Tsukemono, uttales Skey-moh-moh er japansk og betyr innlagte saker. De fleste vet hva sushi, sashimi og yakitori betyr, nå er det på tide å legge ett nytt ord på minnet. Det er en stor trend med syltede og fermenterede grønnsaker som virkelig gir karakter i det spennende japanske kjøkkenet.
Tsukemono bygger på urgamle japanske konserveringteknikker, som gir råvarene en god smak og aroma, en spennende tekstur og lengre holdbarhet, samtidig som at næringsverdiene og nyttepotensialet beholdes. Tsukemono omfatter nesten alle typer grønnsaker, frukt, tang, fisk, skalldyr samt spiselige blomster. Det sies at det finnes ca 4000 ulike typer av Tsukemono i Japan. Om en sammenligner det med oste-nasjonen Frankrike, så kan de kun tilby ca 400 forskjellige typer ost. Spennende eller hva?
Vietnamesisk Pho bo er nudler med biff i en smakfull og kraftig kjøttkraft. Den serveres i dype skåler med nudler i bunnen, toppet med løvtynne skiver av biffkjøtt eller kylling. Å spise Pho er like mye et rituale som en smaksopplevelse. Først rører du rundt i toppen, så fyller du den dype skjeen med nudler, kjøtt, garnityr og kjøttkraft. Det gir en eksplosjon av smaker fra friske grønnsaker og en kjøttkraft som er kokt til perfeksjon, med tynne skiver av biff som den store finalen.
Pho bo
Om du er i Bali og vil oppleve smaksensasjoner er det små, men dessverre turistaktige kaffeplantasjer du kan besøke for å prøvesmake kaffe og te fra Bali. Et godt tips er sitrongress te, sterk rød ingefær te, balinesisk kaffe og en søtere kokoskaffe. Dette er virkelig aromaer og smaker du ikke vil oppleve andre plasser i verden.
En annen kraftig te er balinesisk mangostan te, den er søt på lik linje med jordbær te. Tepulveret er laget av mangostanfrukten som er ca like stor som en klementin. Skallet er brunlilla og fruktkjøttet er hvitt. Balineserene mener at denne frukten forebygger alderdom, depresjon og ulike utslett. Ganske enkelt en superfrukt.
Misolax
600 g laksefilet, uten skinn
1 dl hvit misopasta
4 ts japansk soya
2 ts flytende honning
1 ss fin raspet frisk ingefær
Stekt pak choy
4 pak choy
Olje til steking
Chiliflak
Salt
Limesyltede spirer
2 dl alfalfaspirer
Friskpresset juice fra 1 lime
Salt