Det blir flere og flere som vil begynne å leve mere holdbart og grønt - vegetarisk, økologisk og å "lage fra
grunnen" begynner å bli alt mere populært. En kost med mere frukt og grønt er ikke bare sunt uten også mere
holdbar. Her har vi samlet litt grønn inspirasjon som forhåpentligvis kan hjelpe deg leve litt mere holdbart!
Det er lett å handle hjem matvarer som du allerede har hjemme. Ta bilde av kjøleskapet ditt, fryseren og skapene med mobilen før du går på butikken, så kan du lett se hva du har hjemme når du er å handler.
Prøv å vær kreativ med den maten du har hjemme istedet for at hele tiden kjøpe inn nytt. Da får du en bra omsetning på dine matvarer og rekker å merke om maten blir gammel.
Om du lager mat fra en oppskrift er det stor sjangse at du får råvarer som du ikke er vant med å bruke. Øv deg på å lage mat uten oppskrift med de råvarene du har hjemme istedet.
Ha en samling av smarte retter som du kan lage når du har rester. Litt kokt pasta kan has i en suppe, ris kan stekes til fried rice med litt curry. Løk, poteter og kjøtt blir en utmerket pytt i panne.
Med en blender, kjøkkenmaskin eler stavmikser kommer du langt på kjøkkenet og kan på en måte ta noen gjenveier. Fra å raskt få sausen litt mere fluffy til gode (og sunne) smoothies, eler hvorfor ikke mikse suppen blank (og iblant også varm) eller lage barnemat som du etterpå kan fryse inn i isterningsbokser. Et bra tips er å mikse salat med vineger til en kald, grønn saus. Før du kjøper en blender eller en mikser, sjekk at den tåler både kalde og varme væsker og at den klarer å mikse akkurat det du vil. For eksempel er det ikke alle blenders som klarer å mikse nøtter og is.
Skal du gjøre langkok gjør du det normalt på lav varme i en støpejernsgryte på komfyren eller i ovnen. Eller hvorfor ikke i en slow cooker som er laget spesielt for formålet og så bare bruker litt mere energi enn en vanlig glødelampe*. Et langkok tar ikke lang tid å bli ferdig, men fordi at maten tilberedes på lav varme trengs det ikke så mye energi. Gjør et storkok da du allikevel er i gang! Frys inn med som blir over! Bruker du en vakuumpakker tar det dessuten ikke så stor plass i frysen og holder lenger.
(Kilde boken Eat Good – Recept som förändrar världen, av Johan Rockström)
Ingen vil betala dyrt for så å kaste mat. Her får du smarte tips som hjelper deg å få ut mest av dine matvarer.
1. Lag strøbrød av tørt brød, rista det i ovnen och miks i en kjøkkenmaskin.
2. Søte skorper kan du enkelt fiksa gjennom å dele opp og rista boller på svak varme i ovnen.
3. Krutonger til suppen får du om du steker brødterninger i litt olivenolje. Bruk gammelt brød. Selv mørkt brød er godt.
4. Arme riddere. Dypp tørt brød i melk og egg å stek det.
5. Snurr inn en tørr baguette i blødt kjøkkenpapir og legg i mikroen på full effekt i 10 min.
6. Rester av kake kan mikses sammen og rulles til cakepops. Frys inn bollene og ta fram og dypp i sjokolade når de skal brukes.
7. Tørre småkaker blir en fantastisk cheesecakebunn om de mikses sammen med litt smeltet smør.
8. Frys in rester av fløte i iskuber og ta fram till matlaging.
9. Kjøleskapet er kaldere lengst ned så forvar saker som ikke skal bli for kaldt lengst opp og melken lengst ned.
10. Forvar nøtter i kjøleskap så blir de ikke dårlige så fort.
11. Lag en pesto på babyspinat eller ruccola som har begynt å mykne.
12. Forvar dine ferske urter som snittblomster. Skjær av deres overflate og forvar i ett glass med vann i kjøleskapet.
13. Får du potetgraten til overs kan du koke den i buljong og miks sammen til en suppe.
14. Har du mye tomater kan du tørke dem i ovnen på svak varme over natten så får du soltørkede tomater.
15. Kok opp en buljong på urtestrå og grønnsaker som ikke er like ferske lenger. Sil og bruk buljongen i supper og sauser.
16. Frys ned avokado og bruk i smoothies og guacamole.
17. Frys ned vinrester i iskuber og ha til matlaging.
18. Bruk rester fra grønnsaksjuice som deigvæske til morgenbrødet.
19. Egg kan holde flere måneder etter utløpsdato. Test om egget er ferskt gjennom at du legger det i et glass med vann. Flyter det er det for gammelt.
20. Har du ulike typer av kjøtt, pølse og karbonader igjen i kjøleskapet kan du steke dem med kokte poteter til en pytt i panne.
21. Prøv om bikarbonat eller bakepulver er gammelt gjennom å blande litt med eddik. Bobler det så er den fi…
22. Mel er en fersk råvare som kan fryses.
23. Lag fried rice av gammel kokt ris.
24. Rester av tacosaus og tortillabrød blir en fin pizza dagen etterpå.
25. Heng rester av tortillabrød på risten i ovnen og rist på svak varme så får du harda tacoshell som holder til kommende fredager. Eller riste med olje i ovnen til chips.