruk til å fjerne skall, for eksempel løk og frukt, men også bra for å åpne plastpakker eller fjerne røtter fra poteter. Hekkformede skallkniver passer ekstra godt for grønnsaker med runde former.

Brødkniv

Har et veldig langt tannblad for å komme gjennom harde brødflater uten å ødelegge brødet. Det er også godt å ha når du vil dele, for eksempel, et stort hvitt kålhodet i midten og ikke vil gjøre mye arbeid for å komme igjennom.

Allkniv

En kniv med ca 12 cm lange blader. Lett å håndtere når du hugger eller makulerer grønnsaker. Fungerer også bra for trimming av kjøttstykker. Også her er bladet høyere på bunnen av håndtaket.

En skarp kniv er en trygg kniv

Risikoen for at kniven glir, er alltid større hvis kniven er sløv. Bruk en klassisk slipestein med to forskjellige spor til å enkelt slipe eggen på kniven din. Når du sliper kniven, er det lett å vedlikeholde det med noen få trekk på en våt slipestein eller på en slipestang etter hver bruk. Det vil holde kniven skarp og trygg i lang tid framover.

Lær mer om stekepanner

 
Støpejern, Non Stick, Rustfritt eller Keramisk? Vi hjelper deg og din komfyr finner riktig stekepanne. Det er faktisk den første tingen å ta hensyn til når man kjøper en ny stekepanne, hvilken type komfyr har jeg? Hvis du har en induksjonsovn, trenger du en magnetisk bunnkoker. Andre typer ovner fungerer sammen med alle slags stekepanner. Når det gjelder selve stekepannen, kan du dele den i to forskjellige grupper - stekepanner med belegg og uten. Stekepanner uten belegg er i støpejern, rustfritt stål og kobber. Disse stekepannene krever litt mer vedlikehold, men hvis du mestrer disse, er belønningen stor. Non-stick og keramikk er lettere å jobbe med og passer veldig godt inn i typisk daglig matlaging hvor du vil at det skal være raskt og enkelt å lage mat etter arbeid.

Belagte

Belagte stekepanner er enkle å holde og ren og derfor den perfekte allround kjelen. Du trenger heller ikke å bekymre deg for at maten blir sittende fast og brennes. De er best egnet for steking av ingredienser som skal tilberedes ved lav temperatur uten tilsatt fett.

Støpejern

Støpejernspannen blir bare bedre med tiden! En venn for livet som vil gi deg kjøkkenglede i mange år framover. Støpejern bruker varme optimalt og distribuerer det jevnt og effektivt. Dette betyr at du får best mulig resultat mens du sparer energi.

Rustfritt stål

I en stekepanne av rustfritt stål kan du bruke alle typer kjøkkenredskaper. Med lang levetid og gode matlagingsegenskaper finnes det ofte rustfrie panner i restaurantkjøkken. Rustfrite stålkjeler er tilgjengelige med forskjellige tykkelser stål, men generelt er varmeledingen bedre enn i de fleste belagte kjeler.

Lær mer om vinglas

 
Hvis du drikker fra et glass med en mindre åpning, er vinen konsentrert på spissen av tungen, hvor vi føler sødme. Hvis glasset på den annen side har en bredere åpning, blir de syrlige smakene mer fremtredende. Den samme vinen smaker annerledes i forskjellige glass. Det er vinglass som er tilpasset forskjellige druer for å optimalisere vinens opplevelse. Å kjøpe glass til hver drue er mulig, men det kan være vanskelig. Start med din favoritt drue og nyt forskjellen, og bygg deretter samlingen din for å kunne velge riktig glass for riktig drue hjemme.