Vi må erkjenne, at de ildfaste skålene er et av de beste kjøkkenredskaper som raskt kan bli en favoritt i kjøkkenet. Den kan nærmest brukes til alt, uansett om det er en søndagsstek eller en gryterett. De ildfaste skålene har eksistert i mange år og kommer alltid tilbake – gang på gang.
De ildfaste skålene antas å være mer enn 2000 år gammel. Den gang lagde man nemlig mat i leirkrukker og leirformer. Det var en kjent romersk general med navn Lucullus som ble fascinert av metoden hvor man pakket maten inn i krukker av leir og tilberedte den over et bål. Det var Lucullus som pant på å bruke former og krukker av leire – med andre ord kan vi nesten kalle han den ildfaste skålenes far. Om man vil, kan vi også kalle han for en videreutvikler av en eldgammel kjøkkenmetode.
Idag finnes det et hav av forskjellige ildfaste skåler. Noen er fremstilt i glass – slik som i gamle dager, hvor andre er laget i støpejern eller i porselen – ja til og med pyrexglass. Hvilken modell som virker best er en smakssak. Kanskje har du erfaringer med en av leire, og mener derfor at den er best, men mange ganger kan man eksempelvis finne produkter i støpejern som er like god.
Ordspråket Kjært barn har mange navn” kommer virkelig til sin rett i forbindelse med de ildfaste skålene. Det finnes et hav av forskjellige typer, og vi kan alle garantert nikke gjenkjennende til i hvert fall en av dem. Noen kjenner dem kanskje under andre navn som cocotte, eller tangine – men ideen er den samme, uansett hva du kaller dem. Noen kjenner til og med produktet som en Römertopf – som egentlig bare er en produsent av slike produkter – og ikke det faktiske produktet.
La oss starte med å se nettopp på en Römertopf, som mange garantert kjenner til. Römertopf er den velkjente ildfaste skålen som er laget av leire. En kjempe fordel ved denne er at du kan bruke den både i mikroovnen og i en almindelig ovn. Samtidig tåler den også en tur i oppvaskmaskinen. Den fås i 2 forskjellige størrelser – så selv hvis du kun er en liten familie så er det en løsning. En ulempe med en Römertopf er at den skal være fuktig i 10 minutter før du bruker den, nettopp for å unngå at leiren blir porøs og skadet. Så det er en av de mange ting man må ta med i overveielsene.
Le Creuset er et merke som også er kjent av mange, og de er kjent for deres solide produkter. Deres ildfaste skåler er selvfølgelig ingen unntak – og du kan finne den i noen av de velkjente fargene fra Le Creuset som de er så kjent for. Disse ildfaste skålene har klare en hardere behandling enn eksempelvis Römertopf. Du kan også bruke disse ildfaste skålene til å bake brød i, slik at du får et multifunksjonelt fat når du investerer i en Le Creuset ildfast skål. En annen grunn til å velge denne, er det ikoniske design.
Du har også mulighet til å velge en klassisk ildfast skål fra Pyrex. Her har du til og med mulighet for å holde øye med hva som foregår underveis. Pyrex er glasskvalitet som ingen andre kan matche. De imøtekommer forbrukernes krav om funksjonalitet og design, noe som også kommer til syne ved deres ildfaste produkter. Det klassiske og enkle glassdesign passer inn i ethvert hjem og samtidig er prisen til å leve med.
Det er mange fordeler med å bruke en ildfast skål til matlaging. I tillegg til at maten smaker godt, kan vi enkelt oppsummere flere grunner:
Det kan være litt av en gåte hva du skal lage i din ildfaste skål, så muligheten er så mange. Derfor vil vi gjerne hjelpe deg litt på vei, slik at du kommer godt fra start og med garanti blir forelsket allerede første gang.
3-4 personer
1 god stor kylling
1 usprøytet sitron
frisk timian
600-800 gr små poteter, skyllet
4 store gulrøtter, skrellet og skåret i store grove stykker
2 rødløk, skrellet og skjært i kvarter
salt og pepper
Du kan med fordel også bruke Mill & Mortars Citrontimian istedetfor sitronen og den friske timian. Slik gjør du:
Skyll kyllingen og forsiktig tørk den med papir fra en kjøkkenrulle. Dryss heretter kyllingen godt med salt og pepper både innvendig og utvendig. Skjær den friske sitronen i grove stykker og legg dem inni kyllingen sammen med timian. Velger du å bruke Mill & Mortars sitrontimian, skal du drysse dette over kyllingen. Legg nå poteter, gulerøtter og rødløk i den ildfaste skålen og dryss med salt og pepper. Sørg for å legge kyllingen øverst.
Legg lokket på den ildfaste skålen og sett den inn i en kald ovn og start den med 150 grader. Kyllingen skal stå i ovnen i ca. 3 ½ time. Ønsker du at kyllingen skal ha litt farge kan du fjerne lokket den siste halve timen og tenne grillfunksjonen. Så er kyllingen ellers klar til servering.
4 stykker lam
4 søte poteter
2 store gulerøtter
1 stor løk
3 paprika
3 fedd hvitløk
3 ss av Mill & Mortar: Ras El Hanout
2-4 ss Rødvin
Salt og Pepper
Olivenolje
Slik gjør du:
Krydre ditt lam med Mill & Mortar Ras El Hanout, litt salt og pepper. Sørg for å bruke dem litt på begge sider i olivenolje på pannen.
Legg alle dine grønnsaker i bunnen av din ildfaste form og krydre dem med litt Mill & Mortar, salt og pepper samt hvitløk og rødvin. Legg lammet over.
Legg lokket på og sett den ildfaste skålen i ovnen og la det steike i 1 ½ time eller til du enkelt kan separere lammekjøttet. Så er retten klar til servering
600gr svinemørbrad
5 tomater
2 løk
4 epler
3dl ris
2 ts curry
1 buljongterning
salt
Slik gjør du:
Dryss over salt på din svinemørbrad.
Riv løken grovt, tomater skjæres smått og eplene skjæres i tynne snitter. Bland disse i den ildfaste formen og legg svinemørbraden over.
Stek den i ovnen i ca. 45 minutter ved 225 grader.
I mellomtiden lager du curry-risen. Kok vann og buljongterningen. Tilsett ris og curry og la det simre under lokk i 18-20 minutter. La i tillegg risen stå i 10-20 minutter med lokket helt på. Retten er nå klar til servering.