Mortere

Når man prater om klassiske krydderkverner, så tenker de fleste antageligvis på en lang, smal krydderkvern med et tydelig hode som man vrir på for å male. Den autentiske, klassiske krydderkvernen er dog morteren.

Mortere er selve grunnlaget til det som etter hvert ble til krydderkverner, og det er ikke vanskelig å se for seg hvordan morteren ble oppfunnet. Antageligvis satt det et eller annet steinaldermenneske og tenkte på hvordan man kunne knuse pepperkornene som lå på steinen foran seg. Da tok steinaldermennesket en litt mindre sten, og begynte å slå mot pepperkornene.

Vi vet jo ikke om det var akkurat slik det gikk for seg, men det sier litt om hvor enkel og tidløs morteren som en oppfinnelse er. Å bruke en morter er i dag en enkel og trivelig måte å skape egne krydderblandinger på, eller rett og slett bare knuse krydder. Med en morter får man mer smak fra krydderet enn med en vanlig krydderkvern, siden man går litt hardere til verks.

Hos Bakeren og Kokken har vi mortere av støpejern, keramikk og stengods - i alle tenkelige størrelser og farger. Jamie Oliver, Le Creuset og Skeppshult er noen av leverandørene av kvalitetsmorterne i vårt sortiment.

Mortere