Ingen sommer uten bær! Nå for tiden finnes de i butikken året rundt, men de kan jo ikke sammenlignes med
den søte smaken av solmodne bær. Rekker du ikke å spise opp bærene så finnes det massevis å gjøre for å kunne
nyte dem enda lengre. Lag saft, krem, rawfood-kaker, eller is. Oppskriftene og produktene finner du her!
Ingen e-stoffer eller kunstige smakstilsetninger. Det er lettere enn man tror: bruk en saftmaja! I bunnlageret koker vann som føres opp til det øverste lageret der valgfri frukt/bær ligger. Nede i midtenlageret renner det da ferdig saft!
Å dampe saften i en saftmaja er en enkel måte å lage saft på. Det funker med de fleste bær og frukter og mens saften kokes kan du egne tiden din til å gjøre noe annet. Så er det bare å tappe opp på flasker. Oppskriften egner seg for de fleste frukter och bær, f.eks rabarbra, jordbær, blåbær, solbær, tyttebær, epler og plommer.
Ettersom saften inneholder vanlig sukker og har kokt, bruker det å gå bra å hoppe over konserveringsmiddel om saften kan forvares noenlunde kjølig. Vil du tilsette konserveringsmiddel går det bra å tilsette 1 kryddermål atamon per liter ferdig saft i den midterste skålen. Men husk at konservering med varme er minst like bra som konservering med kjemiske tilsetningstoffer og konserveringsmiddel!
Bunn
Hvite laget
Lilla laget
4 portioner
Topping
En god bær-is skal smake masse bær! Ellers får det være. Den her varianten er super enkel å lage.
Du kan i prinsippet bytte ut blåbærene mot hvilke bær du vil, men isens konsistens vil variere etter bærets væskeinnhold.
Av: Camilla Hamid Foto: Ulrika Pousette
ca 1 ½ liter