Skjem bort din kjæreste!

 
Boblende kjærlighet og lykkerus. Alle hjerters dag er årets mest romantiske dag, en perfekt anledning til å vise litt ekstra omtanke. Uansett om du vil skjemme bort din partner, verdens beste venn eller den fineste familien finner du noe hos oss. Her har vi samlet fine presanger, tips på en romantisk borddekking og herlige oppskrifter. Pakk inn gaven med ekstra kjærlighet og dagen blir perfekt.  Write text here...

Presanger

Romantisk borddekking

God mat og en romantisk borddekking gjør Alle hjerters dag til en opplevelse. Til frokostbordet, til sengs eller til middagen - det finnes alltid en anledning til å dekke romantisk denne koselige dagen. Lag hjerter av linservietter, bland tidløst hvitt med røde roser og ta frem ditt fineste porselen. Iblant spiller det ikke så stor rolle om det matcher eller ikke, det kan være akkurat det som er det sjarmerende i borddekkingen. 
 
Hos oss finner du masse favoritter til et dekket bord. Bland nye ting med gamle, velg vinglass etter drue og gjør det lille ekstra som gjør dagen verd å minnes.
 

KJÆRLIGHET OVER HELE VERDEN

Alle hjerters dag feires over hela verden. I Frankrike sender man kjærlighetsbrev til hverandre – en tradisjon som har sine røtter helt tilbake til
1400-tallet da hertug av Orleans sies ha skrevet det første valentinkortet da han signerte sitt kjærlighetsdikt med "Din Valentin". Vil du feire med en fest i stedet?
Da er Brasil noe for deg med store karnevaler i kjærlighetens navn. I Tyskland har ikke Alle hjerters dag-feiringen blitt like kommersiell som i andre deler av verden.
I dag viser mange sin kjærlighet med hjerteformet sjokolade og blomster men hvis man virkelig vil vise sin kjærlighet skal man gi sin kjære en gris! Noe som står for lykke og
beundring og ofte blir gitt i form av en liten figur eller sjokolade.
 
Men noe vi har felles med resten av verden er å feire med god mat. Og fordi vi elsker mat og matlaging har vi samlet tre herlige oppskrifter fra verdens
ulike steder som er vel verd å prøve. Skjem bort din kjæreste, lag mat sammen med familien eller overrask din beste venn med en treretters meny med inspirasjon fra hele verden.
 
Alle hjerters dag feires over hela verden. I Frankrike sender man kjærlighetsbrev til hverandre – en tradisjon som har sine røtter helt tilbake til  1400-tallet da hertug av Orleans sies ha skrevet det første valentinkortet da han signerte sitt kjærlighetsdikt med "Din Valentin". Vil du feire med en fest i stedet? Da er Brasil noe for deg med store karnevaler i kjærlighetens navn. I Tyskland har ikke Alle hjerters dag-feiringen blitt like kommersiell som i andre deler av verden. I dag viser mange sin kjærlighet med hjerteformet sjokolade og blomster men hvis man virkelig vil vise sin kjærlighet skal man gi sin kjære en gris! Noe som står for lykke og beundring og ofte blir gitt i form av en liten figur eller sjokolade.
 
Men noe vi har felles med resten av verden er å feire med god mat. Og fordi vi elsker mat og matlaging har vi samlet tre herlige oppskrifter fra verdens ulike steder som er vel verd å prøve. Skjem bort din kjæreste, lag mat sammen med familien eller overrask din beste venn med en treretters meny med inspirasjon fra hele verden.Write text here...
 
 
Vietnamesiske vårruller
Har du ikke prøvd vietnamesiske vårrullar før så er det på tide nå - en spennende og lekker forrett!
 
4 porsjoner
 
Ca 300 gr flankebiff, tilberedt etter oppskriften her ved siden
4 ss soya
1/2 grønn salat
1/2 agurk
1 rød paprika
10 redikker
12 store ark rispapir, ca 150 gr
1/2 krukke koriander
100 gr spirer
3 ss hakkede peanøtter
 
Serveres gjerne med
Limebåter, grovhakkede peanøtter, soya og sweet chilisaus
 
 
Fremgangsmåte:
1. Skjær kjøttet i strimler. Ringle over soya. Strimle salaten. Skjær agurken i små terninger. Strimle paprikaen tynt. Hakk redikkene fint. Dypp rispapirene, et i gangen, i kaldt vann til de er våte.  
 
2. Legg rispapiret på et skjærebrett. Legg koriander, salat, agurk, paprika, redikker, spirer, peanøtter og kjøtt på rispapirene. Rull dem hardt sammen. Skjær hver rulle i to rett før servering. 
 
3. Rullene serveres med soya, grovhakkede peanøtter og sweet chilisaus.
 
 
 
Gresk biff av lam i panne
Drøm deg bort til Middelhavet med biffer av lam og  fetaost. Serveres i pannen akkurat som på strandrestaurantene i Hellas.
 
4 porsjoner
 
500 gr kjøttdeig av lam
1 ts salt
Litt nykvernet pepper
1 1/2 ss potetmel
1 dl melk
1 hvitløksbåt
1 sitron, revet skall
Smør tll steking
150 gr fetaost
1 rød løk
1 dl kalamataoliven
Frisk oregano
 
Tomatsaus
500 gr passerte tomater
3 ts flytende honning
2 hvitløksbåter
1/2 ts sambal oelek
2 ss kalvfond
1 ss tørket oregano
 
 
Fremgangsmåte:
1. Saus: Bland passerte tomater, honning, presset hvitløk, sambal oelek, fond og oregano.
 
2. Bland kjøttdeig, salt, pepper, potetmel, melk, presset hvitløk og sitronskall. 
 
3. Brun smøret i en stor stekepanne. Trykk ut kjøttdeigen rett i pannen, til en stor biff og stek i ca 4 minutter. Del kjøttdeigen i fire deler og snu dem, stek i ytterligere ca 4 minutter.
 
4. Hell tomatsausen rundt biffen og la det småkoke uten lokk, ca 4 minutter. Dryss over fetaost i smuler, løk i båter, oliven og knust oregano.  
 
 
 
Babka med ferskost og blåbær
Et judisk hvetebrød med opprinnelse fra Øst-Europa. Tradisjonelt bakverk som nesten alltid serveres ved høytider.
 
2 brødformer
Ovn 200°
 
600 gr hvetemel
150 gr sukker
25 gr gjær
1 egg
3 dl melk
150 gr ferskost
60 gr smør
 
Fyll
100 gr ferskost, romsvarm
3–4 dl blåbærsyltetøy
 
Fremgangsmåte:
1. Legg mel og sukker i bollen til en kjøkkenmaskin med deigkroker. Smuldre i gjæren og tilsett egget. Kjør maskinen på lav hastighet og tilsett melken mens maskinen går. Høy hastigheten gradvis og arbeid deigen på høy hastighet i 10 minutter. Senk hastigheten og tilsett ferskost og smøret i biter. Arbeid til en smidig og elastisk deig. Dekk med plastfolie og la deigen heve i romstemperatur i 1 1/2 time.
 
2. Ta opp deigen på melet bakebord og kjevle ut den til en avlang plate 80x30 cm. Smør på ferskost og syltetøy over. Rull sammen fra langsiden og del deigen i fire biter. Tvinn sammen to og to og legg dem i en brødform med bakepapir. Heves i 20 minutter.
 
3. Stekes i 30–40 minutter. Dekk med folie om de blir mørke. Avkjøles i formen, gjerne over natten så kaken ”setter” seg.