Mortere

Urter og krydder maler du i en morter. Maten smaker selvsagt bedre når krydderet er ferskmalt. Velg mellom granittmorter, porselensmorter eller støpejernsmorter. Granitt, porselen og støpejern er harde, motstandsdyktige materialer som gir morteren en uvanlig høy motstandskraft mot trykk, støt og deformering.

Det sies at morteren er det eldste verktøyet på kjøkkenet. En morter bestod helt i starten, kun av to steiner som man slo mot hverandre og på den måten knuste formålet. To steiner har i løpet av alle årene utviklet seg til en morter - det er jo faktisk mye lettere å ha den i hjemmet! På 1700-tallet ble morteren brukt som en middagsklokke. Når middagen var ferdig, så støtet man hardt i morteren for å gi beskjed!

Du bruker morteren din for å knuse ferske, egenvalgte krydder. Når du gjør dette, så kommer smaken mer fram fra de herlige krydderne, og på den måten gir man matretten et ekstra løft. Den største fordelen er likevel at du får akkurat den krydderblandingen som du ønsker. En morterstøter kalles også for pistill, og stammer fra det latinske ordet pistillum som betyr morterstøter!

Mortere