Blendere

 
Et moderne kjøkken er ikke komplett uten en blender! En blender skaper nye muligheter til å lage gode og sunne måltider eller mellommål. Ulike blendere har ulike forutsetninger avhengig av hva man vil gjøre. Det finnes blendere som er litt enklere men som er perfekt når man vil lage smoothies av frukter og bær.
 
I den andre enden av skalaen finnes høyhastighetsblendere, eller high speed blendere med Vitamix og Blendtec i topp. Med disse får man andre muligheter og en bedre ytelse, for eksempel mulighet til å blande nøtter og frø i din smoothie eller lage rawfood.

Blender

6 vanligste smoothie feil

Konsistens fellen

Smoothies er best når de er kremet og ikke for tynne. Visse frukter som banan, mango eller fersken har ett fruktkjøtt som er perfekt som base til en smoothie, de vil gi en tykkere og mer kremet konsistens. En kan også bruke noen spiseskjeer med bløtlagte chia eller linfrø for å få i seg de gode oljene.

Is fellen

For mye is gjør at det er vanskelig for de gode fettstoffene i kokosolje, frø eller nøtter å komme til maksimal nytte. Tilsett helst isen mot slutten, for å sikre at smoothien er glatt og godt blandet. Ett tips er å fryse ned for eksempel mandelmelk, juice eller kokosmelk i isbit-former. På den måten får en en god og smakfull is.

Væske fellen

Å tilsette all væsken fra starten er en klassisk feil når en skal lage smoothies. Begynn med å helle i halvparten av din melk, juice eller kokosmelk. Tilføy dine grønnsaker, nøtter eller frukt og is, se hvordan konsistensen er. Det er lettere å gjøre en smoothie tynnere enn tykkere.

Blender fellen

Det er forskjell på blender og blender. Noen blendere har problemer med å knuse frosne bær eller is men fungerer fint til å blende myke frukter som bær til en meget glatt konsistens. Velges en høyere nivå blender, for eksempel Blendtec eller Vitamix får en litt flere muligheter. De kan for eksempel lage is eller suppe direkte i blenderen.

Søt fellen

En trenger aldri å tilsette sukker til en smoothie. Det finnes så mange andre nyttige naturlige søtningsmiddel. Mandelmelk, frosne bananer eller bær er perfekt. Om du vil ha en ekstra dessert følelse er dadler et supert alternativ. Om du syns at din smoothie blir for søt, ikke få panikk! Lime eller sitronjuice balanserer ut sødmen på en god måte.

Klump fellen

Å lage en smoothie går raskt, men for noen går det litt for raskt. Ta deg god tid når du skal blende din smoothie så unngår du klumper og biter. 3 sekunder holder ikke. Med en vanlig blender kan det ta ett par minutter, med en høyhastighets blender som Blendtec eller Vitamix bør det ta ca 1 minutt.

Perfekt til friske smoothies

Takket være blenderen har smoothies blitt populærere enn noensinne. Det er ikke bare godt, en smoothie er også et sunt valg når du har det travelt og raskt vil få i deg et mellommål. Miks frukt og bær med yoghurt, kokosmelk eller kvarg eller lag en egen grønn juice med spinat, lime og eplejuice.
 
Før du kjøper en blender er det bra å tenke gjennom hva du vil bruke den til. Det finnes en mengde forskjellige blendere på markedet og funksjonene varierer mellom de ulike modellene. Om det først og fremst er smoothies, proteindrinker og cocktails du skal bruke blenderen til kan du begynne med en enklere modell. Hvis du ofte har det travelt finnes det blendere som mikser en porsjon om gangen.

Kraftige motorer klarer det meste

Hvis du kan tenke deg å bruke litt mere penger på din blender finnes det mange modeller som kan gi deg det lille ekstra når det gjelder kvalitet, funksjon og design. Blendere fra merker som KitchenAid, SMEG og Kenwood finnes i flere farger og i flott retrodesign. Høyhastighetsblendere, fra blant andre Vitamix og Blendtec, er verdsatt da deres kraftige motorer kan pulverisere nøtter, isbiter og harde grønnsaker. Ønsker du å bruke din blender til matlaging er dette en perfekt modell til deg.

Søte muffins & smakrike supper

Med en bra blender på kjøkkenbenken kan du alltid lage raske og næringsrike måltider, men også søte desserter. Miks frukt til en herlig røre og sett den i fryseren - vips, så har du sorbet. Slipp søl ved å blande alle ingredienser til muffinsrøren i blenderen og hell deretter røren i formene rett fra kannen. Raskt og smidig!
 
Med en blender kan du også lage smakrike grønnsakssupper. Varme eller kalde, prøv deg frem med dine favorittråvarer! En kremet blomkålsuppe er noe de fleste liker. Skjær blomkålen i mindre buketter og la dem småkoke i litt melk eller fløte. Kjør deretter den myke blomkålen med væsken i blenderen, krydre med salt og pepper. Server med ferskt brød og stekt bacon.  
 
 
 

Sjokoladesmoothie med kokos

2 dl kokosmelk
1 dl vann
1 banan
1/2 avokado
1 ss kokosolje
1-2 ss kakao
Kokos til pynt
Legg alle ingredienser i en blender og kjør et par minutter. Legg i noen isbiter for å få den riktig kald og god. Pynt med litt kokos på toppen - klar!
 

Lett jordbærdrink

1 banan
2 dl frosne jordbær
Vann
Noen blad frisk basilikum eller mynte
Miks bananen glatt i en blender med litt vann. Legg i jordbærene, noen om gangen. Tilsett eventuelt mer vann. Legg til slutt ned noen blad frisk basilikum eller mynte. Server i et høyt glass. 
 

Blåbærsmoothie med kanel

2 dl kvarg
1 dl frosne blåbær
1 ts kanel
1/2 banan
Start med å mikse kvarg og kanel, tilsett litt vann etter behov. Legg i blåbær og banan. Kjør blenderen i 1 minutt. Perfekt etter treningen!