Assortimentet omfatter gassgriller, kullgriller, elektriske griller, bærbare griller og et stort utvalg av grilltilbehør. Våre LPG-griller er raske og enkle å bruke. Kullgrillen er "klassikeren" som gir fantastisk smak til maten din. Den elektriske grillen er ideell hvis du bor trangere. Bærbare griller er perfekte for utendørsopplevelser. Med grilltilbehør kan du maksimere og variere grillopplevelsen. Vi har kjente merker som Weber, Mustang, Ooni, Kamado Sumo, Everdure, Witt og mange flere. Enten du er en erfaren griller eller nybegynner, finner du den rette grillen på Bakerenogkokken.no.
Det som skal grilles skal befinne seg litt lengre fra varmen og temperaturen skal i det hele tatt være ganske lun. Fra 15°C til 30°C er optimalt for kaldrøking som konserverer maten effektivt. I motsetning til varmrøking skal maten røykes lengre ved kaldrøking. Om sommeren kan det være en liten utfordring å kaldrøyke på grunn av lufttemperaturen. Det enkleste må være å bruke en røykboks, bløtlegge røykespon og så brenne den raskt med en brenner.
Varmrøking er en metode som først og fremst brukes ved en ekte BBQ. Varmrøking skal tilberede maten direkte og trenger derfor en varmekilde i kombinasjon med røyken. Det kan være en grill, bål eller en spesifikk smoker.
Å bruke en el-drevet røyk er effektivt og enkelt. Muurikka har to ulike el-røyker som i prinsippet gjør det umulig å mislykkes med varmrøkingen.
I en kullgrill er det nok å legge røykespon på kullet for å få en herlig røyksmak. I en gassgrill kan man bruke aluminiumsfolie eller en røykboks der man legger røykespon.
Vil du grille med hensyn til miljøet skal du begynne med å velge bort tennvæske. Den ødelegger ikke bare smaken på maten og omgivelsenes luft, den lages også nesten utelukkende av parafin, et fossilt oljeprodukt som produserer kulldioksid når den forbrenner. Det er også en farlig miljøgift. Det finns mange bedre alternativer, se under. Folie er for mange et avgjørende produkt ved grilling, men ikke for den miljøbevisste. Å framstille aluminium, som folie lages av, krever veldig mye energi. Aluminium kan i høye nivåer skade nervesystemet og forplantningsorganene. Derfor skal du alltid unnvike å legge syrerik mat i folie ettersom dette frigjør aluminium. Bruk en ildfast form eller bakepapir for å grille med indirekte varme isteden. Engangsgriller er derfor heller ikke å anbefale da de lages av aluminium OG inneholder opptenningspapir innsatt med parafin. Kullgrill er bedre enn gass, ettersom gassgriller gir mer kulldioksidutslipp og grillkullet er laget av tre. En elektrisk grill er alltid et bra alternativ og pleier å være det eneste tillatte på en leilighetsbalkong.
Hvert år bruker vi over 10 000 tonn grillkull. Det finnes en mengde merker og mange av dem er ordentlige miljøtyver. grillkull kan være laget av impregnert rivningsmaterialer eller til og med av dyrelik. Dyremel, lim og arsenikk er funnet i mange billige grillkullsorter. Derfor har bransjen begynt å kvalitetsmerke grillkull. Velg FSC og SIS-merket grillkull. FSC står for Forest Stewardship Council og er en uavhengig, internasjonal medlemsorganisasjon. Deres miljømerking innebærer at skogen sannsynligvis er bedre tatt vare på utifra et miljøhensyn. SIS-merket kull innebærer at kullet kommer fra tre som ikke er kjemisk behandlet. Sjekk også hvor kullet kommer fra. Velg kortreist- da har det med stor sannsynlighet blitt sluppet ut mindre CO2 under transporten.
Når du har valgt bort tennvæske, finns det mange måter å få bra glør på grillen. Stearinbasert tennpapir var det første miljøgodkjente tennproduktet. Hell kullet i en haug. Bryt 2-4 strimler av tennpapir og spre det over kullhaugen. Trykk ned strimlene litt, uten at de dekkes. Tenn på papirets revne kant. Eltenner er bra om du har tilgang til miljømerket el. Legg ned den gaffelformede tenneren i kullet. La den ligge i 10 minutter så glørne blir klare. Skorsteinstenner er et rør du fyller kullet i. Legg noen strimler tennpapir eller vanlig papir i bunnen. Fyll på kull og tenn underifra. Når kullet gløder, tømmer du den over i grillen. Looftlighter som tenner glør med varmluft bruker også el, men bare en kort stund. Det er den raskeste måten å få glør på miljøvennlig. Etter 60 sekunder er det fyr i kullen og du kan enten la den brenne og bli klar av seg selv, eller skynde på den gjennom å forsette å rette luftstrømmen mot samme punkt. Ettersom tenneren tilsetter oksygen blir kullet grått og grillklart på bare noen minutter. Tennbrikketter fungerer bra å stappe inn mellom kullet. Ulempen er at de vanligvis inneholder parafin. Da er det bedre med en liten lysstump av ekte stearin.
Øvelse gjør mester – Den beste måten å lære seg å grille, er å grille. Prøv deg frem og lær av dine feil.
Tålmodighet – Vent alltid til grillen er ordentlig varm før du legger på det du vil grille. Det tar ca. 30 minutter for briketter og 20 minutter for kull å oppnå perfekt temperatur.
Romtemperatur – La kjøttet hvile både før og etter grilling. Smakene kommer bedre frem om kjøttet når romtemperatur før man legger det på grillen og om det får hvile litt etter grillingen.
Olje – Grillristen skal være ren og ordentlig varm så maten ikke setter seg fast. Smør gjerne grillen med nøytral matolje.
Dryppsikre – Skrap av marinaden før du legger maten på grillen, så det ikke drypper ned i ilden og tar fyr.
Grilltid etter råvare – Ikke legg for mye på grillen samtidig, da du risikerer at noe blir kaldt før man skal spise om man f.eks. griller squash, pøse og kjøtt samtidig.
Riktig plassering – Tynne kjøttbiter grilles raskere på den varmeste delen av grillen, større biter krever mindre varme og lengre tid for å bli ordentlig gode.
Termometer – Kjøp en god grilltermometer, gjerne en digital så du unngår å gjette om kjøttet er ferdig.
Tilbehør – Sats på godt, kaldt tilbehør som tzatziki eller salsa. En urteolje som man enkelt mikser i en blender eller med en stavmikser smaker fantastisk!
Rengjøring – Rengjør grillristen når den fortsatt er varm med en stålbørste.
En mettende fylt kål som gjerne serveres skjært i båter. Artisjokkokkekrem og tomater passer bra sammen.
Prøv også med til eksempel piennolotomater i knipe, grillet på indirekte varme i 10-15 minutter.
4 porsjoner
ARTISJOKKOKKEKREM
Artisjokkokkekrem:
Fisk på grillen er så fantastisk røykfylt med en fin middelhavsfølelse.
Her sammen med en frisk avokadosalsa med tomat og koriander.
2 porsjoner
I kjøkkenet
Ved grillen
Bak pizza med Big Green Egg? Det er enklere enn du tror.
Og resultatet er minst like bra som når den bakes i en autentisk steinovn.
4 porsjoner
Pizzadeig
Topping og salt
En enkel rett på luksuriøse råvarer!
4 porsjoner