Sous Vide

Som så mye annet på kjøkkenet, kommer sous vide fra Frankrike. Akkurat som så mange matretter som kommer fra Frankrike, så er sous vide smart, morsomt og helt fantastisk godt! Men hva er egentlig sous vide? Og hvordan gjør man sous vide?

Sous vide betyr "under vakuum" på fransk, og sous vide går ut på at maten tilberedes på lav og eksakt temperatur i løpet av en lengre periode - det vil si en slags langtidstilberedning. Vanligvis pakker man maten i forseglede poser som man legger i en spesiell sous vide-koker. En sous vide-koker er en spesiell type kjøkkenmaskin som holder akkurat riktig temperatur på maten når man lager sous vide. Lenge har sous vide vært en eksklusiv vakuumtilberedning som kun har vært mulig å finne hos fine restauranter, og som har krevd store og superdyre maskiner. Den tiden er nå forbi, og nå kan til og med OBH Nordica tilby en sous vide-maskin av høy kvalitet, som ikke ruinerer økonomien din helt.

Med en sous vide tilbereder du maten under vakuum, og får et perfekt resultat hver eneste gang. Bakeren og Kokken selger under denne kategorien, sous vide-kokere som gjør det både enkelt og morsomt å lage sous vide hjemme. Vi hos Bakeren og Kokken elsker nye måter å lage mat på, og sous vide er virkelig en spennende matlagingsmetode som vi vil at alle skal teste hjemme på sitt kjøkken!

Sous Vide

Imponere på kjøkkenet med Sous Vide

 

Perfekt resultat – hver gang

Hemmeligheten bak det perfekte resultatet er at en sous vide-koker tilbereder maten ved akkurat riktig temperatur. Glem vanskelige tilberedninger i en ovn med ujevn varme eller en kullsvart stekeoverflate fra en glovarm stekepanne. Hvis du for eksempel vil lage en medium rare biff stiller du inn din sous vide-koker på 53 grader, fester den på kasserollen, legger ned det vakuumpakkede kjøttet og lar tiden gjøre jobben. 
 
Tiden for tilberedning blir noe lenger enn ved tradisjonell matlaging men resultatet er verd å vente på. Råvarene bevarer både næringsstoffer og smak på en helt annen måte – kjøtt og fisk blir mye mørere og grønnsakene blir svært spenstige og beholder sin delikate farge. Og fordi tilberedningen passer seg selv kan du samtidig lage en herlig salat og saus til maten.
 

Hvordan lager jeg sous vide?

For å lage sous vide trenger du en sous vide-koker, en vakuumpakker og en stor kasserolle. Råvarene skal vakuumpakkes for å beskyttes mot vannet og fordi det hjelper til å bevare den naturlige smaken. Begynn med å vakuumpakke råvaren, for eksempel en biff og litt olivenolje. Sett deretter din sous vide-koker i kasserollen og still inn riktig temperatur. Legg deretter biffen i kasserollen og vent til vannet har riktig temperatur. Ta tiden fra når kokeren viser riktig temperatur.  
 
Du bør være oppmerksom på at alt ikke får den stekeoverflaten som du er vant til når du tilbereder for eksempel kjøtt sous vide. Derfor må man raskt bryne kjøttet etter tilberedningen for å få en bedre smak på stekeflaten. Dette kan du gjøre på grillen eller raskt i en stekepanne – husk at kjøttet er ferdig og kun trenger en stekeoverflate!
 

Hva kan jeg tilberede med min sous vide?

Her er det bare fantasien som setter grenser! Du kan eksperimentere med alt fra ananas til egg og det er vel det som er litt av sjarmen, å prøve seg frem til nye smaksopplevelser og kombinasjoner!  
 
Men hvis du er nybegynner er det et tips å begynne med å tilberede kylling, fisk eller kjøtt. Det er kjempeenkelt å lykkes og vi tror at du vil bli imponert hver gang. Når du har lært deg å tilberede kjøtt og fisk er det tid for å eksperimentere med grønnsaker – prøv å lage en supersprø grønnkål eller pickle sesongens primører. Til dessert lager du en uslåelig  Pot de Cremé. Vi lover, du vil elske hvert sekund på kjøkkenet med en sous vide-koker!