Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter

Tid for sopp!

Nå er snart høsten kommet på ordentlig! Endelig kan man nyte de vakre fargene, herlige
sopp turene, tenne lys og god mat fra naturens eget spiskammer. Vi hilser på hos norr-
ländingen og grisebonden Emilia Nilsson som tok hjem bronsemedaljen i Sveriges Mesterkokk 2019.
Hun byr på en risotto med tre ulike sopper, et luksuriøst kantarellbrød og sine beste sopp-tips!

Hei Emilia!

Jeg heter Emilia Nilsson å bor og jobber på min familiegård i Silsjönäs, som har vært i familien siden 1815. Jeg er til vanlig grisebonde og jobber i familiebedriften innen skogsbruk. Men jeg driver også eget med maten - min store interesse! Mat har alltid hatt en spesiell plass i mitt hjerte! Siden jeg var med på Sveriges Mesterkokk så er det nå en del av min hverdag og yrke. Det finnes ikke noe bedre enn å jobbe med sitt interesse!

At jeg elsker matlaging så mye kommer nok mest fra min oppvekst tror jeg. Det overflødet av råvarer vi har her oppe i nord, viltkjøtt gjennom jakt, bær og sopp. Også de råvarene som vi har her på gården med flesk og oksekjøtt og alt det som vi gror! Det driver en til å ville ta vare på råvarene på den beste mulige måten.

Jeg har alltid elsket å ta vare på det naturen gir, alt fra vårt eget ville spiskammer - og der hører soppen til!
Når man har fylt spiskammeret med tørket sopp for vinteren så kjenner man seg - RIK!

Å følge med på sopptur som liten med farmor og plukke med seg til kveldsmat med smørstekte kantareller er noe jeg har med meg fra jeg var liten! Men faktumet er at soppinteresset har vokst de senere årene fordi min kjæreste John har vokst opp i en familie som elsker sopp!. Så vi reiser ofte på sopptur på høsten til våre ulike sopp steder!

Sopp kan man finne i mange ulike skoger.
Den kanskje mest populære matsoppen, kantarell finner man ofte i blandingsskog. Løvskog med innslag av gran bruker kantarellen å stortrives i. Også traktkantarellen trives her. I de nordligste delene av landet så finnes kantarellene i gammel og høyt plassert gran og bjørkskog under høsten, gjerne i sør der solen står mot.

 

5 sopp-tips

  1. Tørk soppen i en tørkeovn så holder den hele året!
  2. Vakuumpakk soppen med en vakuumpakker og frys in!
  3. Sopp + dill = perfekt kombo!
  4. En enkel måte å rense gule kantareller er å skylle de i et dørslag med vann
  5. Rens soppen med en børste med kniv direkte i skogen før den havner i kurven, så er det lettere når du kommer hjem

OPPSKRIFTER

Sopprisotto med gule kantareller, blek tornesopp & rødgul trompet sopp

Du trenger:

4 porsjoner

  • 200 g fersk sopp, Kantareller, tornesopp og rødgul trompet sopp
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd finhakket
  • 2 ss rapsolje
  • 3 dl carnaroliris eller avorioris
  • 2 dl tørt hvitt vin
  • 1 liter hønsebuljong
  • 2 dl revet västerbottensost
  • trøffelolje
  • flaksalt og nymalt svart pepper

Til servering

  • 300 g røkt svinekam
  • 50 g sopp, gjerne kantareller til garnering

Sånn gjør du:

  1. Rens og skjær soppen i mindre biter om de er store. Kok opp vannet og tilsett buljongterning eller fond. Skjær kjøttet i små terninger og stek i varm stekepanne til de er knasende. Stek soppen (til servering) i fettet fra kjøttet til fin farge og legg til siden.
  2. Stek sopp og løk i olje i en kasserolle til løken er myk og all vætske er borte. Tilsett risen og fres med under røring i noen minutter. Hell i vinen og la det koke inn. Hell buljongen litt om gangen alt ettersom væsken koker inn. Rør om innimellom. Risotton er klar når risen er myk, fast med litt motstand i midten.
  3. Vend inn osten i risottoen og smak til med trøffelolje, salt og pepper. Topp med svinekam, stekt sopp, krone dill olje og krone dill!

Emilia tipser: Vil man så kan man servere elgekjøtt til, da blir det enda mer mettende! Velg alltid kjøtt med bra kvalitet (jeg bruker å steke elgkjøtt til ca 54 grader, da blir det perfekt rosa! La de også hvile i ca 5 min etter at de har kommet opp i temperatur)

Kantarellskive med västerbottensost, røkt elgehjerte og pepperrot

Du trenger:

2 brødskiver

  • 2 skiver lyst brød
  • Olje
  • 1 stor klump smør
  • 200 g kantareller
  • 0,5 dl finhakket gul løk
  • 2 ss sherry
  • 3 dl fløte
  • Salt
  • Svart pepper
  • Revet Västerbottensost
  • Noen tynne skiver røkt elgehjerte
  • Revet pepperrot
  • Hakket persille

Sånn gjør du:

  1. Stek brødskivene i olje og smør til de er gyldne.
  2. Del opp og rens kantarellene. Finhakk løken.
  3. Legg en klump smør i stekepannen og la det få litt farge. Legg i soppen og salte og peppre litt.
  4. Tilsett løk, stek sånn at soppen får litt farge og at løken mykner. Hell på sherryen og la den koke inn, hell på fløten og la alt koke sammen til en gryte.
  5. Legg opp soppblandingen på brødet, topp med de røkte skivene med elgehjerte, revet västerbottenost og pepperrot og hakket persille.
Legg i handlekurven
Gå til kassen

Andre kunder kjøpte også:

Vis alt tilbehør
Gå til kassen
Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker