Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv ?.SubtotalFormatted? String.Empty Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Handlekurv Kurv Vis handlekurv Gå til kassen Handlekurven er tom
0
Legg i handlekurven
enheter
Møt den ildfaste skålen: Den enkle veien til bedre mat

Møt den ildfaste skålen: Den enkle veien til bedre mat

Vi må erkjenne, at de ildfaste skålene er et av de beste kjøkkenredskaper som raskt kan bli en favoritt i kjøkkenet. Den kan nærmest brukes til alt, uansett om det er en søndagsstek eller en gryterett. De ildfaste skålene har eksistert i mange år og kommer alltid tilbake – gang på gang.

Et gammelt kjøkkenredskap vi ikke må glemme

De ildfaste skålene antas å være mer enn 2000 år gammel. Den gang lagde man nemlig mat i leirkrukker og leirformer. Det var en kjent romersk general med navn Lucullus som ble fascinert av metoden hvor man pakket maten inn i krukker av leir og tilberedte den over et bål. Det var Lucullus som pant på å bruke former og krukker av leire – med andre ord kan vi nesten kalle han den ildfaste skålenes far. Om man vil, kan vi også kalle han for en videreutvikler av en eldgammel kjøkkenmetode.

Idag finnes det et hav av forskjellige ildfaste skåler. Noen er fremstilt i glass – slik som i gamle dager, hvor andre er laget i støpejern eller i porselen – ja til og med pyrexglass. Hvilken modell som virker best er en smakssak. Kanskje har du erfaringer med en av leire, og mener derfor at den er best, men mange ganger kan man eksempelvis finne produkter i støpejern som er like god.

Kjært barn har mange navn

Ordspråket Kjært barn har mange navn” kommer virkelig til sin rett i forbindelse med de ildfaste skålene. Det finnes et hav av forskjellige typer, og vi kan alle garantert nikke gjenkjennende til i hvert fall en av dem. Noen kjenner dem kanskje under andre navn som cocotte, eller tangine – men ideen er den samme, uansett hva du kaller dem. Noen kjenner til og med produktet som en Römertopf – som egentlig bare er en produsent av slike produkter – og ikke det faktiske produktet.

La oss starte med å se nettopp på en Römertopf, som mange garantert kjenner til. Römertopf er den velkjente ildfaste skålen som er laget av leire. En kjempe fordel ved denne er at du kan bruke den både i mikroovnen og i en almindelig ovn. Samtidig tåler den også en tur i oppvaskmaskinen. Den fås i 2 forskjellige størrelser – så selv hvis du kun er en liten familie så er det en løsning. En ulempe med en Römertopf er at den skal være fuktig i 10 minutter før du bruker den, nettopp for å unngå at leiren blir porøs og skadet. Så det er en av de mange ting man må ta med i overveielsene.

Le Creuset er et merke som også er kjent av mange, og de er kjent for deres solide produkter. Deres ildfaste skåler er selvfølgelig ingen unntak – og du kan finne den i noen av de velkjente fargene fra Le Creuset som de er så kjent for. Disse ildfaste skålene har klare en hardere behandling enn eksempelvis Römertopf. Du kan også bruke disse ildfaste skålene til å bake brød i, slik at du får et multifunksjonelt fat når du investerer i en Le Creuset ildfast skål. En annen grunn til å velge denne, er det ikoniske design.

Du har også mulighet til å velge en klassisk ildfast skål fra Pyrex. Her har du til og med mulighet for å holde øye med hva som foregår underveis. Pyrex er glasskvalitet som ingen andre kan matche. De imøtekommer forbrukernes krav om funksjonalitet og design, noe som også kommer til syne ved deres ildfaste produkter. Det klassiske og enkle glassdesign passer inn i ethvert hjem og samtidig er prisen til å leve med.

Få mest mulig ut av din ildfaste skål

Det er mange fordeler med å bruke en ildfast skål til matlaging. I tillegg til at maten smaker godt, kan vi enkelt oppsummere flere grunner:

  • 0

    Ingen fett eller lignende

    Ta for eksempel steker og noen grønnsaker og legg i en ildfast skål. Mange ganger kan det faktisk bare steke uten at du trenger å gjøre noe, så lenge det er nok væske i kjøttet. Føler du likevel at du bør legge til noe, kan det være lurt å legge litt buljong.
  • 0

    Vitaminer og mineraler er bevart

    Når maten lages under et lokk, forsvinner ikke dampen og vitaminene. Det beholder fuktigheten i større grad. Dermed forblir de i retten, og du kan nyte dem på måltidet.
  • 0

    Smaken er forsterket

    Igjen den har en stor effekt på høyresiden som det er gjort under lokket. De mange smaker kan ikke siver bort fra mat og dermed bli smaken forbedret. Hva du kan lukte på kjøkkenet når noen lage mat, forsvinner smaken fra maten.
  • 0

    Bruker egen saft og kraft

    Tilbake til at smaken er forbedret, så benytter dine råvarer sin gen saft og kraft og denne blir bygget opp. Ingen tilsetningsstoffer eller smaksforsterkere er nødvendig.
  • 0

    Du kan bruke den tiden du trenger

    Bruk ventetiden til noe fornuftig, kan det hende du ikke har tid til om du bør holde et øye med mat underveis. I en ildfast skål - rett og slett kombinere ingrediensene, legg dem ferdig krydret i den ildfaste skålen, og ovnen gjør jobben for deg.
  • 0

    Lett og enkel rengjøring

    De fleste ildfaste skåler tåler en tur i oppvaskmaskinen for å gjøre rengjøringen enda enklere. Men det er også bare et enkelt verktøy du har startet - og det alene reduserer opprydding.
  • 0

    En enkel og enkel måte til bedre mat

    Alle de ovennevnte er å gjøre det hele mye enklere. Hvem ville ikke ønsker å nyte en middag med mye kraft, men samtidig bør det også være enkelt.

Kom enkelt i gang med din ildfaste skål

Det kan være litt av en gåte hva du skal lage i din ildfaste skål, så muligheten er så mange. Derfor vil vi gjerne hjelpe deg litt på vei, slik at du kommer godt fra start og med garanti blir forelsket allerede første gang.

Kylling i ildfast skål

3-4 personer

1 god stor kylling

1 usprøytet sitron

frisk timian

600-800 gr små poteter, skyllet

4 store gulrøtter, skrellet og skåret i store grove stykker

2 rødløk, skrellet og skjært i kvarter

salt og pepper

Du kan med fordel også bruke Mill & Mortars Citrontimian istedetfor sitronen og den friske timian. Slik gjør du:

Skyll kyllingen og forsiktig tørk den med papir fra en kjøkkenrulle. Dryss heretter kyllingen godt med salt og pepper både innvendig og utvendig. Skjær den friske sitronen i grove stykker og legg dem inni kyllingen sammen med timian. Velger du å bruke Mill & Mortars sitrontimian, skal du drysse dette over kyllingen. Legg nå poteter, gulerøtter og rødløk i den ildfaste skålen og dryss med salt og pepper. Sørg for å legge kyllingen øverst.

Legg lokket på den ildfaste skålen og sett den inn i en kald ovn og start den med 150 grader. Kyllingen skal stå i ovnen i ca. 3 ½ time. Ønsker du at kyllingen skal ha litt farge kan du fjerne lokket den siste halve timen og tenne grillfunksjonen. Så er kyllingen ellers klar til servering.

Lam i ildfast form

4 stykker lam

4 søte poteter

2 store gulerøtter

1 stor løk

3 paprika

3 fedd hvitløk

3 ss av Mill & Mortar: Ras El Hanout

2-4 ss Rødvin

Salt og Pepper

Olivenolje

Slik gjør du:

Krydre ditt lam med Mill & Mortar Ras El Hanout, litt salt og pepper. Sørg for å bruke dem litt på begge sider i olivenolje på pannen.

Legg alle dine grønnsaker i bunnen av din ildfaste form og krydre dem med litt Mill & Mortar, salt og pepper samt hvitløk og rødvin. Legg lammet over.

Legg lokket på og sett den ildfaste skålen i ovnen og la det steike i 1 ½ time eller til du enkelt kan separere lammekjøttet. Så er retten klar til servering

 

Engelsk mørbradstek i ildfast skål

600gr svinemørbrad

5 tomater

2 løk

4 epler

3dl ris

2 ts curry

1 buljongterning

salt

Slik gjør du:

Dryss over salt på din svinemørbrad.

Riv løken grovt, tomater skjæres smått og eplene skjæres i tynne snitter. Bland disse i den ildfaste formen og legg svinemørbraden over.

Stek den i ovnen i ca. 45 minutter ved 225 grader.

I mellomtiden lager du curry-risen. Kok vann og buljongterningen. Tilsett ris og curry og la det simre under lokk i 18-20 minutter. La i tillegg risen stå i 10-20 minutter med lokket helt på. Retten er nå klar til servering.

Trygghet
Alltid 365 dagers åpent kjøp
Gratis levering ved kjøp over 600 kr. (*gjelder ikke produkter som krever pallfrakt)
Autoriseret verksted
Offisiell forhandler av alle merker