Alt du trenger i julekaoset

Jules beste mat og bakverk finner du her. Vi har samlet mange oppskrifter og produkter, slik at du kan planlegge og forberede deg på kjøkkenet for all slags deilig matlaging.

Maten & Bakingen

 

Janssons fristelse m. jordskokk

2 store gule løk
600 g poteter av melig type (pimpernell, Kerrs Pink eller Troll)
500 g artisjokker
1 krukke ansjosfileter
3 dl pisket krem
2 ss brødsmuler
smør
1 Skrell og skiv opp løk. Fres den myk i smør uten at det tar farge.

2 Skrell poteter og jordskokk og strimle det tynt. Husk at jordskokken har litt lengre koketid, så skjær dem litt tynnere enn poteter.
 
3 Fyll på poteter, artisjokker, løk og ansjos i en ovnfast form.
 
4 Hell over litt anssjonsveske og hell på kremen. Dryss over brødsmuler og 2 ss smør.
 
5 Gratiner midt i ovnen i ca 50 minutter. Både poteter og jordskokk må være myke og overflaten i en fin farge.
 

Hjemmelaget sursild

8 utvannede sildefileter
1 dl eddiksyre (12%)
2 dl strøsukker
3 dl vann
2 røde løk i skiver
1 gulrot i stykker
15 hele pepperkorn
2 laurbærblad
1 rødløk i ringer
Et par knuste krydderkorn
1 Kok ingrediensene i eddiklaget.

2 La det avkjøles og legg godt drenerte sildfileter
 
3 La avkjøles i minst en dag.

Server silden oppskjært i firkanter med rødbeter.
 
5 Garnér med røde løkringer og et par knuste pepperkorn.
 

Julens beste karameller

Olje til formen
60 g smør
125 g rørsukker
1,5 dl kremfløte
½ dl salt lakrissirup
½ teskje grovsalt
1 Legg bakepapir i form 10x15 cm og pensle med olje.

2 Kok smør, sukker, kremfløte og lakris sirup i en kasserolle. Kok på middels varme under omrøring til temperaturen er 122-124 ° C.  Bruk et sukkertermometer.

3 Hell karamellen på formen. La det avkjøle litt, og hold det nedkjølt i noen timer.
 
4 Vri karamelen på skjærebrettet og kutt i stykker 2x2 cm. Dryss med salt og server. Oppbevares i kjøleskapet.