Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter

 

 

Lev grønt og holdbart

Det blir flere og flere som vil begynne å leve mere holdbart og grønt - vegetarisk, økologisk og å 
"lage fra grunnen" begynner å bli alt mere populært. En kost med mere frukt og grønt er ikke bare sunt uten også mere holdbar.
Her har vi samlet litt grønn inspirasjon som forhåpentligvis kan hjelpe deg leve litt mere holdbart!

 

 

HOLDBARE TIPS

SMARTMAT TIPS 1

Miks mere

Med en blender, kjøkkenmaskin eler stavmikser kommer du langt på kjøkkenet og kan på en måte ta noen gjenveier. Fra å raskt få sausen litt mere fluffy til gode (og sunne) smoothies, eler hvorfor ikke mikse suppen blank (og iblant også varm) eller lage barnemat som du etterpå kan fryse inn i isterningsbokser. Et bra tips er å mikse salat med vineger til en kald, grønn saus. Før du kjøper en blender eller en mikser, sjekk at den tåler både kalde og varme væsker og at den klarer å mikse akkurat det du vil. For eksempel er det ikke alle blenders som klarer å mikse nøtter og is. 

SMARTMAT TIPS 2

Bruk en slow cooker

Skal du gjøre langkok gjør du det normalt på lav varme i en støpejernsgryte på komfyren eller i ovnen. Eller hvorfor ikke i en slow cooker som er laget spesielt for formålet og så bare bruker litt mere energi enn en vanlig glødelampe*. Et langkok tar ikke lang tid å bli ferdig, men fordi at maten tilberedes på lav varme trengs det ikke så mye energi. Gjør et storkok da du allikevel er i gang! Frys inn med som blir over! Bruker du en vakuumpakker tar det dessuten ikke så stor plass i frysen og holder lenger. 

(Kilde boken Eat Good – Recept som förändrar världen, av Johan Rockström)

SMARTA TING TIL DET VEGETARISKE KJØKKENET

1. Slowjuicer

Med en slowjuicer får du ut 30 % mere juice ur fruktene og grønnsakene dine enn med en tradisjonell juicesentifug. Den effektive juiceskruen snurrer med en lav hastighet på bare 43 spinn/minutt. Dette gjør at alle de viktige vitaminene og enzymene bevares i den ferdige juicen. Takket være de roterende silikonebørstene i silen får du også en nye renere juice. 

2. Bamix Stavmikser

Med en praktisk kvalitetsstavmikser kan du mikse smoothies og puréer, male nøtter eller hakke grønnsaker direkte i en kjele eller i en bolle. Med sine mange anvendelsesområder blir stavmikseren noe du må ha på kjøkkenet, hvis du ikke allerede har en, det vil si. 

3. Grønnsaksstrimler

Heng på trenden med sunne grønnsaksnudler og kjøp deg verketøyet som gjør det enkelt å få til vakker, sunn mat. Med tre utskiftbare blad for varierende utseende er det kun fantasien som kan setta grenser for hva din grønnsaksstrimler kan gjøre.

 

4. Grønnsakskniv

En skarp og til arbeidet velannpasset kniv gjør jobben på kjøkkenet litt lettare – och litt morsommer. Globals GS-5 grønnsakskniv har størrelse og tyngde optimert for akkurat frukt og grønt, hvilket gjør den tll en god venn på det sunne kjøkkenet. At det japanske stålet har en nesten uendelig livslengde (med riktig omsorg, det vil si) motiverer investeringen enda mere!

5. Vitamix Blender

Å blande vitaminrike frukter, bær og grønnsaker til smakfulle, myke, energigivende drinker krever riktige redskaper. Som en av markedets sterkaste blenderer slår Vitamixens blad celleveggene på frukter og grønnsaker i stykker hvilket gjør at kroppen kan ta til seg alt sunt i det som mikses. Med Vitamix kan du dessuten gjøre sunn iskrem på 30 sek, male ditt eget mel och koke suppe – på grunn av varmen den høye hastigheten danner.

6. Eplestrimler

Skrell, ta vekk kjernehus og del eplet på noen sekunder. Uansett om det er til eplepaibakingen, til frokosten eller et snack gjør eplestrimleren arbeidet enklere og mye morsommere. Med sitt fine, lekne design står den hjelpende hånden ikke og samler støv i skapet uten gjør seg velfortjent av en plass på kjøkkenbenken der den uten tvil kommer bli brukt.

SJEKKLISTE - GRØNN OG HOLDBAR KOST

  • Spis fisk maks to ganger i uka (les mere i WWFs fiskguide https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/fiskguiden/
  • Spis balansert! Spis basert på hvor mye du rør deg – ikke for mye men selvfølgelig ikke heller for lite!
  • Forsøk å begrense mengden rødt og processert kjøtt. WHO og WWF rekommenderer 300-500 gram per uke. Foruten det svenske naturbeteskjøttets nytte for den biologiske mangfolden taler andre helse- og miljøargumenter for at jo mindre desto bedre*.

 

  • Velg kortreist
  • Velg økologisk produsert mat
  • Tenk på hvilke varer som er i sesong
  • Odle selv eller besøk nermeste bonde - det kan bli en gøy tripp!
  • Tilbered din egen mat!

* Kilde: Eat Good – Recept som förändrar världen, av Johan Rockström

 

OPPSKRIFTER

Pulled jackfruit på bagel

Vegovarianten av pulled pork lages av en frukt!

Du trenger:

4 porsjoner (eller 8 små)

  • 2 burker jackfruit
  • 1 gul løk, strimlet
  • 1 ss olje
  • Salt
  • 1 ss røkt paprikapulver
  • 1/2 dl chilisaus
  • 1 msk chipotlepaste
  • 4 bagels
  • 1 dl coleslaw
  • 100 g skudd eller spirer

Gjør slik:

  1. 1. Del jackfruiten med gaffel eller hendene til en trådete konsistens. Klem gjerne ut slik at saften forsvinner ordentlig.
  2. Fres med løk i olje. Salt. Dryss over paprikapulveret. La frese på middelshøy varme i 25 minutter. Rør om med jevne mellomrom.
  3. Bland sammen chilisaus med chipotlepaste. Rør ned med jackfruiten. La frese noen minutter lenger.
  4. Del bagelen. Grill lett. Fordel coleslaw på bagelbunner, legg på jackfruit och topp med skudd eller spirer.

Jackfruit kommer fra Asia. Konservburker med jackfruit (skal være den i salt) finnes i store matbutikker og i asiatiske matbutikker.

 

 

Fenikkelrisotto med chiliflakes, timian og mozzarella

4 porsjoner

Risottoen er perfekt å lage til mange (se bare til å ha en stor kjele).
Det går også utmerket å bytte ut avorioriset mot råris. Og en siste ting:
Når du tror att risottoen er ferdig, tilsett mere kraft. En tørr risotto = en dårlig risotto.
Risottoen skal flyte ut på tallerkenen.

Du trenger:

  • 1 stor gul løk
  • 4 hvitløksbåter
  • 4 stilker bladselleri
  • 1 stor fennikel
  • 5 + 2 ss olivenolje
  • 1 ts chiliflakes
  • 1 liter vann + ev litt mere
  • 1 grønnsaksbuljongterning
  • 4 dl avorioris
  • 3 dl hvitt vin, lys øl eller
  • Bobbel
  • Salt og pepper
  • 5 ss smør
  • Sirka 70 g reven parmesan
  • 1 mozzarella, à 125 g
  • Fersk timian

Gjør slik:

  1. Skrell og hakk løk og hvitløk fint. Skiv sellerien og fennikelen tynt (spar fennikeldillen til servering).
  2. Varm opp en stor kjele med 5 ss olivenolje. Stek løk, hvitløk, selleri, fennikel og chiliflakes på middels høy varme til løken er myk.
  3. Kok opp 1 liter vann i en annen kjele. Smul ned buljongterningen og hold varmt.
  4. Tilsett risen i gryten med løken og rør rundt til riset begynner å bli transparent. Skru da opp varmen og tilsett vinen eller ølen. La koke i sirka 2 minutter.
  5. Tilsett en litt av den varme buljongen i risen. Rør om. Hell på en ny sleiv når væsken har koket inn. Rør rundt
    i risottoen. Fortsett å helle buljong i risottoen. Er risottoen for løs? La den koke sammen uten at du tilsetter mere buljong. Er den for fast? Tilsett mer buljong. Risottoen er ferdig når risen har en liten stein i midten.
  6. Ta risottoen vekk fra varmen. Tilsett salt, pepper, smør og reven parmesan.
  7. Riv mozzarellaen i mindre biter.
  8. Legg opp risottoen, dryss over mozzarella, timian, fennikeldillen, chiliflakes og ringle over resterende olje.

 

 

 

Legg i handlekurven
Gå til kassen

Andre kunder kjøpte også:

Vis alt tilbehør
Gå til kassen
Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker